Stortinget - Møte onsdag den 29. november 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 22
Odd Einar Dørum (V): Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til miljøvernministeren:
«Statsråden er kjent med striden knyttet til de verneverdige husene i Kruses gate nr. 7 og 9 på Frogner i Oslo. Lille Frogner Vel har fremmet et fredningsforslag til Byantikvaren i Oslo, som Byantikvaren ikke vil realitetsbehandle. Samme fredningsforslag ligger også på Riksantikvarens bord. Her er den heller ikke behandlet, trolig fordi saken også ligger hos Byantikvaren.
Vil statsråden sørge for at Riksantikvaren underlegger fredningsforslaget en realitetsbehandling?»
Statsråd Siri Bjerke: Kruses gate 7 og 9 er i dag ikke fredet, men regulert til spesialområde for bevaring etter plan- og bygningsloven. I Kruses gate 9 er det regulert inn et område til boligbygging. Jeg er kjent med at det foreligger et fredningsforslag fra Lille Frogner Vel hos Byantikvaren, og tilsvarende fredningsforslag er også sendt til Riksantikvaren.
Det er den regionale kulturminneforvaltningen som er rette myndighet til i første omgang å ivareta kulturminnevernets interesser, og til å forberede fredningssaker for Riksantikvaren. For Oslos vedkommende er dette Byantikvaren. Et eventuelt fredningsvedtak skal fattes av Riksantikvaren.
Det har fra flere ulike hold vært vurdert andre virkemidler for å sikre kulturminneverdiene i Krusesgate 7 og 9, bl.a. forslag til omregulering, avtale om bevaringsplan og forslag om ekspropriasjon. For å få fortgang i saken har Riksantikvaren nå tatt et initiativ for å få avklart hvilke alternativer som er mest aktuelle, herunder også fredning etter kulturminneloven. Jeg regner derfor med at saken nå kan finne en løsning.
Odd Einar Dørum (V): Jeg takker statsråden for svaret, og finner det som svært positivt at det er tatt et slikt initiativ som hun gjør rede for.
Jeg oppfatter det slik at gjeldende reguleringsplan er i strid med det som var Miljøverndepartementets forutsetninger for ikke å frede disse eiendommene i 1986. Jeg oppfatter det også slik at kulturmiljøet er truet, og at nybygg i området klart vil forringe områdets og bygningenes kulturminneverdi og opplevelsene av bygningene og miljøet rundt dem som et sammenhengende kulturmiljø.
Med det som statsråden nå har gjort rede for, håper jeg også at saken kommer i et konstruktivt spor. Det ville være bra hvis sluttresultatet ble vern av bygningene – og jeg vil gjerne tilføye at man også lokalt i Oslo fant ordnede og bra forhold for de kulturtiltak som er der. Klarte man i tillegg å unngå at Selvaag satt igjen med svarteper fordi man nå på mange måter har kommet inn i et uføre, så ville alle tjene på det.
Når jeg stillte dette spørsmål til statsråden, var det fordi det har vært miljøvernministre i mange regjeringer som har hatt som oppgave av og til å bidra til konstruktive tradisjoner og løsninger i Oslo. Og det var på den bakgrunn jeg også stillte spørsmålet til den sittende miljøvernminister, slik at hun kan holde den positive linjen som sine forgjengere.
Statsråd Siri Bjerke: Jeg vil bare gjenta at jeg oppfatter det initiativet som Riksantikvaren nå har tatt, som konstruktivt i denne saken, og vil følge nøye med på hva som blir utfallet av det. Dersom det skulle være behov for det, vil jeg så komme tilbake til ytterligere initiativ i saken.