Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til samferdselsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren på vegne av samferdselsministeren.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål, som vil bli besvart av fiskeriministeren:

«I Hedmark har Statens vegvesen, Hedmark, satt opp 11 skilt for å reklamere for økt bruk av buss. Statens vegvesen har tidligere hatt en veldig restriktiv holdning til denne type skilting, blant annet overfor næringslivet. Skiltene er satt opp på sterkt trafikkerte veistrekninger, også på steder med 90 km/t-sone.

Synes statsråden det er riktig at etaten selv setter opp slike skilt som de selv hevder kan redusere trafikksikkerheten?»

Statsråd Otto Gregussen: Skiltene det vises til, ble satt opp på spesielt utvalgte strekninger på riksvegnettet i Hedmark og skulle stå oppe kun i en kortere periode.

Hensikten med disse kampanjeskiltene var å gjøre bilistene oppmerksom på et sterkt forbedret busstilbud mellom Hamar og Elverum og mellom Elverum og Kongsvinger. Skiltene er et ledd i et samarbeidsprosjekt mellom Hedmark fylkeskommune og Statens vegvesen hvor målet er å få flere til å velge bussen framfor bilen og dermed muligens bidra til færre ulykker og bedre framkommelighet for dem som er helt avhengig av egen bil.

Jeg har forståelse for synspunktene om at en ikke skal benytte slike skilt annet enn i spesielle kampanjer, og Statens vegvesen vil videreføre en streng holdning til reklame langs veg for næringsvirksomhet som ikke er direkte relatert til de vegfarendes behov.

Skiltene er nå tatt ned og vil i samråd med vegsjefen ikke bli satt opp igjen. Vegdirektoratet vil innskjerpe at slike kampanjeskilt bare skal benyttes i forbindelse med landsdekkende kampanjer som f.eks. «Bruk bilbelte» og «Senk farten», som direkte har økt trafikksikkerhet som formål.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for orienteringen angående skiltingen for å få folk til å bruke mer buss. Det er greit å få folk til å bruke mer buss, men skiltene har altså hatt et faremoment i seg. Personlig brukte jeg 13 sekunder på å lese teksten på skiltene, og hvis jeg skulle ha brukt 13 sekunder på å se på skiltet framfor å kjøre bil, hadde jeg vært et faremoment i trafikken. Det er vel slike ting som har gjort at skiltene nå er tatt ned. Så jeg ønsker heretter at slikt ikke skjer, og at Vegvesenet også går i seg selv når det gjelder trafikksikkerhet.

: