Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Lodve Solholm (Frp): Eg vil stille fiskeriministeren følgjande spørsmål:

«Fiskeridirektoratet har sett i gang eit pilotprosjekt for samlekvotar for fartøy i kystflåten.

Kvifor vert berre båtar i gruppe I invitert til å vere med, medan båtar utan fartøykvotar, båtar i gruppe II, vert haldne utanfor?»

Statsråd Otto Gregussen: Vi vil sette i gang et prøveprosjekt med samlekvote nord for 62ºN i 2001. I første omgang har vi valgt å avgrense samlekvotemodellen til å omfatte torsk, hyse og sei.

Vi ønsker å utrede reguleringsformen for at fartøyene skal få utnytte ressursene på en så rasjonell måte som mulig. For eksempel: Et fartøy fra et område hvor det er store forekomster av sei, skal med samlekvotemodellen kunne fiske nettopp sei. Ordningen kan gjøre hverdagen enklere for mange, samtidig som den også kan medføre jevnere leveranser til landsiden.

Ordningen har imidlertid også sine svake sider. Forskjellig markedsverdi kan medføre at ett fiskeslag overfiskes i forhold til de fastsatte kvoter basert på biologisk rådgivning, hvis vi ikke iverksetter tiltak for å hindre dette. Ett tiltak vil være å omregne fangsten i såkalte ekvivalenter. Om dette tiltaket er tilstrekkelig, er det vanskelig å si noe om før vi høster erfaringer fra prosjektet. Derfor er det viktig at vi i første omgang prøver ut modellen på en relativt liten gruppe av fartøy.

For å få kartlagt positive og negative sider med modellen har vi valgt å gjennomføre et prosjekt hvor ca. 175 fartøy deltar. Disse fartøyene er fra gruppe I, og vi vil forsøke å spre deltakelsen både når det gjelder fartøystørrelse og geografi.

At nettopp gruppe I-fartøy ble valgt, skyldes at disse fartøyene normalt er de mest aktive. Et poeng med prosjektet er å se hvordan fiskemønsteret i praksis blir på de forskjellige arter, i de forskjellige landsdeler. Da gruppe II-fartøy har mindre kvote enn gruppe I-fartøy, vil fiskemønsteret kunne være noe annerledes for denne gruppen. Ved å la kun gruppe I-fartøy delta får man et klarere bilde av hvordan fiskemønsteret blir for de mest aktive fartøyene under samlekvotemodellen.

At det kun er fartøy i gruppe I som får delta i pilotprosjektet, betyr imidlertid ikke at modellen ikke vil kunne være en alternativ reguleringsform også for gruppe II i fremtiden. Erfaringer vi tilegner oss på bakgrunn av prosjektet, vil bli brukt for å vurdere om ordningen kan være egnet også for andre grupper senere år.

Interessen for prosjektet er stor. Ca. 800 fartøy ønsker å delta, og Fiskeridirektoratet står over en omfattende jobb med å plukke ut fartøy blant de påmeldte, selv om prosjektet altså kun omfatter fartøy fra gruppe I.

Om samlekvotemodellen er reguleringsformen for kystflåten i fremtiden, vil jeg ikke spekulere på i dag. Jeg ser imidlertid fram til at prosjektet settes i gang ved årsskiftet, og kommer til å følge utviklingen nøye.

Jeg er opptatt av at fiskerne skal få drive et så rasjonelt fiske som mulig, og dette gjelder alle fartøygrupper. Men jeg er også opptatt av at våre ressurser skal forvaltes på en forsvarlig måte, herunder at fastsatte fiskekvoter ikke overfiskes. En forsvarlig ressursforvaltning er absolutt nødvendig for at vi skal kunne oppnå en bedre verdiskapning innenfor fiskerinæringen i fremtiden – en verdiskapning som vil gagne både den enkelte fisker, kystsamfunnene og samfunnet som sådant. Det er derfor meget viktig at samlekvotemodellen utredes nærmere før den eventuelt prøves ut på en større del av flåten.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Lodve Solholm (Frp): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg synest det er grunn til å rose styresmaktene for at dei har sett i gang eit godt og, trur eg, fornuftig prosjekt som kan lette problematikken rundt bifangst og fangst i forskjellige område av landet vårt og i høve til korleis fisket er år om anna. Eg synest òg det var ei grei grunngiving for at ein skulle halde seg innanfor gruppe I i første omgang. Det er jo tydeleg at prosjektet er populært. Ein fekk kanskje mykje større søknad til dette prosjektet enn ein rekna med i og med at 800 båtar ønskjer å vere med og det berre er plass til 175 i første omgang. Så eg misunner ikkje direktoratet når dei skal velje ut 175, av 800.

Eg vil berre ha stadfesta – det er for så vidt slik eg oppfattar statsråden – at han om prosjektet skulle vise seg vellukka og vere ein måte å regulere kystfisket på, vil vurdere gruppe II ved ei eventuell permanent ordning.

Statsråd Otto Gregussen: Jeg kan forsikre om at hvis det viser seg at dette er et vellykket tiltak og vi konkluderer med at det sannsynligvis også er en fornuftig måte å regulere gruppe II-båtene på, så vil dette bli gjort.

: