Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 15
Gunnar Kvassheim (V): «Havaristen «Green Ålesund» ligger nå på grunn utenfor kysten av Haugesund lastet med 3 000 tonn frossen fisk. Nedbrytningsprosessen av fisken vil gi betydelige miljøproblemer i et større område. Vraket ligger dessuten slik at det blokkerer innløpet til Høgskolen Stord/Haugesund, avdeling for sikkerhetsopplæring. Uklare ansvarsforhold kan føre til at det tar lang tid før den kondemnerte havaristen blir fjernet.
Hva kan staten gjøre for å medvirke til at «Green Ålesund» raskt kan fjernes?»
Statsråd Siri Bjerke: Fryseskipet «Green Ålesund» havarerte og gikk på grunn utenfor Bleivika nord for Haugesund den 15. desember 2000. Etter grunnstøtingen tok skipet inn vann, gikk rundt og sank på grunt vann etter kort tid. I den første akutte fasen ble oljeforurensningen prioritert fordi denne utgjorde det største skadepotensialet. Faren for spredning av tung bunkersolje til viktige overvintringsområder for sjøfugl og til oppdrettsanlegg med betydelige økonomiske interesser var over-hengende. Værforholdene, sammen med en effektiv oljevernaksjon og en vellykket tømmeoperasjon, klarte å begrense den geografiske utbredelsen av tung bunkersolje fra havaristen.
Ved forliset hadde «Green Ålesund» 2 800 tonn rundfrosset sild og 400 tonn rundfrosset makrell om bord. Det er gjennomført nærmere vurderinger av hvilket miljøproblem lasten representerer, som grunnlag for iverksettelse av eventuelle videre tiltak. Jeg er informert om at frossenfisken om bord er i ferd med å utvikle seg til et betydelig forurensningsproblem for lokalområdet og lokalbefolkningen rundt Bleivika, og at det er store muligheter for at større områder vil bli påvirket dersom det ikke gjennomføres tiltak for å fjerne frossenfisken om bord. Eventuelle tiltak vil også ses i sammenheng med havnemyndighetenes pålegg til eier om fjerning av vraket fra innløpet til Bleivika.
Statens forurensningstilsyn vil denne uken motta forslag til tekniske tiltak for å fjerne den akutte forurensningen fra fiskelasten samt kostnadsoverslag. SFT vil så foreta en samlet vurdering av forholdet mellom miljøkonsekvensene og kostnadsanslaget og gi en anbefaling til Miljøverndepartementet i slutten av denne uken. Departementets oppfølging vil så skje raskt etter dette.
Gunnar Kvassheim (V): Jeg vil takke miljøvernministeren for svaret. Det fremgår av svaret at miljøvernministeren er kjent med alvoret i denne saken og er innstilt på å medvirke til at f orurensningsfaren kan møtes med offensive tiltak. Jeg ønsker å få bekreftet at miljøvernministeren ser på dette som en hastesak, og at hun vil ta sikte på å få fjernet lasten så raskt som mulig.
Det vil også være nødvendig, sett med lokale øyne – og andre – å få fjernet både vrak og last. Det må jo være naturlig at en i etterkant heller slåss om regningen, og ikke om vraket. Jeg vil be miljøvernministeren bekrefte at det også vurderes hvordan en kan fjerne vraket sammen med lasten.
Statsråd Siri Bjerke: Jeg kan absolutt bekrefte at jeg kjenner denne saken meget godt og tar den svært alvorlig. Som det framgikk av mitt svar, vil de faglige rådene til meg knytte seg både til den konkrete forurensningsfaren som følge av fisken om bord og til konsekvenser av at vraket ligger i området. De vurderingene jeg skal gjøre av det, vil bygge på de rådene. Jeg kan bekrefte at jeg vil gjøre det så raskt som mulig, men jeg ønsker å vente til jeg har fått disse rådene i løpet av uken.
Gunnar Kvassheim (V): Det jeg opplever at svaret går inn på, er at statsråden bekrefter at det er aktuelt ikke bare å se på fjerning av lasten, men også av vraket. Og det tror jeg er en naturlig del av en samlet operasjon.
Nå har statsråden på en god måte tidligere i dag redegjort for hvilket arbeid som pågår for å forebygge at en kommer i situasjoner senere der ansvarsforholdet er uklart, og jeg synes Regjeringen og statsråden på en offensiv og god måte har tatt fatt i viktige problemstillinger der. Men i påvente av at disse tingene skal komme på plass, er det viktig at lokalsamfunn – små kommuner og større kommuner – ikke kommer i en situasjon hvor de opplever at de er kasteball i et spill mellom ulike parter. Jeg er opptatt av at det, mens en venter på et forbedret regelverk, en forbedret praksis, lages rutiner som gjør at en også kan være operativ i forhold til vrak og den forurensningsfaren som oppstår, slik tilfellet er med «Green Ålesund».
Statsråd Siri Bjerke: Jeg vil bekrefte at vi har satt i gang et omfattende arbeid med å se på tiltak for å bedre sikkerheten langs kysten, både når det gjelder forebygging, når det gjelder overvåkning, og når det gjelder beredskap. Jeg vil likevel understreke at utfordringene med gjennomføringen av aksjoner og fjerningen av vrak i ettertid er store, både for samarbeidet mellom statlige myndigheter og for den private ansvarlige forurenser, og at det også er et stort ansvar for staten som sådan. Det er også store kostnader forbundet med dette, så det vil ikke være noen lett oppfølging av disse sakene, men vi må få bedre systemer og bedre regler for prioriteringen, slik at vi kommer videre.