Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 9
Presidenten: Dette spørsmål, fra representanten Hilde Frafjord Johnson til helseministeren, tas opp av representanten Are Næss.
Are Næss (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:
«På et lekfolkspanel 15. november 2000 om genmat i regi av Bioteknologinemnda/Teknologirådet skal helseministeren ha sagt at dersom norske forbrukere ikke ønsker genmodifiserte matvarer, vil de kunne påvirke markedet ved ikke å kjøpe disse produktene. I Innst. S. nr. 257 (1999-2000) ber Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti om at Regjeringen vurderer et moratorium mot genmodifiserte matvarer i Norge. Det samme har Arbeiderpartiets landsmøte nylig vedtatt.
Har statsråden ikke til hensikt å følge opp stortingsflertallets syn?»
Statsråd Tore Tønne: Jeg har selvsagt til hensikt å følge opp de vedtak Stortinget fatter på dette og alle andre områder. For så vidt kunne jeg avsluttet mitt svar med dette, men jeg benytter anledningen til å oppklare eventuelle uklarheter som måtte ligge bak det spørsmål som er reist.
Under behandlingen av forbrukermeldingen ble et forslag fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti hvor de bad Regjeringen om å vurdere å innføre et midlertidig forbud mot mat som inneholder genmodifiserte ingredienser, oversendt til Regjeringen uten realitetsbehandling. Jeg kan forsikre om at Regjeringen vil foreta en slik vurdering.
Når det i spørsmålet, med henvisning til det nevnte forslaget, sies at «Det samme har Arbeiderpartiets landsmøte nylig vedtatt», er det noe misvisende. I en uttalelse fra landsmøtet vises det imidlertid til at genmodifisert mat foreløpig ikke er godkjent for salg i Norge, og at vi i Arbeiderpartiet skal tenke oss godt om før vi eventuelt åpner for salg av slike produkter. Det pekes videre på at et midlertidig forbud – slik vi for så vidt har praktisert til nå – vil sikre tid til diskusjon og utredning av de problemstillinger som knytter seg til genmodifisert mat. Regjeringens vurdering av disse spørsmålene vil også skje i samsvar med dette.
Den lekmannskonferansen som det refereres til i spørsmålet, skulle drøfte flere problemstillinger knyttet til genmodifisert mat, herunder også spørsmålet om et moratorium. Ved åpningen av en slik drøfting fant jeg det ikke riktig å gå ut med bestemte oppfatninger om hvilke konklusjoner man burde trekke. Det var selvsagt heller ikke noen grunn for meg til å forutskikke noe om hvilke konklusjoner som ville komme fra de vurderinger Regjeringen skal gjennomføre i tiden fremover. Derimot fant jeg det naturlig å peke på en del av de forhold som uansett vil påvirke utviklingen når det gjelder genmodifisert mat. I denne forbindelse omtalte jeg krefter som vil gjøre seg gjeldende i markedet, herunder forbrukernes markedsinnflytelse, og muligheter og begrensninger når det gjelder å regulere dette markedet.
Under lekmannskonferansen kom det frem en rekke interessante oppfatninger og innspill. Jeg kan forsikre om at Regjeringen vil gi alle disse og en lang rekke andre utredninger og innspill en grundig vurdering før det tas stilling til spørsmål om å godkjenne genmodifiserte matvarer i Norge, herunder spørsmål om moratorium mot slike matvarer.
Are Næss (KrF): Jeg vil takke statsråden for svaret, og konstaterer at han vil vurdere et midlertidig forbud, såkalt moratorium, mot genmodifiserte matvarer i tråd med det som flertallet i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen bad om i Innst. S. nr. 257.
Landbruksministeren sa i svar til meg i Stortinget den 20. oktober at det vil være viktig for Regjeringen også å involvere Stortinget i en aktiv debatt om de utfordringene som er knyttet til genmodifiserte organismer. Landbruksministeren signaliserer dermed at Stortinget vil få dette til behandling, og jeg regner da med at helseministeren kan bekrefte at det ikke vil bli godkjent bruk av genmodifiserte matvarer i Norge inntil Stortinget har fått behandlet denne saken på en betryggende måte.
Statsråd Tore Tønne: Jeg har for så vidt ikke vært igjennom de vurderinger som må gjøres med hensyn til behandlingen av disse spørsmål sett i forhold til Stortinget. Jeg bare refererer til at de nødvendige lovhjemler er til stede for å foreta en godkjenning av genmodifisert mat, og at det slik sett formelt ikke er en forutsetning at eventuell godkjenning av genmodifiserte matvarer skal forelegges for og behandles av Stortinget. Jeg viser imidlertid igjen til at Regjeringen vil foreta de grundige vurderinger som den er bedt om å foreta i henhold til det forslaget som ble fremsatt under behandlingen av forbrukermeldingen, og i den anledning vil Regjeringen sikkert også vurdere forholdet til Stortinget i denne saken nærmere.
Presidenten: Dermed er sak nr. 1 på dagens kart ferdigbehandlet.