Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Ågot Valle (SV): Jeg har dette spørsmålet til kulturministeren:

«Teaterskolen ved Nordic Black Theatre trues nok en gang av nedlegging. Skolen gir alternativ teaterutdanning, kvalifiserer elever med flerkulturell eller etnisk minoritetsbakgrunn til jobber innenfor kulturlivet og muliggjør det flerkulturelle møtet. Ansvaret for drifta av teaterskolen ligger på flere departement.

Vil statsråden ta initiativ for å redde drifta på kort sikt og sikre langsiktige og forutsigbare rammer for teaterskolen?»

Statsråd Ellen Horn: Nordic Black Theatre får i 2001 et statstilskudd over Kulturdepartementets budsjett på 1 184 000 kr.

Teaterskolen ved Nordic Black Theatre ble etablert i 1992. Elevene består i det vesentlige av andre og tredje generasjons innvandrerungdom. Fra 1993 ble ca. 50 pst. av teaterskolens budsjett på 2,1 mill. kr finansiert med arbeidsmarkedsmidler. Den resterende del ble finansiert med midler fra handlingsprogrammet for Oslo indre øst.

Arbeidsmarkedsmidlene falt bort fra og med 1999, og teaterskolen fikk problemer med finansiering av driften. Nordic Black Theatre henvendte seg da til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Barne- og familiedepartementet og Kulturdepartementet med anmodning om støtte for å redde skolen fra nedleggelse.

Handlingsprogrammet for Oslo indre øst gikk inn med 1 mill. kr. De fire departementene vedtok på bakgrunn av dette å gi et samlet tilskudd på 300 000 kr til teaterskolens drift i 1999.

I 2000 fikk skolen også 1 mill. kr fra handlingsprogrammet for Oslo indre øst, og de fire departementene fulgte opp med å gi et tilsvarende samlet tilskudd på 1 mill. kr.

På kort sikt har berørte departementer gjort vedtak om i fellesskap å bevilge 600 000 kr til teaterskolen for å sikre virksomheten fram til 1. mai 2001. Når det gjelder den resterende del av årets vårsemester, må Oslo kommune – på samme måte som i tidligere år – bidra, slik at staten og kommunen i fellesskap kan ta ansvar for driften fram til vårsemesterets slutt.

Teaterskolen ved Nordic Black Theatre har søkt Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om godkjenning og finansiering etter privatskoleloven. Saken er til behandling.

Når det gjelder spørsmålet om langsiktige og forutsigbare rammer for teaterskolen, må jeg avvente Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets behandling av ovennevnte søknad.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret og mener at det er bra at det er foretatt en redningsaksjon som i heldigste fall kan få teaterskolen til å holde det gående ut dette året. Men for to år siden, som statsråden refererer til, var vi oppe i den samme situasjonen, med en redningsaksjon, med forslag om evaluering og også med støtteerklæringer fra kulturlivet, for det må være helt klinkende klart at vi trenger alle de arenaene som vi har, som gjør det flerkulturelle møtet mulig, og som er med på å berike den mosaikken som det norske kunst- og kulturlivet skal være.

Det som er viktig nå, er å sikre de forutsigbare rammene, og da er det den viktigste jobben som gjenstår. Derfor er det viktig å få undervisningsministeren på banen i forhold til den søknaden som ligger inne om privatskolestatus. Og det er viktig at statsråden formidler overfor undervisningsministeren at dette er et utrolig viktig tiltak, som ikke kan nedlegges.

Derfor spør jeg: Hva slags kommunikasjon har det vært mellom Kulturdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, og vil statsråden sørge for at denne beskjeden blir gitt til undervisningsministeren?

Statsråd Ellen Horn: Det er svært viktig for meg å bidra til at vi i Norge tar vare på og fremmer det store tilfanget av kulturuttrykk som våre innvandrere og kunstnere med flerkulturell bakgrunn representerer. Det har vært bred kontakt mellom de fire berørte departementene, Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Kirke-, utdannings- forskningsdepartementet og Kulturdepartementet, omkring denne saken. Dessuten er jo støtten til Nordic Black Theatre også sterkt inne i Oslo kommune.

Jeg har god kontakt med mine statsrådskolleger når det gjelder denne saken, og kan love representanten Valle at jeg vil følge og formidle saken videre og gi den det alvor den fortjener. Jeg har også i dag formidlet at jeg vil besøke teaterskolen ved Nordic Black Theatre for selv å komme i enda tettere dialog med miljøet. Behovet for skuespillere med forskjellig etnisk bakgrunn er sterkt økende, både i teater, film og TV, og i den sammenheng er det riktig å understreke viktigheten av denne typen institusjoner.

Ågot Valle (SV): Jeg er veldig glad for at statsråden vil ta turen opp til Nordic Black Theatre. Jeg håper hun blir like imponert over drifta der oppe som jeg ble for to år siden.

Men jeg har lyst til å utvide bildet noe, fordi Nordic Black Theatre jo er en bit av det flerkulturelle bildet. Nå er det slik at det også er flere andre organisasjoner som står i fare for å bli nedlagt på grunn av pengemangel, og dette i en tid da det flerkulturelle møtet er viktigere enn noen gang, der det er behov for at ungdom og kunstnere med etnisk minoritetsbakgrunn har muligheten til å framstå som ressurspersoner og som rollemodeller, samtidig som den norske kunstarenaen oppfattes som ganske ekskluderende. Det er bra at flere ungdommer med etnisk minoritetsbakgrunn nå har fått ny sjøltillit og tar det for gitt og forventer at storsamfunnet gir dem rom.

På mange måter kan kampen for etnisk likestilling innenfor dette feltet sammenliknes med kvinnekampen. Derfor er spørsmålet mitt: Er statsråden enig i at det i lang tid framover vil være behov for mange av disse organisasjonene som har et spesielt ansvar for å formidle det flerkulturelle uttrykket og gi kunstnere med etnisk minoritetsbakgrunn en sjanse?

Statsråd Ellen Horn: Jeg er enig med representanten Valle i at det er meget viktig at våre flerkulturelle kunstnere slipper til og får vise den kvalitet som de representerer. Det norske publikummet fortjener ikke minst at den virkeligheten som er ute i dagens norske samfunn, også avspeiles på våre ymse scener og mediearenaer.

Jeg har hatt og vil ta nærmere kontakt med Norsk kulturråd for å få en gjennomgang av alle de ulike aktivitetene som finnes på den kulturelle arenaen når det gjelder flerkulturelle aktiviteter, og bidra til at det blir langsiktighet og en klar statlig politikk for dette feltet.

: