Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 36

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg tillater meg å sette fram følgende spørsmål til justisministeren:

«I Haugesund-distriktet har vi i løpet av mindre enn ett år hatt to eksempler på at søk etter savnede i stor utstrekning har vært finansiert av foreldre og andre frivillige.

Synes statsråden dette er riktig i et av verdens rikeste land, og hva vil statsråden eventuelt gjøre for å bedre på denne uverdige situasjonen?»

Statsråd Hanne Harlem: Justisdepartementet har lenge vært opptatt av å finne en tilfredsstillende løsning for det offentliges ansvar når det gjelder søk etter omkomne på havet. Av den grunn ble det ved Kronprinsregentens resolusjon av 7. august 1998 oppnevnt et utvalg for å vurdere en finansieringsordning for søk etter omkomne på havet. Utvalget avleverte sin innstilling i april 1999, og oppfølgingen av denne er under arbeid i departementet..

I inneværende års budsjett avsatte Stortinget etter forslag fra den tidligere regjering til sammen 8 mill. kr til søk etter omkomne.

I St.prp. nr. 1 for 2000-2001 har Regjeringen foreslått en betydelig styrking til dette formål ved å foreslå en økning i bevilgningen fra 8 mill. kr til 25 mill. kr. Dette beløpet tilsvarer det beløp som ble anslått av utvalget som nødvendig i den nevnte utredning. Med utgangspunkt i dette forslag til bevilgning samt forslag til organisering av en slik finansieringsordning vil vi kunne etablere en verdig ordning for søk etter omkomne på havet, i innsjøer og i vassdrag.

Når det gjelder søk etter omkomne i Haugesund-distriktet, vil jeg spesielt nevne at Justisdepartementet i forbindelse med Sleipner-ulykken har bidratt med ca. 2 mill. kr til søk etter at redningsaksjonen ble avsluttet. Disse pengene er gitt som en ekstrabevilgning til Hordaland politidistrikt, som har hatt det overordnede ansvaret for søkene. I tillegg har Forsvaret bidratt vederlagsfritt med spesialfartøyet KNM Tyr.

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er selvfølgelig kjent med at det i budsjettforslaget for neste år er satt av penger til søk etter savnede på havet. Dette er selvfølgelig gledelig, men det hjelper jo ikke de pårørende som er midt oppe i en fortvilet situasjon i dag. Jeg er også kjent med at KNM Tyr skal brukes til søk i Haugesund-distriktet når den likevel er i det aktuelle sjøområdet. Dette kom imidlertid i stand etter en henvendelse fra stortingsrepresentant Hans J. Røsjorde til forsvarsministeren.

Det er imidlertid et faktum at i de to sakene jeg her viser til, har foreldrene og andre måttet samle inn penger for å søke etter sine nærmeste, for iallfall i det minste å ha en grav å gå til for å minnes sine kjære. Synes virkelig ikke statsråden at dette er uverdig for et av verdens rikeste land? Og videre: Vil statsråden åpne for at de penger som nå er foreslått bevilget til søk, også kan brukes til søk på land dersom det er usikkerhet om den savnede er å finne til sjøs eller på land?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er glad for at vi er i ferd med å få en ordning som bør kunne fungere for fremtiden. Jeg viser også til det jeg har svart i tidligere spørretimespørsmål om søk etter omkomne på havet, og det er at vi skal søke etter dem som forsvinner på havet, men på et eller annet tidspunkt har man kanskje søkt så mye at man må sette en grense for hvor lenge man fortsetter. Det er et tema i forbindelse med ethvert søk, og det vil være et tema ved etableringen av ordningen, hvordan en skal avgjøre spørsmålet: Når har vi søkt så lenge at det ikke er grunn til å søke videre?

Når det gjelder det siste spørsmålet, om søk etter omkomne på land, er det jo ikke slik at vi ikke søker etter omkomne på land i dag, eller for så vidt ikke har søkt etter omkomne på havet før. Det har altså politiet gjort innenfor sine budsjetter, og det skal de fortsette å gjøre. Det spesielle her er at vi får muligheter for å søke på havet hvor det tidligere har vært mer uklart hvor grensene gikk, og hvem som hadde ansvaret for å søke. Så jeg mener nok at denne ordningen primært må være knyttet til søk i hav, innsjøer og vassdrag.

Presidenten: Spørsmål 37 er besvart tidligere i dagens møte.

: