Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, frå Inger Stolt-Nielsen til statsministeren, vil bli svara på av miljøvernministeren.

Inger Stolt-Nielsen (H): «Jeg antar at statsministeren, i likhet med resten av landets befolkning, er bekymret over den senere tids opplysninger om at radioaktivt avfall skal transporteres på skip langs vår langstrakte og utsatte kyst. Dette kan føre til at miljøtrusler, som vi før bare har fryktet fra Kola, ved skipshavari nær norskekysten skaper nasjonale krisetilstander.

Bekymrer det statsministeren at initiativ for å sikre en bedre kystberedskap har kommet noe sent?»

Statsråd Siri Bjerke: Det er klart at de russiske planene, slik de er blitt framstilt, om å transportere radioaktivt avfall langs kysten vår gir grunn til bekymring. Sett på bakgrunn av de store problemene Russland har med behandling av sitt eget atomavfall, framstår ikke en import av slikt avfall som noen bærekraftig løsning. Frakt av atomavfall langs kysten vår representerer en risiko for radioaktiv forurensning som ikke kan aksepteres.

Vi er nå i ferd med å kartlegge de faktiske forholdene omkring disse planene. Saken ble senest tatt opp på politisk nivå med russiske miljøvernmyndigheter på et møte i Moskva i går.

Regjeringen vil uansett forsøke å forhindre import av atomavfall til Russland som kan berøre norske områder og interesser. Samtidig vil vi se på om de eksisterende varslingsavtalene med Russland bør utvides til også å omfatte transport av bl.a. atomavfall. Etter ulykken med «Kursk» i fjor høst hadde statsministeren et møte med den russiske statsminister Kasianov. De ble enige om gjensidige forpliktelser om varsling og bistand ved alvorlige hendelser. Dette ble nedfelt i de politiske dokumentene fra møtet, og det arbeides nå med en videre oppfølging av den avtalen. Fra før er det også en avtale om varsling av slep og andre spesielle transporter fra Murmansk langs vår kyst.

Skipshavariene vi har hatt den siste tiden, har ført til at Regjeringen nå vurderer en rekke aktuelle tiltak for å bedre sikkerheten og beredskapen langs kysten. Dette vil særlig omfatte forebyggende tiltak som

  • bedre overvåking og varsling

  • økt bruk av såkalte farledstiltak, som merking og påbudte seilingsleder

  • bedre sjøkart

  • utvidelse av territorialfarvannet fra 4 til 12 nautiske mil, som utenriksministeren kommer tilbake til i et spørsmål senere i denne spørretimen

Når det gjelder beredskapen mot akutt forurensning, vil vi se på hvordan statens samlede ressursbruk kan gjøres bedre, slik at vi får en mest mulig operativ og effektiv beredskap. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag innenfor disse områdene.

Det er etter min vurdering ikke grunnlag for å si at disse initiativene kommer for sent i forhold til en mulig transport av atomavfall langs kysten. Vi følger opp saken overfor russiske myndigheter, samtidig som vi gjennomfører en rekke tiltak for å bedre beredskapen langs kysten vår.

Inger Stolt-Nielsen (H): Som statsråden vet, har det i løpet av de siste ukene blitt stilt en rekke spørsmål som er knyttet til beredskapen langs kysten og evnen til å overvåke trafikk utenfor kysten samt tidligvarsling av berørte myndigheter. Stortinget er jo kjent med at Regjeringen har til hensikt å legge frem et regjeringsnotat med forslag om tiltak. Jeg håper at Regjeringen forstår at opposisjonen er bekymret for de manglene som er avdekket i den senere tid, og at forslag som kun beskriver behov for ytterligere utredninger og opprettelse av utvalg og fremleggelse i fremtidige budsjetter er lite tilfredsstillende i forhold til nå-situasjonen. For det er det kreves handling.

De to siste budsjettproposisjonene og uttalelser fra Forsvaret indikerer at noe må ha vært planlagt eller utredet for å ivareta behovet for en bedre kystberedskap på et tidligere tidspunkt. Kan ministeren gi en nærmere beskrivelse av det som skal bidra til en bedre koordinering av overvåkningsressursene i henhold til proposisjonene?

Statsråd Siri Bjerke: Regjeringen har også besvart en rekke spørsmål i de siste spørretimene knyttet til vårt arbeid med å bedre beredskapen. Vi ønsker å styrke det forebyggende arbeidet, overvåkingen og selve beredskapen langs kysten. Jeg går ut fra at representanten Inger Stolt-Nielsen er enig i at dette vil kreve budsjettoppfølging. Det krever selvfølgelig også forslag, som vi vil komme fram med.

Ett helt konkret forslag jeg vil ta opp, er hvordan vi skal bruke Forsvarets radardata i sterkere grad i den sivile beredskapen som et viktig ledd i det forebyggende arbeidet. Et annet er bedre merking av seilingsleder. Og et tredje er selve beredskapen, der vi nettopp har fått konkrete forslag fra Statens forurensningstilsyn om hvordan vi kan få en bedre utnyttelse av det utstyret vi har, behovet for bedre opplæring av mannskaper som skal drive beredskap, og også flere øvelser.

Inger Stolt-Nielsen (H): Jeg må få lov å spørre statsråden om når hun kan forvente at disse forslagene blir realisert. Vi har hørt om forslag, vi har hørt om at det foreligger planer. Men det materialiseres ikke i konkrete tiltak. Det er hele tiden nye utredninger, nye planer, en skal komme med forslag. Men forslagene kommer ikke. Og imens har vi sett denne krisesituasjonen som vi har fått på kysten, og vi frykter hva som kan skje når vi får denne livsfarlige atomtransporten langs kysten vår.

når kan vi forvente en helhetlig satsing som kommer konkret og skal iverksettes innenfor et visst tidspunkt?

Statsråd Siri Bjerke: Først vil jeg gjerne si at de to siste ulykkene vi har sett langs kysten vår, både ulykken med «Green Ålesund» utenfor Haugesund og senere havariet av «John R» i Nord-Norge, har vist at vi har en god beredskap. Den fungerte da vi trengte den. Likevel vil det være behov for en styrking, og forslagene vi har tatt tak i, skal gjennomføres umiddelbart, mange av dem, knyttet til overvåking og knyttet til forebyggende arbeid. Men vi har også behov for å gå gjennom konkret hvordan beredskapen skal styrkes, og dette er forslag som vil komme til uttrykk utover i dette året og vil få en budsjettoppfølging i det neste budsjettet.

: