Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 11
Børge Brende (H): «Etter 40 år med ruteflyginger til Røros nedlegger Braathens ruten fra 2. januar 2001. Det vil få svært negative ringvirkninger for næringslivet i hele fjellregionen, og ikke minst turistnæringen. Det er livsnerven for hele Røros-distriktet det her er tale om. For Røros er det avgjørende at man nå finner langsiktige løsninger som sikrer et godt flytilbud. Samtidig med at Braathens sliter tungt, økes den innenlandske flypassasjeravgiften kraftig.
Hvilke initiativ vil statsråden ta for å sikre Røros et godt flytilbud?»
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Røros-ruten er, som alle andre flyruter som ikke allerede er dekket av anbudskontrakt, åpen for alle flyselskaper fra EØS som måtte ønske å fly den. Det er med andre ord fri adgang for andre selskaper til å starte ruteflyging til/fra Røros dersom de ønsker det. Ved fortsatt kommersiell rutedrift på Røros legger jeg opp til at Luftfartsverkets rabattordning for anløp av Røros Lufthavn vil bli videreført.
På bakgrunn av at Røros vil bli stående uten flyrutetilbud hvis ingen andre overtar når Braathens legger ned sin rute 2. januar 2001, vil jeg gjøre nærmere vurderinger av den samlede transportstandarden for Røros-området, med og uten flyrute. På bakgrunn av disse vurderingene vil Regjeringen legge fram sin anbefaling til hvorvidt staten skal kjøpe flyrutetjenester eller ikke. Dersom slike kjøp skal gjøres, vil det måtte utlyses ordinært EØS-anbud, tilsvarende det som benyttes på bl.a. det meste av kortbanerutene i Norge. Anbud forutsetter at ingen vil fly kommersielt. Ettersom en anbudsprosess vil ta noe tid å gjennomføre, vil jeg i dette tilfellet vurdere midlertidige løsninger slik at det blir et flytilbud til/fra Røros også etter 2. januar 2001. En løsning med statlige kjøp av tjenester vil forutsette bevilgninger utover det beløp Regjeringen har foreslått i statsbudsjettet for 2001.
Børge Brende (H): Her var det mange vurderinger. Først skal man vurdere nærmere hvordan staten skal håndtere en situasjon hvor Røros på litt lengre sikt blir uten et tilbud, og så skal statsråden vurdere nærmere om han skal gjøre noe også på kort sikt. Har ikke departementet og statsråden gjort noe mer enn å foreta en vurdering?
Jeg hadde håpet at statsråden her i dag hadde kunnet gi et klart svar, at det er helt uakseptabelt at fjellregionen blir stående uten et flytilbud som Braathens. Jeg håper at statsråden overfor Stortinget nå kan klargjøre litt nærmere hva hans politiske ståsted er i denne saken. Mener Regjeringen og statsråden at det er riktig at man har et flytilbud på Røros? Synes statsråden at det holder bare med en vurdering?
Og til slutt: Hva synes statsråden om de særnorske flypassasjeravgiftene? Bortimot 40 pst. av det man betaler for en flybillett til Røros, går rett inn i statskassen. Burde man ikke avvikle den særnorske flypassasjeravgiften? Da hadde flere rutetilbud blitt lønnsomme, og flere hadde tatt fly.
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som jeg sa i mitt hovedsvar, vil jeg legge opp til at det blir et flyrutetilbud til/fra Røros også etter 2. januar 2001. Men det er nødvendig å foreta vurderinger, bl.a. med hensyn til de plikter og retter som finnes i forhold til EØS-avtalen, for å konstatere hvorvidt det er noen som ønsker å fly ruten kommersielt, før det gås inn med statlige virkemidler.
Når det gjelder flypassasjeravgiften, er jo dette en avgift som har eksistert lenge, og som man av ESA er pålagt å finne andre ordninger for. Jeg har for øvrig i Høyres alternative budsjett sett at man går for et avgiftsnivå som ligger litt lavere. Samtidig går man ikke for noen momsreform, og dermed ville ikke flytrafikken fått noen vesentlige lettelser i forhold til Regjeringens budsjettforslag.
Børge Brende (H) (fra salen): President, en åpenbar misforståelse!
Presidenten: Den openberre misforståinga vil nok representanten bli nøydd til å ta med statsråden ved eit anna høve.