Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Oddbjørg Ausdal Starrfelt til nærings- og handelsministeren, vil bli besvart av finansministeren på vegne av nærings- og handelsministeren.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Et tillèt meg å stilla følgjande spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Gastronomisk Institutt er ei stifting som i nært samarbeid med Norsk hotellhøgskole i Stavanger har til føremål å driva utviklingsarbeid og studieverksemd for å fremja det gastronomiske nivå i Noreg. Dette har viktige ringverknader for næringslivet på dette feltet der Høgskolen i Stavanger har ein spisskompetanse.

Kva kan Nærings- og handelsdepartementet, eventuelt andre departement, bidra med for å sikra dette arbeidet i framtida?»

Statsråd Gudmund Restad: På vegne av nærings- og handelsministeren skal jeg få avgi følgende svar:

Gastronomisk Institutt har en viktig funksjon i det matfaglige miljøet både nasjonalt, i Rogaland og i forhold til Høgskolen i Stavanger, avd. Norsk hotellhøgskole. Som en vesentlig del av det matfaglige miljøet i Rogaland, som betegnes som matfylket i Norge, er lokaliseringen i Høgskolens lokaler gunstig. Gastronomisk Institutt har internasjonal toppkompetanse både gjennom deltakelse på landslaget for kokker og gjennom sine profileringsaktiviteter for Norges Eksportråd, og er av stor betydning for eksport av norsk mat.

Det vil være viktig at denne kompetansen formidles videre til det nasjonale miljøet. Dette skjer direkte overfor næringen gjennom kursaktiviteter og samarbeidet med Høgskolen i Stavanger ved avd. Norsk hotellhøgskole omkring studietilbud innenfor området. Spesielt skjer dette i forbindelse med det nye toårige studiet i kjøkken- og restaurantledelse ved Høgskolen, der Gastronomisk Institutt spiller en vesentlig rolle med sin toppkompetanse på mat. Det er også planer om i samarbeid med Gastronomisk Institutt å etablere en internasjonalt anerkjent vinutdanning. Det er videre påbegynt et samarbeid mellom Høgskolen i Stavanger, avd. Norsk hotellhøgskole, om ulike forskningsprosjekter. Det første eksemplet på dette vil være innføring av ny teknologi i matproduksjonen i reiselivsnæringen. Prosjektet, som starter i januar 2000, vil bli finansiert av Norges forskningsråd.

Så vel kirke-, utdannings- og forskningsministeren som nærings- og handelsministeren ser positivt på at høgskolene og universitetene inngår gode allianser med ulike private og statlige institusjoner. Denne type samarbeid bidrar til å fremme innovasjon og næringsutvikling både på lokalt og nasjonalt plan, samtidig som det vil kunne være faglig berikende for utdanningsinstitusjonene. Samarbeidet med Gastronomisk Institutt er utvilsomt svært verdifullt for Høgskolen i Stavanger.

Det er viktig å ha et godt regelverk for utdanningsinstitusjonenes samarbeid med private institusjoner. Regelverket må ivareta hensynet til ryddighet og forsvarlig forvaltning av offentlige midler. Samtidig må slike regler gi fleksibilitet for institusjonene til å etablere hensiktsmessige ordninger som kan bidra til å øke omfanget av samarbeidet med eksterne aktører og til å styrke kvaliteten på etter- og videreutdanningsvirksomheten. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet arbeider i øyeblikket med oppfølging av Mjøs-utvalgets delutredning om organisering av oppdragsvirksomhet. I denne sammenheng vil det eksisterende regelverket for samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og private stiftelser eller selskap bli gjennomgått for å avklare om det er behov for endringer.

Gjennom fem år har Gastronomisk Institutt hatt en samarbeidsavtale med Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, SND, om oppbygging av instituttet. SND har bidratt med 5 mill. kr til avtalen, som avsluttes i inneværende år. I tillegg har instituttet hatt en offentlig forsknings- og utviklingskontrakt med Radiumhospitalet. Som kompetansebedrift er det nå lagt opp til et større IT-prosjekt som etter planen skal starte opp i år 2000.

Det er viktig at Gastronomisk Institutt også i framtiden får nyte godt av støtteapparatet på lik linje med andre kompetansebedrifter.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg takkar finansministeren for svaret, som eg synest var positivt i den forstand at det var ei veldig positiv framstilling av Gastronomisk Institutt.

På den andre sida var det ikkje så mykje nytt når det gjeld moglegheit for støtte. Det statsråden sa, så vidt eg kunne få med meg, var at dei får støtte knytt til forskingsprosjekt. Poenget er at dei driv med ganske mykje ueigennyttig arbeid, og ringverknadene kjem andre til gode enn dei sjølve. Og det er viktig.

Det kunne vera interessant og vera eit godt bidrag dersom staten kunne koma med noko meir enn forskings- og prosjektretta støtte til Gastronomisk Institutt. No er det ikkje sikkert at finansministeren kan svara på dette, men eg vonar at eg kan få tilbakemelding på det iallfall i ein seinare samanheng.

Statsråd Gudmund Restad: Som spørreren også antydet på slutten av spørsmålet, er ikke dette mitt fagområde, og derfor er det ikke rimelig at jeg blander meg opp i hva nærings- og handelsministeren og hans departement nå kan antyde av ytterligere støtte, men jeg skal ta med meg spørsmålsstillingen. Jeg føler vel at det også lå et ønske i spørsmålet om at det søkes muligheter for en slik støtte. Så får man avvente svaret fra fagdepartementet.

: