Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Tore Nordtun (A): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«I den senere tid har vi opplevd at mange skip har gått på grunn langs norskekysten. Mange av disse skipene blir liggende i fjæresteinene eller på havbunnene, og det har vist seg vanskelig å få fjernet disse skipsvrakene. Dette skyldes blant annet uklarhet omkring hvem som skal betale for fjerning og opprydding. Bestemmelsene i forurensningsloven og sjøloven er ikke harmonisert.

Har Regjeringen planer om å foreslå lovmessige endringer slik at det juridiske og økonomiske ansvaret blir avklart?»

Statsråd Siri Bjerke: Etter de mange skipsulykkene vi har hatt den siste tiden, gjennomgår Regjeringen nå en rekke mulige tiltak for å bedre beredskapen og sikkerheten langs kysten. I denne gjennomgangen ser vi også på regelverket, bl.a. på forholdet mellom plikten til å gjennomføre tiltak etter forurensningsloven og ansvarsbegrensningsreglene i sjøloven.

Når et skip går på grunn, er det eier av skipet som etter forurensningsloven er forpliktet til å hindre og begrense forurensning fra skipet samt å få skipsvraket fjernet. I en uttalelse til Miljøverndepartementet av 21. desember i fjor, etter havariet av «Green Ålesund» utenfor Haugesund, sier Justisdepartementets lovavdeling at handleplikten etter forurensningsloven i utgangspunktet går foran begrensningsreglene i sjøloven.

Dersom den ansvarlige likevel ikke gjennomfører nødvendige tiltak, kan forurensningsmyndigheten sørge for iverksetting av tiltakene, herunder fjerning av vrak. Krav om dekning av det offentliges utgifter i den forbindelse vil imidlertid falle inn under begrensningsreglene i sjøloven.

Ansvarsbegrensningsreglene i sjøloven bygger på reglene i den såkalte Londonkonvensjonen av 1976 om begrensning av ansvaret for sjørettslige krav. Denne ble endret ved en protokoll av 1996 som vesentlig øker ansvarsbeløpene, slik at disse nå vil være mer i samsvar med de reelle utgifter som kan påløpe i forbindelse med skipsulykker. Selv om denne protokollen ennå ikke er trådt i kraft internasjonalt, er de nye reglene allerede gjennomført i norsk rett så langt det er mulig før protokollen trer i kraft internasjonalt. De nye og betydelig høyere ansvarsbeløpene vil gjelde for norske skip fra 20. februar i år.

Fra Regjeringens side har det ikke vært aktuelt å foreslå endringer i hovedreglene om begrensning av ansvar etter sjøloven slik dette følger av internasjonal rett. Men vi vil vurdere om det er behov for en presisering av handleplikten etter forurensningsloven samt utforme nærmere retningslinjer for praktisering av dette regelverket med utgangspunkt i de problemstillinger representanten reiser.

Tore Nordtun (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er tydelig at det på en rekke områder er satt i gang en del arbeid for å klare opp i disse forholdene. Vi har nå i det området som jeg kommer fra, to skrekkeksempler på at lovverket ikke fungerer i praksis. Det må komme på plass retningslinjer og prosedyrer som er til å leve med når slike ulykker oppstår.

Vi ser nå eksempel på eksempel på at skip går på land. Det blir et forsikringsmessig oppgjør, og sjøloven er inne i bildet. Men når det har skjedd, ligger skipsvraket der, og så må de offentlige myndighetene overta dette. Det er en uholdbar situasjon, ikke minst når også lasten om bord på disse skipene er av sterkt forurensende karakter. Da må det handles raskt.

Statsråd Siri Bjerke: Som jeg sa, vil den høyere grensen for hva rederiene nå vil være ansvarlig for i henhold til det regelverket som gjelder, hjelpe på en del av dette. Når det gjelder de aktuelle skipshavariene den siste tiden, ville de reglene betydd mye i forhold til å få en helhetlig løsning på problemet, slik at jeg tror vi et stykke på vei har en løsning via det.

Når det gjelder «Green Ålesund», skal jeg komme tilbake til den konkret i et spørsmål senere i dag. Det er jo også eksempler på at det finnes løsninger for vrakene i ettertid. Når det gjelder det andre eksemplet fra rogalandsområdet, er man nå i ferd med å finne en løsning mellom rederiet og lokale myndigheter og med assistanse fra staten.

Tore Nordtun (A): Et kort tilleggsspørsmål: Når kan vi forvente at oppryddingen omkring regelverket er på plass?

Statsråd Siri Bjerke: Dette er et spørsmål som Regjeringen arbeider fortløpende med, som en del av det helhetlige arbeidet vi har satt i gang for å øke sikkerheten og beredskapen langs kysten vår, så utover våren vil vi komme med ulike forslag til bedring av sikkerheten, herunder de tiltakene representanten spør om.

: