Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Det svenske Systembolaget skal nå bygge en rekke polutsalg langs den norske grensen. De fleste vin- og spritmerkene er mye billigere i Sverige, og mange tror at de nye utsalgene vil drive grensehandelen enda mer i været når dette vareutvalget blir enda lettere tilgjengelig for det norske folk.

Hva kan statsråden tenke seg å gjøre for å redusere grensehandelen med eventuell tanke på å redusere de norske prisene?»

Statsråd Gudmund Restad: Flertallet i finanskomiteen har bedt Regjeringen å vurdere behovet for endringer i avgiftsopplegget for alkohol i forbindelse med framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett 2000, med sikte på eventuelle endringer i alkoholavgiftene fra 2001.

I budsjettavtalen med Arbeiderpartiet er det enighet om at avgiftsopplegget må ta utgangspunkt i at rusmiddelpolitiske mål videreføres, samtidig som lovlig omsetning fremmes og grensehandelen begrenses. I forbindelse med gjennomgangen i revidert nasjonalbudsjett 2000 vil Regjeringen også vurdere om vin og brennevin har blitt lettere tilgjengelig for nordmenn på det svenske Systembolaget, bl.a. ved at det kan ha blitt flere utsalg langs norskegrensen.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Mener finansministeren at det svenske Systembolaget bygger disse nye polutsalgene for den svenske befolkningen, eller tenker de på at Norge med sine høye priser er et kjempestort marked man må innrette seg etter for å tjene store penger? Det er sannsynlig – med de svenske polprisene og de andre billigere varer i Sverige, så som tobakk, snus, matvarer, diesel f.eks., som på svensk side koster 5,10 kr mot nesten 9 kr i Norge – at vår handelslekkasje til Sverige øker for hver dag. Dette resulterer i fraflytting ute i de norske distriktene, de mister mange servicetilbud, som f.eks. nærbutikker. Hvor alvorlig ser finansministeren på dette?

Oddbjørg Ausdal Starrfelt hadde her teke over presidentplassen.

Statsråd Gudmund Restad: Temaet grensehandel vet jeg ikke hvor mange ganger jeg har vært her på talerstolen og svart på i spørretimen, men det er ikke få i løpet av de to årene jeg har vært finansminister. Svaret har stort sett gått ut på at det er en bekymringsfull utvikling i grensehandelen, selv om man ikke skal karakterisere grensehandel som et problem i seg selv. Det er normalt at det er handel over grensene når nabofolk bor så tett innpå hverandre. Men det er stor usikkerhet om omfanget. Imidlertid tyder mye på at dette har et omfang som vi gjerne skulle ha sett mindre. Derfor har Finansdepartementet satt i gang et utredningsarbeid for å få større klarhet i hvilket omfang det dreier seg om, og kanskje spesielt hvilke varer det er som bidrar til denne grensehandelen. For det er en tendens til, særlig fra Bredvolds parti, å fokusere på polpriser, på alkoholavgifter og avgifter på tobakk, men de unngår hver gang å nevne at det kanskje også er et poeng med matvareprisene. Fremskrittspartiet går jo imot en redusert matmoms. Tross usikkerhet vet man i hvert fall at størst beløpsmessig omfang når det gjelder grensehandel, er knyttet til handelen med matvarer.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker igjen for svaret.

Finansministeren nevner at dette spørsmålet har blitt tatt opp mange ganger. Ja, det viser hvor alvorlig denne saken er, og da må det ikke være tvil om at noe må gjøres, og at det må gjøres raskt. I mitt hjemfylke, Hedmark, er etter mitt skjønn myndighetene i stor grad med på å øke grensehandelen med sprit og de andre varene som er billigere i Sverige enn i Norge. NSBs bussruter har nemlig satt opp bussruter som går til handelssentre på svensk side. Turen koster 50 kr tur-retur, slik at alle skal kunne ha et godt nettoutbytte av handleturen. Er dette en riktig avgjørelse av en offentlig etat, som dermed forsterker denne handelslekkasjen?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg vil ikke karakterisere de aktiviteter som enkelte foretar seg, og som øker grensehandelen, som det sies. Det kan jo hende at det også ligger noe annet bak enn akkurat ønske om å øke grensehandelen. Jeg vet at det i Midt-Norge settes opp busser til Sverige, hvor selvfølgelig grensehandel blir et resultat, men målet er også en avslapningstur bl.a. for pensjonister.

Så sier Bredvold at noe må gjøres, og det er jeg enig i. Først må vi få klarhet i hva problemet egentlig består i, og så får vi vurdere hva som må gjøres. Men i og med at vi allerede vet, som jeg sa i mitt forrige svar, at av størst omfang i kroner er matvarehandelen, vil Regjeringen følge opp i forbindelse med momsreformen til våren og foreslå en lavere moms på matvarer, slik at prisene på matvarer i Norge og i Sverige blir mer like.

Presidenten: Spørsmåla 10, 11 og 12 vil verta handsama seinare, før spørsmål 29.

: