Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10
President: Gunnar Breimo
Spørsmål 15
Øyvind Håbrekke (KrF): Det er fristende å innlede med å si at jeg brenner inne med et spørsmål til helseministeren – men jeg tillater meg i hvert fall å stille ham følgende spørsmål:
«I avisen Verdens Gang 1. september 2000 refereres det til uttalelser fra faglig hold hvor det kommer frem at det nå er en økende erkjennelse av at foster kan føle smerte på et tidligere stadium enn man før har vært klar over. Dette har medført en diskusjon om bruk av bedøvelse ved abortinngrep.
Vil statsråden på bakgrunn av økende kunnskap om dette ta initiativ til å få utredet behovet for slike endringer ved utførelse av abortinngrep, og eventuelt ved andre relevante inngrep under svangerskapet?»
Statsråd Tore Tønne: I artikkelen i Verdens Gang som representanten Håbrekke viser til, er det referert til fagmiljøer som mener fostre kan føle smerte og ubehag allerede fra 17. svangerskapsuke, og som ikke utelukker at det samme kan gjelde for fostre ned til 13 uker.
Det er av forståelige grunner vanskelig å gi seg inn i en svært konkret drøfting av de vanskelige spørsmål som her reises, men la meg i hvert fall først peke på at de aller fleste abortinngrep i Norge foretas i svangerskapets 8.– 10. uke. På dette tidspunktet er nervesystemet sparsomt utviklet. Et abortinngrep vil imidlertid medføre smerte for kvinnen. Det er derfor vanlig å benytte en kortvarig narkose i forbindelse med inngrepet. Det benyttes velprøvde og trygge prosedyrer, med injeksjon av sovemiddel og smertestillende middel, eventuelt supplert med lystgass eller andre narkosegasser. Dette er forbundet med minimale komplikasjoner. Alle de medikamenter som anvendes, både sovemiddel, smertestillende middel og lystgass, påvirker også fosteret. Konsentrasjonen av disse midlene hos fosteret vil være mellom 50 og 100 pst. av konsentrasjonen hos kvinnen. Det er derfor grunnlag for å si at også fosteret mottar bedøvelse.
Norsk praksis på dette området er i tråd med internasjonal praksis. Jeg har tillit til at det norske fagmiljøet både innen anestesi og gynekologi følger med i den internasjonale utviklingen og benytter de anerkjente metoder med minst mulig bivirkninger. Jeg kan ikke se at det er behov for en egen norsk utredning på dette området med sikte på å endre anestesipraksis ved abortinngrep. Men dersom forskning skulle vise at fostre kan føle smerte på de stadier og under de forhold som her er beskrevet, vil jeg be Statens helsetilsyn om å se nærmere på behovet for direkte bedøvelse.
Presidenten: Spørsmålene 16 og 17 vil bli besvart senere.
Vi går så til spørsmål 18, fra representanten John I. Alvheim. Alvheim er ikke i salen, og vi går videre til spørsmål 19.