Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2001 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 7
Vidar Kleppe (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:
«Svenske sjøfartsmyndigheter informerte siste uke om at hvert syvende tankfartøy som trafikkerer havner i Østersjøen, er såkalte substandardfartøyer, og at det kun er et tidsspørsmål før det inntreffer alvorlige ulykker og forurensingskatastrofer. Dette gjelder i hovedsak fartøyer som trafikkerer havner i tidligere Øst-Europa, hvor skipskontrollens arbeid synes å være tilfeldig. Det kan være nærliggende å knytte dette til fremtidig transport av atomavfall langs vår kyst.
Bekymrer dette statsråden?»
Statsråd Grete Knudsen: Det er et beklagelig faktum at en del skip i verdensflåten er av dårlig standard, også hos oss, og at disse representerer en risiko for alvorlige ulykker og forurensningskatastrofer.
Det er videre et faktum at land i Sentral- og Øst-Europa har forholdsvis mange skip av dårlig standard, og at disse landene ikke har en havnestatskontroll som er så god som i Vest-Europa.
Jeg deler derfor representanten Kleppes bekymring over situasjonen, og denne må vi møte ved å holde god kontroll i egne havner og ved å arbeide internasjonalt for at kravene til skip blir fulgt opp.
En fremtidig transport av atomavfall langs vår kyst er foreløpig en hypotetisk problemstilling, men Regjeringen følger denne situasjonen nøye og ser på hvordan beredskapen skal styrkes for bedre å kunne møte en eventuell transport av atomavfall langs kysten. I prinsippet, slik vi ser det, bør hvert enkelt land behandle og ta vare på sitt atomavfall, slik at vi unngår internasjonal transport av slike laster.
Vidar Kleppe (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Vi er kjent med at Regjeringen jobber med forslag til å øke kystberedskapen, og det er noe som trengs. Fremskrittspartiet mener det ikke er et hypotetisk spørsmål når det gjelder atomavfall, for den diskusjonen pågår jo i andre land, og den vil komme.
Men jeg er veldig opptatt av koordineringen av det arbeidet som foregår, og på bakgrunn av det som Stortinget har sagt og gjort før, må vi ha en bedre oppfølging enn det vi har i dag. Da er mitt spørsmål til statsråden om hun syns det er fornuftig å søke om nødvendige bevilgninger allerede på inneværende års budsjett framfor å vente til behandlingen av neste års budsjett når det gjelder økonomi til å koordinere dette viktige arbeidet.
Statsråd Grete Knudsen: En del av dette arbeidet, spesielt når det gjelder oppfølgingen langs vår egen kyst i forhold til de ulykkene som vi har hatt den senere tid, er Regjeringen i gang med. Det arbeidet vil vi legge frem i revidert nasjonalbudsjett, og det vil jo si inneværende år.
Vidar Kleppe (Frp): Jeg takker statsråden for svaret og synes det er bra at statsråden er offensiv på dette området. Vi vet jo at det er veldig mange som er involvert, både departementer og organisasjoner, i dette viktige arbeidet. Men jeg har et tilleggsspørsmål, som går på å få denne informasjonen som Forsvarets radarer har, med i dette arbeidet. Jeg er kjent med at det arbeidet foregår, og at vi har trafikksentraler langs kysten og også har operatører på norsk sokkel som sitter inne med viktig informasjon. Hva er status på dette koordineringsarbeidet?
Statsråd Grete Knudsen: Som følge av de ulykkene vi har hatt den senere tid, hvor mye har vært knyttet til forurensing og oljesøl, har akkurat i denne forbindelse miljøvernministeren på vegne av Regjeringen et koordineringsansvar, og der vil også det vi kan få av hjelp fra forsvarsmyndighetene tas med. Det er den rapporteringen vi tar sikte på skal legges frem i revidert nasjonalbudsjett. I tillegg til dette kommer det en egen oppfølgingsrapport helt konkret om «Sleipner»-ulykken. Men det kommer da som en egen sak.
Presidenten: Spørsmål 8 vil bli besvart foran spørsmål 17.