Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Torstein Rudihagen (A): «I Budsjett-innst. S. nr. 13 for 2000-2001 la fleirtalet til grunn at fjorårets togproduksjon skulle vidareførast for 2001. Trass i dette legg NSB ned mellom anna alle mellomdistansetoga på Dovrebanen gjennom Gudbrandsdalen. Dette har ført til at næringsliv og andre i Gudbrandsdalen har fått dramatisk forverra sine kommunikasjonsmoglegheiter mellom anna til og frå hovudstaden.

Kva vil statsråden gjere for at Stortinget sine føresetnader blir oppfylte, og for at togtilbodet blir gjenoppretta?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet bad Stortinget om at togtilbudet for 2000 ble videreført for 2001. Samferdselsdepartementet og NSB BA inngikk den 19. desember 2000 en midlertidig avtale om kjøp av persontransporttjenester for 2001. I denne avtalen går det fram at togproduksjonen for 2000 vil bli videreført i 2001, justert for planlagte endringer som følge av den oppståtte situasjonen med mangel på lokomotivførere. Ruteplanen ble endret 7. januar 2001 slik at denne er tilpasset tilgangen på lokførere.

I vurderingen av hvor rutekuttene skulle tas, har det vært lagt til grunn at færrest mulig reisende skulle rammes, og at tilgjengelige lokomotivførere skulle frigjøres og settes inn der togtrafikken er størst.

Det framtidige togtilbudet innenfor statlig kjøp-området vil i første omgang bli vurdert i forbindelse med forhandlingene om den permanente avtalen for 2001, i neste omgang i forbindelse med forhandlingene mellom Samferdselsdepartementet og NSB om ny rammeavtale om statlig kjøp av persontransport for perioden 2002-2005. Da vil vi selvsagt vurdere hvordan togtilbudet skal innrettes når lokførersituasjonen igjen er under kontroll.

Torstein Rudihagen (A): Eg takkar statsråden for svaret, som på ein måte gir ein viss lovnad om betre tider når ein berre får litt større lokførararkapasitet. Eg har forståing for at lokførarane må prioriterast innafor dei områda der NSB har størst behov for dei, men det som nå skjer, er jo at togtilbodet opp gjennom Gudbrandsdalen nærast blir rasert. Det er fem togruter både sørover og nordover som blir borte, og som da gjer det heilt umogleg for næringslivet og for folk å reise inn til Oslo om morgonen og opp att med tog om kvelden. I og med at det er mangel på lokførarar som på ein måte er årsaka til dette og ikkje først og fremst økonomiske problem, så er spørsmålet, all den tid Stortinget har sagt at ein for så vidt er villig til å bruke midlar til å halde oppe togproduksjonen, om ein førebels kunne sette inn eit busstilbod som kunne erstatte noko av det som nå blir borte.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg har stor forståelse for de problemene dette medfører, selv om man tar problemene der de er minst i forhold til lokførersituasjonen. Det er klart at de som rammes av dette, f.eks. i Gudbrandsdalen, har jo i og for seg ingen føling med hvilke problemer man unngår et annet sted. Problemene for dem som rammes i Gudbrandsdalen, er like store helt uavhengig av årsaken til at dette skjer, så jeg har stor forståelse for både den frustrasjonen og den uroen som dette medfører.

Når det gjelder spørsmålet om innretting av framtidige tilbud, er vi for tiden i forhandlinger med NSB om avtale for 2001. I den sammenheng er det rimelig å trekke inn konsekvensene av lokførermangelen også i Gudbrandsdalen. De forhandlingene er imidlertid på et stadium der det ikke er rimelig og riktig å kommentere dem konkret, men jeg tar med meg synspunktene fra representanten Rudihagen inn i disse forhandlingene.

Torstein Rudihagen (A): Takk for det. Problemet er at det ei tid framover vil vere noko usikkert, til ein får fleire lokførarar. Det viktigaste nå er at ein får ei mellombels løysing i den prekære situasjonen ein er i nå. Og da var nettopp hovudpoenget mitt at når staten er villig til å bruke pengar på å halde oppe produksjonen, må det kunne gå an enten å gje tilskot til fylkeskommunen fordi dei har eit mellombels busstilbod, eller at NSB sjølv har eit busstilbod til delvis erstatning for dei rutene som nå blir borte.

Det er klart at ein her må sjå ting i samanheng – prioriterer ein eitt område, så går det ut over noko anna. Eg har full forståing for det. Det er òg slik at nå satsar Jernbanen i sentrale område og i befolkningstette område. Men mitt poeng er at det må ikkje gå ut over distrikta. Dersom vi meiner noko med den distriktspolitiske målsettinga vår, må vi òg kunne halde oppe eit visst kommunikasjonstilbod ute i regionane.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg er helt enig med representanten Rudihagen i at det er en helt sentral målsetting, og da må vi nytte de virkemidlene som er mest hensiktsmessige, også på kommunikasjonssiden. Det representanten Rudihagen sier rundt dette med alternative tilbud, tar jeg med meg i forhold til forhandlingene, for forhandlingene dreier seg nå ikke bare om tog i og med at man har denne lokførermangelen. Så jeg tar med meg disse synspunktene videre. Formålet vårt er jo å sørge for et best mulig kommunikasjonstilbud både der folketettheten er stor, og der avstandene er store.

: