Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Vidar Kleppe (Frp): Jeg ser meg helt nødt til å stille kommunal- og regionalministeren følgende spørsmål:

«Ifølge opplysninger fra Kristiansand Politidistrikt har fire asylsøkere som kom til Norge for én måned siden, blitt anholdt for tyveri. Politiet har nå beslaglagt store mengder tyvegods til store verdier på oppholdsstedet til disse asylsøkerne.

Mener statsråden at slike personer skal få oppholde seg i Norge?»

Statsråd Sylvia Brustad: Et mindretall av asylsøkere har vist seg å være involvert i kriminalitet. Det tar jeg svært alvorlig. Kriminalitet blant asylsøkere kan både undergrave hele asylinstituttet, føre til økt fremmedfrykt og også gå ut over lovlydige asylsøkere og flyktninger som har et reelt beskyttelsesbehov. Jeg syns derfor sjølsagt ikke at personer som kommer til Norge under dekke av å trenge beskyttelse, men med åpenbart andre hensikter, f.eks. å drive kriminalitet, skal få være i landet.

Så lenge personer søker asyl, er vi imidlertid forpliktet til, etter norske og internasjonale bestemmelser, å behandle søknaden på en forsvarlig måte. Saksbehandlingstida for asylsaker har dessverre generelt sett den siste tida vært for lang. Når utlendingsmyndighetene får melding om asylsøkere som har begått straffbare handlinger, vil deres asylsøknader bli prioritert for behandling. De skal behandles med en gang. Dersom behandlinga av søknaden viser at søknaden er åpenbart grunnløs, blir vedtaket, ved klage, ikke gitt oppsettende virkning. Det innebærer at søkeren kan bli sendt ut av landet sjøl om klagen ikke er ferdig behandlet. I motsatt fall må klageren være her til departementet har behandlet klagen. Det er innført nye rutiner mellom Utlendingsdirektoratet og Justisdepartementet som skal sikre at klagen da blir prioritert også i departementet.

I noen saker viser det seg likevel ikke mulig med en så rask avgjørelse, fordi det må innhentes ytterligere opplysninger om grunnlaget for søknaden før avgjørelse kan tas.

En viktig forutsetning for at det skal kunne gjøres en slik prioritering i slike saker, er at utlendingsmyndighetene faktisk får melding om asylsøkere som begår straffbare handlinger. I denne forbindelse vil vi nå vurdere om reglene i påtaleinstruksen om når politiet skal varsle utlendingsmyndighetene, bør endres slik at meldeplikten skal inntre på et tidligere tidspunkt enn slik det er i dag. Det betyr før en siktelse, som igjen betyr at en anmeldelse kan være tilstrekkelig. Det foreligger meldingsrutiner i Utlendingsdirektoratet mellom de enkelte mottak og direktoratet sentralt på dette området. Men dette er også noe som kan forbedres ytterligere.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det var gledelig at hun ikke, selvfølgelig, vil ha kriminelle asylsøkere i kongeriket, og noe annet hadde jeg egentlig ikke forventet. Men det vi fra Fremskrittspartiets side hadde forventet, var en bedre oppfølging og et bedre samarbeid mellom UDI, som har ansvaret for avhørene av asylsøkerne, og politiet.

Statsråden var i sitt svar inne på at påtaleinstruksen og meldeplikten er viktig i så henseende. Da er mitt spørsmål enkelt og greit: Når kan Stortinget forvente at Regjeringen setter ut i livet det som statsråden sa i sitt hovedsvar, og at en vil se på dette?

Statsråd Sylvia Brustad: La meg først si om den konkrete saka som representanten Kleppe tar opp, at det er kontakt mellom Kristiansand politikammer og UDI om den. Det må være helt klart.

Når det gjelder det spørsmålet jeg fikk om den vurderinga som vi nå er i gang med, om anmeldelse også skal være tilstrekkelig, skal den vurderinga skje meget raskt, og vi skal sørge for at Stortinget får orientering om det så raskt som mulig.

Det må ikke herske noen tvil om at vi ønsker å ta vare på dem av våre flyktninger og asylsøkere som trenger reell beskyttelse i Norge. Da må det også være helt klart at de som ikke forholder seg til de lover og regler som gjelder, skal – de fleste av dem – ut av landet, og at sakene skal behandles på en meget rask måte. Men jeg vil også si at det at et mindretall av våre asylsøkere begår kriminalitet, som jeg tar svært alvorlig, må ikke brukes til å stemple hele grupper av flyktninger og asylsøkere. Det mener jeg er helt galt.

: