Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«I stortingsbehandlingen av perspektivmeldingen for fiskerinæringen våren 1999 ble Regjeringen bedt om å foreslå finansieringsordninger som kunne stimulere til økt utskiftingstakt i flåten. Sentrumsregjeringen varslet en oppfølging i vårsesjonen 2000. Den nye regjeringen har ikke fulgt opp dette, selv om utskiftingsbehovet har vokst ytterligere.

Vil statsråden følge opp Stortingets vedtak, for eksempel i form av skattemessige avsetningsordninger som stimulerer til egenkapitaloppbygging i rederiene?»

Statsråd Otto Gregussen: Etter min mening er det flere momenter som taler mot å innføre særskilte skatteregler for fiskeflåten. Særskilte skatteregler for en enkeltsektor bryter med et sentralt prinsipp fra skattereformen om størst mulig skattemessig likebehandling av ulike investeringer og næringer. Skattemessige særtiltak for fiskeflåten vil bidra til at det bindes ressurser i næringen som for den del kunne gitt bedre avkastning i annen virksomhet. Skattesystemet vil også bli mer komplisert og uoversiktlig dersom det etableres særregler for enkeltnæringer.

En særskilt fondsavsetning, slik representanten Kongshaug nevner, vil først og fremst tilfalle de fiskerne som allerede har god lønnsomhet, og som allerede burde ha midler til flåtefornyelse. Tiltaket vil derfor ikke være treffsikkert i henhold til de delene av flåten der eventuelle problemer med for lav flåtefornyelse kan eksistere.

Regjeringen har med bakgrunn i disse forhold ikke funnet det formålstjenlig å bruke skatteregelverket til å fremme fornying i fiskeflåten. Dette innebærer ikke at vi ikke er opptatt av dette spørsmålet.

I årets fiskeriavtale er det satt av 30 mill. kr til kondemnering av fiskefartøyer. Innenfor den aktuelle totalramme på 120 mill. kr for fiskeristøtten må dette betraktes som et betydelig beløp. Dette er midler som vil bidra til å ta ut eldre fartøyer i flåten og dermed utvide driftsgrunnlaget for den gjenværende flåte og med det skape et bedre økonomisk grunnlag for drift av nye fiskefartøy.

Jeg vil også gjøre oppmerksom på protokollen fra årets støtteavtale, hvor det er uttrykt enighet mellom staten og næringen ved Norges Fiskarlag om at

«det framleis er behov for å tilpasse kapasiteten i fiskeflåten til ressursgrunnlaget. Det er difor viktig å føre vidare arbeidet med kapasitetsreduserande tiltak. Partane vil samarbeide om å utforme tiltak med sikte på å redusere kapasiteten i fiskeflåten, og vil utgreie strukturordningar finansiert gjennom næringsfinansierte ordningar, ved bruk av offentlege midlar og kombinasjon av desse. Partane er opptekne av å få til gode prosessar og tiltak for å redusere kapasiteten innan kystflåten. Frå ramma avsett til kondemnering m.v. kan det settast av midlar til utgreiingar».

Denne protokollen viser at myndigheter og næring er innstilt på i fellesskap å komme fram til og finansiere tiltak som også vil legge grunnlaget for fornying.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg vil få lov til å takke statsråden for svaret. Men jeg er skuffet over innholdet i svaret, og jeg er faktisk også noe forundret over innholdet.

Da næringskomiteen og Stortinget behandlet perspektivmeldingen, var fornyelse av og rekruttering til næringen områder komiteen og Stortinget var svært opptatt av. Det har med arbeidsmiljøet å gjøre, det har med trygghet på sjøen å gjøre, det har med egnet fartøy til å håndtere biprodukt å gjøre, og det har med lønnsomheten i næringen å gjøre.

Komiteen sa at vi skulle øke innsatsen på kondemneringssiden. Der har det gått motsatt vei, ifølge forslaget til statsbudsjett. Det var et klart vedtak i Stortinget i forbindelse med behandlingen. Vi bad Regjeringen komme tilbake med framlegg om aktuelle skatte- og finansieringsordninger som kan stimulere til økt utskiftningstakt, og da synes jeg ikke det er rett at det er statsråder og eventuelt andre som har andre oppfatninger av det. Jeg mener det er et klart påbud fra Stortinget om å komme tilbake med framlegg, og da må det gjøres.

Statsråd Otto Gregussen: Jeg er enig med representanten Kongshaug i at det er viktig å få til flåtefornyelse. Jeg er enig i at det er viktig å sørge for sikre og gode arbeidsplasser. Men da er det viktig at vi velger tiltak som rent faktisk har den effekten man er ute etter. Vi har gjennomført en rekke tiltak av strukturmessig karakter som kan øke driftsgrunnlaget for eksisterende flåte. Noen av disse er økonomiske, andre er av mer teknisk karakter. Men det viktigste er at hvis vi er enige om at vi skal ha flåtefornyelse, så må tiltakene virke. Jeg har gjort rede for at forslaget om å bruke en avsetningsordning sannsynligvis ikke vil ha den effekten som man har forutsatt.

: