Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«I forbindelse med Kystforvaltningsutvalgets innstilling ble Forsvaret i 1995 gitt i oppdrag å etablere en organisasjon for kystberedskap og aksjonsledelse. Meningen med dette var å gi forsvarskommandoene tilstrekkelig myndighet til å kunne ivareta førstelinjeberedskap for de øvrige etater. Med bakgrunn i Inngrepskonvensjonen er Sjøfartsdirektoratet delegert myndighet til å gripe inn overfor miljøtrusler langs kysten.

Hvorfor har ikke statsråden delegert tilsvarende myndighet til Forsvaret?»

Statsråd Siri Bjerke: Som en oppfølging av Stortingets beslutning om å etablere et mer effektivt oppsyn i indre kystfarvann har Forsvaret etablert en organisasjon for kystberedskap og aksjonsledelse. Ordningen iverksettes av vedkommende forsvarskommando når det oppstår akutte situasjoner på sjøen og fagetatenes eget beredskapsapparat ikke er etablert eller ikke umiddelbart kan gripe inn. Den utøvende myndighet vil særlig tilligge Kystvaktens enheter, selv om også andre deler av Forsvaret kan benyttes.

Kystvakten er en svært viktig del av Norges beredskapsapparat. For å kunne forebygge at sjøulykker og andre skipsuhell fører til akutt forurensning må Kystvakten kunne gripe inn raskt. For å sikre dette er Kystvakten allerede gjennom kystvaktloven gitt den nødvendige myndighet til å føre kontroll med at reglene i forurensningsloven overholdes. Det er derfor ikke nødvendig særskilt å delegere myndigheten etter forurensningsloven til Kystvakten. Det samme gjelder inngrep etter inngrepskonvensjonen. Kystvakten utfører førstelinjeberedskap på vegne av forurensningsmyndigheten og har i den forbindelse samme myndighet som forurensningsmyndigheten til å foreta undersøkelser, gi pålegg og iverksette kontroll- og tvangstiltak overfor skip som medfører fare for akutt forurensning.

Norske myndigheter har større adgang til kontroll og inngrep overfor utenlandske skip i norsk territorialfarvann enn utenfor territorialfarvannet. Jeg ser det derfor som viktig at Regjeringen nå har bestemt seg for å vurdere spørsmålet om en utvidelse av territorialfarvannet fra fire til tolv nautiske mil.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg har et tilleggsspørsmål.

De siste ukers hendelser har vist at det er et stort potensial for forbedring av kystberedskapen. Det har sågar vist seg at klare anbefalinger gitt av Kystforvaltningsutvalget og Stortingets beslutninger som var basert på det, ikke er fulgt opp.

Vi har også blitt informert om at fem ministre har hatt et møte for å vurdere muligheter og tiltak. Hvilke anbefalinger og løsninger har de få utvalgte nå kommet fram til?

Statsråd Siri Bjerke: Slik Regjeringen ser det, er det store muligheter for å effektivisere og bedre kystberedskapen og bedre sikkerheten langs kysten vår ved både å styrke ressursene som brukes på dette, og å samordne ressursene bedre. Regjeringen har derfor tatt initiativ til at alle berørte statsråder med ansvar på dette området arbeider med tiltak knyttet til forebyggende virksomhet, til overvåkingstiltak og til selve beredskapsarbeidet. Det er dette ansvaret representanten sikter til. Vi vil legge fram konkrete forslag utover våren, og Stortinget vil få nødvendig mulighet til å diskutere disse.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg kan jo gjøre oppmerksom på at jeg har levert inn et Dokument nr.8-forslag om akkurat dette, men jeg har et tilleggsspørsmål til:

Det er tydelig at det er svært få forunt å ha oversikt over så vel overvåkingskapasitet som beredskapsressurser langs kysten, men noen må jo ha en formening om dette. Det er til og med informert om at det er iverksatt prosjekter for å koordinere informasjonen fra Forsvarets kystradar, Kystverkets trafikksentraler, oljeinstallasjoner m.m. Det er vel lite trolig at det er tatt ut av lufta. Det har til og med sneket seg inn i St.prp. nr. 1 for inneværende periode. Det synes nokså klart at verken miljøvernminister, fiskeriminister, nærings- og handelsminister, justisminister eller forsvarsminister er i stand til å redegjøre for dette. Er det i det hele tatt noen som har oversikt over dette? I så fall, hvem er det?

Statsråd Siri Bjerke: Jeg kan forsikre representanten Bastesen om at vi har god oversikt over både regler som gjelder og hvordan samarbeidet og samordningen mellom de ulike regelverk skal håndteres.

De to siste aksjonene vi har gjennomført, i forhold til «Green Ålesund» som gikk på grunn ved Haugesund, og «John R» i Tromsø, har jo nettopp vist at vi har en god beredskap, og at samarbeidsforholdene fungerer slik de skal. Vi var heldige i den forstand at dette ikke var de aller største ulykkene som kunne skjedd på kysten vår. Derfor har vi nå en mulighet til å være føre var, vi har en mulighet til å gjøre vår beredskap enda bedre, og vi har også et veldig godt utgangspunkt for det arbeidet.

: