Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2001 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg ønsker å rette følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Budsjett-innst. S. nr. 13 for 2000-2001 gikk samferdselskomiteen inn med 52,5 mill. kroner i økt støtte til ferjedrift. Begrunnelsen var å forbedre rabattordningene for de som reiser mest med ferje. Det har nå kommet fram at de nye takstene fra Vegdirektoratet ikke gir billigere ferjetilbud til storbrukerne.

Om dette medfører riktighet, hva kan statsråden gjøre for å rette opp forholdet?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Bevilgningen er brukt til å øke rabatten for kjøretøy som betales med såkalt verdikort, fra 30 til 40 pst. Prisen på månedskort for person er gjennomsnittlig redusert med 10 pst. For avtalt skolebarntransport er rabattsatsen økt fra 17 til 25 pst. Endringene gjaldt fra 1. februar i år. Det gir en vesentlig bedre rabattordning til flertallet av de rabattreisende, og dette mener jeg er i overensstemmelse med samferdselskomiteens ønske om å bedre rabattordningene for dem som reiser mest.

Leif Helge Kongshaug (V): Næringslivet i kystfylkene har ved siden av avstandsulempene til markedet, en ekstra ulempe med dyre ferjer samt tidskostnadene som venting osv. medfører. Vi vet at bare i Vest-Norge har næringslivet en ekstra kostnad til ferjer som dreier seg om 400-500 mill. kr.

I komiteinnstillingen ble det sagt:

«Komiteen viser … til at næringslivet og pendlere som er avhengige av ferje påføres store kostnader. Komiteen ønsker derfor å forbedre rabattordningene for de som reiser mest med ferje.»

Og i Stavanger Aftenblad av 7. februar i år står det:

«I brevet setjar transportnæringa store spørsmålsteikn ved Vegdirektoratets motiv og deira lojalitet i høve til oppdragsgjevar Stortinget i denne saka. «Som sentrale representanter for transportnæringen på Vestlandet er vi sterkt provosert av Vegdirektoratets handlemåte i denne saken,» heiter det i brevet»

Da er spørsmålet mitt: Er det en rett fordeling mellom storforbrukere, som reiser mye, og næringslivet, når en ser på det som er gjort?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg vil si det så enkelt som at med vel 52 mill. kr til rådighet var det det man hadde til rådighet, og adresselappen var næringsliv og pendlere. Dette har altså gått til økt rabatt på verdikort. Og verdikort brukes, etter det jeg har fått opplyst, naturligvis av storbrukerne og ikke minst av næringslivet, men også av pendlerne, og månedskort brukes nærmest utelukkende av pendlere. Etter hva jeg forstår, er dette en treffsikker måte å bruke disse pengene på.

Jeg må nok si at jeg oppfatter at den kritikk som har vært rettet mot dette, kanskje mer går i retning av at det burde vært ytterligere rabatter. Men det sier seg selv at med ytterligere rabatter måtte man også hatt ytterligere bevilgninger. Jeg føler at man her har brukt bevilgningene på en riktig måte i forhold til de målsettinger som framkom under stortingsbehandlingen.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg tror nok vi er enige om at bevilgningene skulle vært større, og at bevilgningene er brukt som det blir sagt her. Men å fokusere på billigere ferjer var en god start på dette budsjettet. For første gang på lange tider har vi fått redusert ferjekostnadene i stedet for å øke dem, når prisene ellers har gått opp.

Men jeg tror nok det er en forskjell i oppfatningen av hva som er næringslivets bruk av kort, og hva som er nyttetransportens bruk i dette tilfellet. De såkalte verdikortene synes for meg som om de er mindre brukt av storforbrukere fra næringslivet, og i den artikkelen i Stavanger Aftenblad som jeg nevnte i stad, står det videre:

«Dette gir truleg mest nytte og glede for hytteeigarar som kan nytta ulike ferjesamband …»

Jeg ber derfor om at en kanskje ser på hvor mye verdikortet er brukt av næringslivet i forhold til den andre type kort, der næringslivet må ha ett på hver ferjestrekning de reiser. Det er en ting jeg vil be statsråden se på for å påskynde prosessen og få til ordninger som gjør at en storforbruker, eksempelvis et vogntog, som reiser gjennom et kystfylke, kan få maksimal rabatt ved å bruke ett og samme kort.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det er slik at de storbrukerrabattene som var før denne endringen, i all hovedsak var på 30 pst., enten som verdikort eller såkalt storkundekort. Ved å løfte verdikortet til 40 pst. vil man også ha en mulighet til for så vidt å bruke det for alle brukertyper. Dette vil variere noe etter hvor mye man må innbetale på forhånd. Jeg kan ikke med min beste vilje se det annerledes enn at enhver storbruker vil ha mulighet til å oppnå 40 pst. rabatt, mot tidligere 30 pst. Kanskje man da må legge om noen av sine billettrutiner hva angår brukeren, men det kan også være hensiktsmessig sett i forhold til selskapene. For det er tross alt slik at vi alle er interessert i at f.eks. billettinnkrevingen er mest mulig effektiv, og at kostnadene ikke tar den retningen.

Jeg må nok si at jeg her føler meg rimelig sikker på at dette havner – bokstavelig talt – i riktige lommer, forutsatt at man i rimelig grad er villig til å tilpasse seg på rutinesiden. Det har man altså rimelig god betaling for, og det regner jeg også med at man gjør.

: