Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Per Roar Bredvold til miljøvernministeren, vil verta svara på av utviklings- og menneskerettsministeren på vegner av miljøvernministeren.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille utviklings- og menneskerettighetsministeren, som svarer på vegne av miljøvernministeren, et spørsmål:

«Importen av sau og lammekjøtt har så langt i år steget med 74 pst. Dette skyldes selvfølgelig rovdyrenes herjinger i saueflokken og dermed mindre interesse for sauehold.

Er statsråden enig i at dette skyldes den rovdyrpolitikken som flertallet av politikerne ønsker, eller ser statsråden en annen løsning på manglende interesse for å drive med sau?»

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Det er riktig, som representanten Bredvold sier, at importen av saue- og lammekjøtt vil stige fra ca. 150 tonn i fjor til ca. 275 tonn i år. Det siste tallet er hentet fra Prognoseutvalget for kjøtt i september. Denne importøkningen har sammenheng med WTO-avtalen, der vi forplikter oss til å redusere tollsatsen på et økende kvantum sauekjøtt. I tillegg har vi en gammel avtale med Island fra 1969 om import av 600 tonn sau og lam. I de år det er underskudd i det norske markedet, importerer vi, mens vi i år med press i markedet betaler ut importforpliktelsene. I 1998 importerte vi ikke fra Island, mens vi i 1999 vil importere 100 tonn fra Island.

Importen av sau og lam utgjør i 1999 bare 1 pst. av det norske markedet.

Prognosen for norsk produksjon av sau og lam viser i 1999 en økning på 2 pst. sammenlignet med 1998 – altså en økning i produksjonen. Det er altså flere sau og lam på beite i år enn i fjor. Ut fra dette materialet er det derfor ikke mulig å fastslå at det er mindre interesse for sauehold. Tidligere materiale viser videre at det ikke er slik at det systematisk legges ned flere sauebruk i rovdyrområdene enn i landet for øvrig.

Det arbeides aktivt for å redusere konfliktene mellom de store rovdyrene og bufe- og tamreinnæringen. Det er klart at rovvilt i lokale områder fører til stor skade på enkeltbesetninger på en måte som ikke kan aksepteres. Regjeringen legger derfor vekt på en differensiert virkemiddelbruk i rovviltforvaltningen, som omfatter bl.a. felling av rovvilt og utvikling av forebyggende tiltak.

Gunnar Breimo hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker for svaret.

Det var ikke helt i henhold til det svaret jeg forventet å få, men jeg tror kanskje statsråden og jeg lever i to vidt forskjellige verdener. Jeg lever i Distrikts-Norge, hvor en del av befolkningen har bl.a. bufe og sau enten som hovedgeskjeft eller i hvert fall en bigeskjeft. Med den biinntekten har de mulighet til fortsatt å bo der ved at de da får en samlet inntekt som de kan leve av.

Jeg har selvfølgelig lest de tallene som statsråden refererer til. Jeg har et annet tall når det gjelder import av sauekjøtt – 341 tonn. Men uansett om det er statsrådens tall eller tallet mitt som er riktig, representerer dette mange dyr. Det er også et annet tall som viser at det er 20 000 færre avlsdyr på sau enn det var før, så en reell nedgang har det vel vært.

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Jeg tror at representanten Bredvold forstår at jeg ikke vil kunne bekrefte tallet på 20 000 sau over bordet i forhold til de statistikker vi har. Da må vi i tilfelle få tak i kildene og kryssjekke dem.

Men det som uansett står fast, er at prognosen for norsk produksjon av sau og lam viser en økning på 2 pst. i 1999 sammenliknet med 1998. Økningen kunne selvsagt vært større, men det er en økning. Jeg vil vise til at det ikke er grunnlag for å si at det nå er en meget vanskelig og kritisk situasjon som fører til nedlegging og reduksjon i produksjonen, så sant en produksjon viser en økning, ikke minst over en periode eller over et år, hvor det faktisk har vært rovdyrkonflikter, hvor medieinteressen og mediedekningen av dette har vært omfattende, og hvor vi vet at næringen har slitt. Likevel vises det altså en produksjonsøkning.

Men jeg vil understreke det jeg gav uttrykk for i mitt første svar, nemlig at det er Regjeringens klare målsetting å dempe de konfliktene vi finner mellom rovdyr og husdyrnæringen, og at vi legger stor vekt på en differensiert rovdyrforvaltning som kan sikre dette.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for det andre svaret, som jeg syntes var bedre, spesielt det at Regjeringen vil gå inn for å dempe konflikten mellom bufe og rovdyr. Det finnes konflikter, og det at konfliktene i stor grad er avhengig av hvor man bor i landet, er også riktig. At det er mange følelser inne i bildet, er helt sikkert, så jeg håper Regjeringen tar til etterretning at bufe er hovedgeskjeft for noen og en viktig biinntekt for andre, noe som er viktig for at Distrikts-Norge fortsatt skal kunne bestå.

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Jeg kan bekrefte at representanten vil oppleve en oppfølging på dette området fra Regjeringens side. Samtidig vil jeg understreke at det er viktig at alle legger godviljen til for å få løst de konfliktene vi har. Regjeringen skal gjøre sitt, men næringen må også gjøre sitt. Vi må erkjenne at i denne situasjonen finnes det ingen fiks løsning for noen, og derfor må alle forsøke å bidra til en løsning.

: