Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 2
Vidar Kleppe (Frp): Jeg skal stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:
«Fiskeriministerens svar på representanten Bastesens spørsmål i ordinær spørretime 28. februar kan tolkes dit hen at en døgnkontinuerlig kystovervåking eller deler av denne vil bli basert på såkalt brukerfinansiering. Allerede i dag må skipsfarten bekoste betydelige deler av Kystverkets beredskap langs kysten. Disse tjenestene er overlappende. Det kan synes som om dette er i ferd med å bli en melkeku for staten.
Synes statsråden dette er en fornuftig skipsfartspolitikk?»
Statsråd Grete Knudsen: Sikkerhet til sjøs er et sentralt skipsfartspolitisk mål for Regjeringen.
Som fiskeriministeren sa 28. februar vurderer Regjeringen en rekke tiltak for å forebygge ulykker og se på den samlede beredskapen mot forurensning langs kysten, noe som jeg mener jeg også tidligere har svart på i forbindelse med spørsmål fra representanten Kleppe. Et av disse tiltakene er økt overvåking av skipsaktiviteten langs kysten.
Overvåking av skipsaktivitetene langs kysten er et viktig tiltak for å kunne varsle og gripe inn i forhold til skip som har fått problemer, og på den måten forebygge at ulykker skjer.
I prinsippet bør nødvendig overvåking av trafikken langs kysten være brukerfinansiert, på samme måte som når et skip trenger los og må kjøpe dette som en tjeneste. Vi kan imidlertid ikke kreve betaling av skip som går langs kysten uten å anløpe norsk havn. Derfor blir finansieringsordningen komplisert og ikke helt ut knyttet til hvordan utgiftene pådras. I tillegg er både de tekniske muligheter for overvåking og behovene for å følge med i trafikken langs kysten i sterk utvikling og endring, slik at vi nå er inne i en prosess hvor vi tilpasser oss den nye utviklingen.
Fra en skipsfartspolitisk synsvinkel er det viktig at det legges opp til et overvåkingssystem som tilfredsstiller kravene til en sikker sjøtransport, og vi ønsker at finansieringen av disse oppgavene skal være brukerbasert. Den konkrete utformingen blir nå drøftet mellom sjøfartsmyndighetene og Kystforvaltningen. Det arbeidet som gjennomføres nå, er en kartlegging av statens samlede ressursbruk rettet mot sikkerhet i tilknytning til skipstrafikken langs kysten.
Det er derfor noe for tidlig å fastslå nå hvordan overvåkingen skal gjennomføres, og hvilke kostnader dette vil medføre for næringen og for staten. Dette vil bli en egen sak senere for Stortinget.
Vidar Kleppe (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Det er også kjent at norske myndigheter nå jobber med krav om å innføre elektronisk identifikasjon av skip, og i den forbindelse er det ifølge fiskeriministeren allerede inngått avtaler for utveksling av informasjon om skipsfarten. Det er noe som bekymrer skipsfartsnæringen, fordi det er nødvendig å hemmeligholde en del av de opplysningene de har, på grunn av at skipsfartsnæringen vil ivareta sine interesser og beskytte dem. Deler ministeren næringens bekymring når det gjelder slik informasjon?
Statsråd Grete Knudsen: Det gjør jeg jo absolutt, men samtidig vil sikkerheten og muligheten for å gripe inn på et mer forebyggende plan være en viktig oppgave for oss som politikere. Det har jo også vært et forhold som representanten Kleppe har vært engasjert i, hvordan vi kan greie å komme med på overvåkingssystemet så tidlig som mulig. Nå har jo Kystverket og Forsvaret forskjellige overvåkingssystemer, og det som nå skal skje, er at vi må prøve å få samordnet disse slik at vi ikke har den overlappingen som vi har i dag.
Vidar Kleppe (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg vet at hun er veldig opptatt av dette. Hun er også utålmodig, på lik linje med det som jeg og Fremskrittspartiet er. Men det hevdes også at utveksling av slike data kan medføre problemer når det gjelder grensedragningene for hva en kan unnta fra offentligheten. Det er klart at når en ser på den viktige informasjonen som finnes, er det kanskje i historisk sammenheng også fristende å se til at de informasjonene som vi har som skipsfartsnasjon, ikke skal komme i hendene på andre nasjoner og andre som har andre interesser når det gjelder norsk skipsfart. Derfor vil jeg stille spørsmål til ministeren om de også vil foreta seg noe på det området.
Statsråd Grete Knudsen: Det forholdet som representanten her tar opp, er viktig, og det bør vi ta med også i det videre arbeidet, for når det gjelder forretningshemmeligheter, er det klart at det er muligheter til å unnta opplysninger.
Presidenten: Vi går da til spørsmål 14.