Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Jørn L. Stang (Frp): Jeg har følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Gamlebyen i Fredrikstad er den best bevarte garnison/festningsby i Norden, og har vært det siden 1644. Bydelen er en historisk perle og en viktig del av vår kulturarv. Forsvarssjefens planer er at den militære enhet skal opphøre der.

Man går ut fra at statsråden ser hva konsekvensene kan bli for den historiske by som Forsvaret har bidratt med å bygge opp, og i den forbindelse melder spørsmålet seg om statsråden har synspunkter for etterbruken og ansvaret for de militære bygg og anlegg i Gamlebyen?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: Forsvaret har gjennom mange år vist stor interesse for å holde Fredrikstads festning i Gamlebyen i presentabel stand. Et stort løft ble tatt i årene 1991-1994, hvor planering av vollene, legging av gangstier, sikring av vannfronten i vollgraven og vegetasjonsbehandling i denne forbindelse ble gjennomført. Dette ble gjort for å få fram de rette profiler og konturer, som etter hvert var blitt utvisket. Arbeidet var et større felles prosjekt mellom Fredrikstad kommune, Miljøverndepartementet og Forsvarsdepartementet. Fra statens side ble det bevilget 27 mill. kr til prosjektet. Resultatet ble meget bra, og jeg er enig med representanten Stang i at Gamlebyen er en historisk perle.

I forbindelse med den omstilling som nå er i gang i Forsvaret, vil en rekke kommuner og militære enheter over hele landet bli berørt. Forsvarssjefen har fremmet sitt forslag til Forsvarsdepartementet. I departementet arbeider vi nå intensivt med å utforme en langtidsproposisjon som vi har til hensikt å fremme for Stortinget i neste måned. Jeg finner det derfor i dag ikke riktig å gå inn på de konkrete organisasjonsendringer som vil bli foreslått.

I proposisjonen vil det uansett være naturlig å komme inn på retningslinjer for håndtering av alle typer eiendommer, bygg og anlegg som Forsvaret ikke lenger vil ha behov for. Dette gjelder ikke minst gamle festningsverker av nasjonal betydning, der staten har et klart ansvar.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker for svaret fra statsråden. Det var ganske klart det som gjaldt bygninger av nasjonal verdi, og det var jo også egentlig hovedspørsmålet mitt, nemlig hva man ville gjøre med disse bygningene i Gamlebyen.

Hele 30 pst. av bygningene i Gamlebyen er militære anlegg, og det er ikke til å stikke under stol at både de som bor der, og de som ser Gamlebyen i turistøyemed, er redde for utviklingen totalt sett. Siden Forsvaret har lagt ned hele 50 mill. kr de siste ti årene for nettopp å ruste opp Gamlebyen, som også forsvarsministeren var inne på, vil jeg gjerne stille følgende spørsmål: Vil han overfor forsvarssjefen sørge for at han vektlegger tilstrekkelig i sine vurderinger og konklusjoner nettopp det forsvarsministeren nå var inne på og vektla selv?

Statsråd Bjørn Tore Godal: Jeg er en hyppigere gjest i Gamlebyen i Fredrikstad enn det representanten kanskje er klar over, og jeg er derfor helt enig i det som nettopp nå er sagt, og i det representanten anlegger som grunnlag for sitt spørsmål.

Gamlebyen i Fredrikstad er en perle som vi må ta vare på. Hvilke tiltak som skal treffes, er jo avhengig av hvilke vedtak Stortinget kommer til å treffe om Gamlebyens og Fredrikstads plass i den framtidige militære struktur. Det er det for tidlig for meg å uttale meg om på Regjeringens vegne, og sannsynligvis for tidlig for Stortinget å uttale seg om før man har sett innholdet i proposisjonen. Men uansett må det være slik at det finnes en nasjonal myndighet som har som ansvar å forvalte de kulturverdier som ligger i nasjonale festningsverk, enten de er i militær bruk eller ikke. Og på en eller annen måte må det håndteres i den proposisjonen som etter planen legges fram midt i februar, slik at vi kan ivareta de viktige behov som representanten peker på.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker statsråden for ganske klare svar så langt. Vi er jo alle klar over at det er sterke nedskjæringer på forsvarsområdet og at det vil gi virkninger som også Gamlebyen vil lide under. Jeg vil likevel spørre forsvarsministeren om han i det hele tatt mener at det skal være noen militær virksomhet i Fredrikstad. Siden han er en så hyppig gjest der, har han kanskje en formening om det er viktig at Hæren er der på en eller annen måte. I tillegg er det også en del investeringsbehov som skal til når deler av Hæren i Gamlebyen skal overflyttes, bl.a. til Rygge. Ser man også dette i sammenheng med de totale kostnadene?

Statsråd Bjørn Tore Godal: Det er tillatt å spørre – dette er jo en spørretime – men det er også tillatt å la være å svare. Jeg gir ikke noen svar om substansen i den langtidsproposisjonen som vil bli lagt fram for Stortinget, etter planen den 16. februar, verken når det gjelder Fredrikstad eller noe annet sted i landet. Det ville bære galt av sted om jeg så å si skulle dele ut biter av svarene uten å stå for en helhet som Regjeringen stiller seg bak i en samlet proposisjon. Så jeg må dessverre skuffe representanten på det punkt – men det var han kanskje klar over.

: