Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«De varslede nedleggelsene av Braathens ruter har vakt bestyrtelse i de aktuelle områdene.

Vil statsråden ta et initiativ for å se på mulighetene for at mindre, private selskaper kan tilby et lønnsomt rutenett, for eksempel i form av en «melkerute» Gardermoen-Tynset-Leirin-Vigra-Gardermoen?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som nevnt i mitt svar på spørsmål 11 fra representanten Brende, er det fri adgang for alle flyselskaper fra hele EØS å starte ruter på de strekninger som ikke allerede er dekket av anbudskontrakt. Bortsatt fra at Tynset flyplass er til ikke-allmenn bruk og at strekningen Leirin-Gardermoen er dekket av anbud, er det således allerede fritt fram for alle å starte opp den skisserte ruteløsningen.

Bjørn Hernæs (H): Takk for svaret.

Statsråden har studert Høyres alternative statsbudsjett, så da tror jeg han vet at vi støtter Regjeringens forslag når det gjelder momsreformen, og at vi har foreslått å avvikle alle flypassasjeravgifter i løpet av to år. I forbindelse med statsrådens svar – som i og for seg ikke er uinteressant – er det interessant om han kan tenke seg å være med på å bruke flypassasjeravgiftene i en prosess for å se om det er mulig å få lønnsomme flyruter innenfor de aktuelle områdene. Om man her snakker om Tynset eller om man snakker om Røros, er uinteressant for fjellregionen. Disse flyplassene, først og fremst Røros, oppfattes som flyplasser for en hel region.

Og så er det neste spørsmål. For det første: Vil statsråden vurdere å bruke flypassasjeravgiftene i en prosess for å gjøre det mer sannsynlig at man kan få til kommersielt lønnsomme ruter? Og for det andre: Vil statsråden ta et initiativ – det er det jeg ber om – for å sørge for at disse anbudene kommer, slik at man kan bidra aktivt for å få til et lønnsomt rutetilbud?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Dersom jeg skulle ha oppfattet noe feil i forbindelse med momsreformen, vil jo det selvsagt komme klart fram i den videre behandlingen av statsbudsjettet.

Når det gjelder flypassasjeravgiftene, er det åpenbart at vi har en begrensning i forhold til ESAs regelverk som vi må ta hensyn til, uavhengig av om vi snakker om disse omtalte lufthavnene eller øvrige lufthavner.

Når det gjelder spørsmålet om virkninger av lufthavnavgiftene, har vi i forslaget til statsbudsjett sagt at virkningen kan føre til at staten i større grad må inn og kjøpe tjenester, og det var også det jeg antydet i mitt hovedsvar på spørsmål 11 fra representanten Brende.

: