Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10
President: Gunnar Breimo
Presidenten: Representantene Trond Helleland, Shahbaz Tariq og Børge Brende, som har vært permittert, har igjen tatt sete.
Fra representanten Siri Frost Sterri foreligger søknad om permisjon onsdag den 18. oktober for å delta i møte i EFTAs parlamentarikerkomite i Brussel.
Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:
-
1. Søknaden behandles straks og innvilges.
-
2. Vararepresentanten, Michael Momyr, innkalles for å møte i permisjonstiden.
-
3. Michael Momyr innvelges i Lagtinget for den tid han møter for representanten Siri Frost Sterri.
Presidenten: Michael Momyr er til stede og vil ta sete.
Valg av settepresident
Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.
Presidenten ber om forslag på settepresident.
Hill-Marta Solberg (A): Jeg foreslår Kjell Engebretsen.
Presidenten: Kjell Engebretsen er foreslått som settepresident. – Andre forslag foreligger ikke, og Kjell Engebretsen anses enstemmig valgt som settepresident for Stortingets møte i dag.
Representanten John Dale vil framsette et privat forslag.
John Dale (Sp): Eg legg med dette fram eit Dokument nr. 8-forslag om at Stortinget skal få seg førelagt planen om å etablera eit forvaltingsområde for ulv.
Presidenten: Representanten Robert Eriksson vil framsette et privat forslag.
Robert Eriksson (Frp): Jeg vil på vegne av Thore Aksel Nistad, Christopher Stensaker og meg selv få lov til å fremsette et privat forslag om å omdanne NSB BA til et ordinært aksjeselskap samt åpne for konkurranse på Jernbaneverkets anlegg.
Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.
Presidenten: Statsråd Tønne får ordet for å sluttføre sitt innlegg.
Statsråd Tore Tønne: Jeg fortsetter der jeg ble avbrutt, og konstaterer at etter lov om tannleger av 13. juni 1980 har tannleger på et individuelt nivå en plikt til å yte øyeblikkelig hjelp når det anses påtrengende nødvendig. Plikten gjelder så vel i arbeidstiden som på fritiden. Lokale forhold, sett i sammenheng med den enkelte tannleges lovpålagte plikt, vil kunne medføre at en fylkeskommunal tannlegevakt ikke er å anse som nødvendig for å oppfylle fylkeskommunens ansvar.
Den nedre grense for fylkeskommunens ansvar vil være forbundet med hva som er forsvarlig og hensiktsmessig i forhold til lovens § 6. Fylkeskommunene har en spesiell forpliktelse overfor de grupper som er prioritert i tannhelsetjenesteloven. Men helsemyndighetene kan ikke pålegge en fylkeskommune å organisere en tannlegevaktordning. Forsvarlighetskravet er en rettslig standard. Det er opp til fylkeskommunen selv å vurdere hvorvidt man skal opprette og drive en tannlegevaktordning. Fylkeskommunene plikter å tilby rimelig tilgang på tannlegehjelp. Fylkeskommunene plikter ikke å tilby lik tilgjengelighet til øyeblikkelig hjelp for hele befolkningen. Det vil være tilsynsmyndighetene som i tilfelle måtte vurdere hva som er minimumskravet til forsvarlighet etter lovens § 6. Hvis tilsynsmyndighetene vurderer det slik at fylkeskommunene ikke ivaretar sine forpliktelser, må de følge det opp som en tilsynssak.
Jeg finner det på denne bakgrunn ikke riktig å ta initiativ til å etablere en likeverdig og tilfredsstillende vaktordning i samtlige fylker.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er riktig at den enkelte tannlege etter etiske regler skal stille opp og hjelpe en pasient som har akutte tannskader eller smerter, og at den offentlige tannhelsetjenesten også skal ha et ansvar for at det finnes en nedre grense for tilgjengelighet for hjelp. Men Østfold, og også Akershus, Nordland, Oppland og Vestfold, har i sommer hatt store problemer med dette. For når pasientene ringer, enten det er den offentlige tannhelsetjenesten eller en privat tannlege på kvelds- eller helgetid, er det en automatisk telefonsvarer som sier at vedkommende ikke er til stede, og at man kan henvende seg igjen på mandag. Man har altså ikke noen tilfredsstillende nedre grense. Nå lovet statsråden at han skulle se nærmere på dette for å øke tilgjengeligheten, men mitt spørsmål til statsråden blir likevel: Burde dette være en lovpålagt oppgave for den offentlige tannhelsetjenesten, at man tok det inn i loven?
Statsråd Tore Tønne: Jeg vil være forsiktig med å gå inn for at vi skal gjennomføre en lovendring som pålegger fylkeskommunene å etablere en nærmere angitt tannlegevaktordning. Men jeg understreker, som jeg sa i mitt første innlegg, at dersom forsvarlighetskravet etter någjeldende lov ikke anses oppfylt av tilsynsmyndighetene, ja, da har jo tilsynsmyndighetene en plikt til å følge det opp overfor den enkelte fylkeskommune, og det er en lovbestemmelse som jeg vil sørge for blir etterfulgt, også med henvisning til de forhold representanten Hedstrøm her har tatt opp.
Møtet hevet kl. 15.15.