Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Kongsvinger politidistrikt har ca. 2 300 straffesaker på vent. Dette er en dramatisk økning fra året før, hvor antallet saker var 1 886. Dette skyldes selvfølgelig en del formildende omstendigheter, som blant annet kan skyldes kapasitetsbrist.

Er statsråden fornøyd med denne negative utviklingen, og hvis ikke, hva ønsker statsråden å gjøre for at dette tallet skal bli så lavt som mulig?»

Statsråd Hanne Harlem: Statsråden er ikke fornøyd med den utviklingen, det kan jeg selvfølgelig starte med å si.

Å effektivisere straffesaksbehandlingen og redusere saksbehandlingstiden er et sentralt justispolitisk mål, kanskje det aller viktigste målet for øyeblikket når det gjelder politiets og påtalemyndighetens arbeid. En økning i straffesaksrestansene er derfor ikke ønskelig, men noen ganger klarer vi ikke å unngå det. Men målsettingen må være at slike økninger, når de først skjer, blir tidsbegrenset.

En effektiv behandling av straffesaker har betydning ikke bare for den fornærmede og gjerningsmannen, men også for at straffen skal kunne virke etter sin hensikt, og det er viktig at samfunnet gir de riktige signaler til den som har begått en straffbar handling og til samfunnet omkring.

Når det konkret gjelder Kongsvinger politidistrikt, har politidirektøren opplyst at det er ulike årsaker til at restansene har bygd seg opp. Hovedårsaken er at politidistriktet har mistet flere av sine erfarne jurister og nå er inne i en fase hvor nye må læres opp. Dette har i en overgangsfase redusert kapasiteten ved retts- og påtaleenheten.

For å avhjelpe denne situasjonen er politidistriktet tilført en ekstrabevilgning på 200 000 kr i budsjettet for 2001 til et prosjekt for å nedarbeide restansene under ledelse av en erfaren politiinspektør. Lederne for de aktuelle domstolene i distriktet er også opptatt av straffesaksavviklingen og har overfor politimesteren samtykket i utstrakt bruk av hjelpeaktor. Etter det jeg har fått opplyst, senest i møte med politimesteren i Kongsvinger for et par uker siden, iverksetter Kongsvinger politidistrikt dette prosjektet fra begynnelsen av februar.

Politimesteren har også utarbeidet et direktiv for å effektivisere rutinene for straffesaksbehandlingen.

Etter min mening vil de tiltakene som allerede er påbegynt, være viktige for å avhjelpe den negative utviklingen. Som en del at etatsstyringen vil i tillegg Politidirektoratet ha en tett oppfølging av Kongsvinger og for så vidt andre politidistrikt som ikke viser en tilfredsstillende resultatoppnåelse.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at statsråden sier at en effektiv behandling av straffesaker har betydning ikke bare for den fornærmede og gjerningsmannen, men også for at straffen skal kunne virke etter sin hensikt. Samtidig må jeg si at det må være viktig også for gjerningsmannen – og gjerningsmannen er jo nevnt her – at han eller hun får gjort opp sin straff og kan fortsette livet. Det er hele 300 saker som har ventet lenger enn ett år, og dette finner jeg svært betenkelig.

Jeg forstår at Kongsvinger politidistrikt har blitt tilført 200 000 kr for 2001 til et prosjekt for å nedarbeide restansene under ledelse av en erfaren politiinspektør. Mener statsråden at dette er nok hjelp slik at Kongsvinger politidistrikt kan få ned dette tallet? For forrige år var det, som tidligere nevnt, 1 886 saker på vent, og man må jo si at dette har vært et langvarig problem. Hva synes statsråden er riktige tall, både når det gjelder antall saker og hvor lang tid en sak bør ta?

Statsråd Hanne Harlem: Det vil alltid være noen restanser i politiet, men det viktige er at det ikke blir mange gamle saker. Ikke bare Kongsvinger politidistrikt, men hele Politi-Norge har slitt med at man har hatt mange gamle saker som på en måte blir liggende som en ryggsekk og hindrer fremdriften i straffesaksbehandlingen. Der er det gjort et krafttak gjennom det arbeidet som arbeidsgruppen under ledelse av ass. riksadvokat Hans-Petter Jahre foretok og leverte innstilling på i juni for å underbygge hvor det er problemene ligger, og deretter i politidistriktene som sådan.

Det er satt nye målsettinger knyttet til hvordan restansene skal være, som går på at man bl.a. ikke skal ha mer enn en viss prosentandel, og en lav prosentandel, av saker som er eldre enn tolv måneder. Noen saker med internasjonale forgreninger o.l. vil være så omfattende at etterforskningen tar lang tid. Det viktige er at i de sakene hvor det er en kjent gjerningsmann og det ikke er noen opplagte problemer, skal sakene gå veldig raskt, slik at de med en gang kommer inn i domstolene og man får dem ferdigbehandlet.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg skjønner for så vidt at statsråden ikke kan tallfeste dette.

Jeg registrerer i en artikkel i Glåmdalen, en lokalavis fra Kongsvinger, at statsråden har vært på Kongsvinger – noe jeg er veldig glad for – men det står ingenting om dette problemet i artikkelen. Men i samme avis fem dager senere kan man derimot lese om dette problemet – uten at statsråden er nevnt.

Jeg har et konkret spørsmål: Var dette en problematikk som dere snakket om og drøftet på møtet på Kongsvinger, eller var dette noe som kom fram senere?

Statsråd Hanne Harlem: På det møtet i Kongsvinger politidistrikt drøftet vi flere ting, deriblant redusert saksbehandlingstid i straffesaksbehandlingen. Politimesteren la nettopp fram for meg at det har vært en økning i restansene og at man har hatt problemer med saksbehandlingstiden i Kongsvinger politidistrikt, men at han nå hadde stor tro på at det prosjektet de satte i gang fra 1. februar, skulle få en helt annen fart på det, og at de skulle klare å rydde opp. Det var han meget innstilt på, og det var jeg glad for å høre.

Redusert saksbehandlingstid er alltid et tema på de møtene jeg har med politidistriktene rundt om i landet, nettopp fordi jeg mener det er helt sentralt for den fremtidige justispolitikk, straffesaksbehandling og kriminalbekjempelse i dette landet.

: