Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Odd Einar Dørum til samferdselsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren som rette vedkommende.

Odd Einar Dørum (V): Jeg tillater meg da å stille spørsmålet:

«I programmet «Rikets tilstand» på TV 2 26. oktober 2000 gav havnedirektøren i Oslo, Per Mauritz Hanssen, uttrykk for at det er han som har skrevet det som omhandler havn og bruk av havnearealer i Oslo i Nasjonal transportplan, som nylig ble lagt fram for Stortinget.

Hvilken kommentar har statsråden til dette?»

Statsråd Otto Gregussen: Min kommentar til spørsmålet fra representanten Dørum er at det er Fiskeridepartementet som har skrevet teksten i Nasjonal transportplan som omhandler havn og framtiden for havnevirksomheten i Oslo. Det er med andre ord ikke riktig at det er havnedirektøren i Oslo som har skrevet den omtalte teksten i planen. Norsk Havneforbund har imidlertid kommet med innspill til Fiskeridepartementet i forhold til havnenes infrastruktur og etableringen av interkommunalt samarbeid. Dette ble gjort på bakgrunn av at Norsk Havneforbund er paraplyorganisasjonen for norske havner og dermed den organisasjon som er nærmest til å gi faktagrunnlag for den kommunale utvikling av Havne-Norge.

Odd Einar Dørum (V): Jeg takker statsråden for at han i sin klare og knappe form har gjort det klart hvem som er ansvarlig for hvilken tekst. Jeg går også ut fra at statsråden da kan være enig med meg i at i den utstrekning Oslo havn er kjent gjennom havnens organer, er det havnens styre som tegner for havnen, og ikke direktøren. Det tør være viktig da å kunne konstatere at havnestyret faktisk i forkant av det program som ble sendt, har vedtatt retningslinjer for havnen som langt på vei er på linje med det som Oslo bystyre tidligere har gitt uttrykk for. Jeg konstaterer det som en kjempepositiv utvikling og ønsker bare fra Stortingets talerstol å konstatere, i tillegg til en statsråds rett til å innhente uttalelser hvor som helst, at skal det være noen linje til havnen, må linjen gå gjennom styret og ikke gjennom direktøren.

Statsråd Otto Gregussen: Jeg er helt enig med representanten Dørum i at linjene skal være slik som representanten har beskrevet. På samme måte som Dørum er jeg svært glad for at vi nå har fått en positiv driv i denne prosessen, og fått gode prosesser mellom havnen og kommunen som helt sikkert vil resultere i at vi får både en god havn og en fornuftig utbygging av havnearealene i Oslo.

Odd Einar Dørum (V): La det være meg tillatt å knytte en kort kommentar til det som er sagt – jeg er glad for det statsråden har sagt.

I den tid jeg var samferdselsminister, hadde vi noen vegsjefer hvis ubestridelige dyktighet stod der, men av og til opptrådte de som en krysning av lensherre og fylkesordfører. Da var det en statsråds plikt å fortelle at «du er dyktig, men lensherre er du ikke». Jeg konstaterer at fiskeriministeren og jeg har en felles oppfatning av havnedirektøren i Oslo i så måte.

: