Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Inger Lise Husøy (A): Jeg har følgende spørsmål til ministeren:

«Vietnam opplever nå den verste flommen på 75 år. Mellom 70 og 80 pst. av det sentrale Vietnam er rammet. 900 000 har blitt hjemløse. Mange er døde og savnet. Tilgang til mat og medisiner er vanskelig på grunn av at landets infrastruktur er ødelagt. Fattige Vietnam har minimalt med ressurser til å håndtere katastrofen.

Hva vil Regjeringen bidra med til nødssituasjonen i Vietnam?»

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Sentrale deler av Vietnam ble i dagene 1.- 4. november 1999 rammet av et voldsomt regnvær. Dette regnværet fremprovoserte den største flommen landet har opplevd på mange år. Flommen har berørt i overkant av 1 million mennesker. Ca. 600 er omkommet, 41 000 hus har forsvunnet, mens over 600 000 boliger er ødelagte. Flommen har også rammet infrastrukturen i området.

Vietnamesiske myndigheter reagerte raskt på katastrofen, og militært personell og utstyr ble i samarbeid med det vietnamesiske Røde Kors satt inn for å opprette en nødbro av nødhjelpsforsyninger fra militære lagre til katastrofeområdet.

Norge bidrog med hjelp allerede den 9. november. Da ble ca. 320 000 kr gitt til Vietnam via FNs Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, OCHA, som er FNs koordinerende nødhjelpsenhet. Disse norske midlene ble brukt til logistiske støttefunksjoner for fordeling av nødhjelp.

I tillegg har Norge gitt 1,5 mill. kr til Kirkens Nødhjelp. Disse midlene er tenkt brukt til innkjøp og utdeling av ris, forsyninger av medisiner, utdeling av tepper, myggnett og materialer til hustak, finansiell støtte i liten skala til familier som har mistet noen av sine, assistanse til dekning av transportkostnader og distribusjon av nødhjelpsvarer samt gjenoppbygging av infrastruktur.

Hjelpen vil bli utført av Nordic Assistance to Vietnam, NAV, i nært samarbeid med lokale myndigheter. NAV er et konsortium bestående av Kirkens Nødhjelp, Diakonia i Sverige og Folkekirkens Nødhjælp i Danmark. NAV er i dag engasjert i utviklingsarbeid blant de fattigste i Vietnam og har arbeidet i lang tid i de områdene som er rammet av katastrofen.

Inger Lise Husøy (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil starte med å si at jeg har fått den informasjonen jeg har, fra en faglig tillitsvalgt som var med i et samarbeidsprosjekt med fagbevegelsen i Vietnam, og som med egne øyne har sett det som skjedde. I ettertid har vel beskrivelsene bare blitt enda mer dramatiske.

Jeg takker for svaret, og jeg synes det er bra at Norge allerede har gjort noe. Spørsmålet er om dette er tilstrekkelig. Det er veldig vanskelig å vite, og det er viktig å følge situasjonen nøye. Nå er antageligvis mesteparten av skadene kartlagt når det gjelder antall døde, skadde og husløse. Vi vet også at sykehusene ikke fungerer. Det er veldig mye som ikke fungerer. Matvarelagrene er borte, avlingene er ødelagte osv. Reparasjonskostnadene er også kjempestore.

Jeg har lyst til å spørre om statsråden vil se på sletting av gjeld som et mulig virkemiddel i denne sammenhengen.

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Når det gjelder sletting av gjeld, vil vi fra norsk side legge stor vekt på internasjonale finansieringsinstitusjoners vurdering av gjeldssituasjonen for Vietnam. Vi har nå en sterk oppfølging internasjonalt av det som kalles HIPC-initiativet, Heavily Indebted Poor Countries, i forhold til Verdensbanken, IMF, bilaterale givere og alle internasjonale aktører knyttet til gjeld. Det er gjennom disse vurderingene vi vil få en større oversikt over hvorvidt det er grunnlag for at Vietnam kan komme inn under en ordning med gjeldsettergivelse og gjeldssletting.

Når det gjelder situasjonen i Vietnam, vil vi selvsagt fra norsk side følge den svært nøye. Jeg vil dessuten nevne at vi også tidligere i år har utbetalt midler til beredskapsopplæring for naturkatastrofer til det vietnamesiske Røde Kors, og at NORAD har gitt 17 mill. kr til Vietnam, og vi vil inneværende år totalt finansiere prosjekter i landet for ca. 48 mill. kr. Også her er det mulig å være i en dialog med vietnamesiske myndigheter for eventuell endring av prioriteringene i forhold til akutte behov.

Inger Lise Husøy (A): Jeg takker igjen statsråden for positiv vilje til å prøve å skjønne og gjøre noe med problemene også i Vietnam.

I gjeldsplanen mot år 2000 omtales HIPC-ordningen i forhold til Vietnam. Jeg har lyst til å spørre statsråden om hva man har kommet til, for man skulle jo vurdere å innføre den ordningen overfor Vietnam. Det står også som en målsetting etter at de har fått en slik løsning, at man også vil vurdere forutsetningene for ensidig ettergivelse av norske bilaterale fordringer.

Jeg skulle ønske at statsråden også ville kommentere det.

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Det er helt korrekt at Vietnam omfattes av gjeldsplanen fra norsk side. Grunnen til at jeg viste til dette internasjonale HIPC-rammeverket, er at mekanikken i planen vår er slik at når et land har kommet opp for det man kaller HIPC-behandling, vil Norge ensidig – selvfølgelig etter en vurdering i hvert enkelt tilfelle – kunne ettergi restgjelden, slik at det blir 100 pst. gjeldsettergivelse fra norsk side.

Det som har skjedd i Verdensbanken nå i september, er at en lang rekke flere land kan komme inn under HIPC-ordningen tidligere – i alt 36 land. Dette arbeidet har Norge deltatt svært aktivt i og vært en pådriver for. Det er klart at Vietnam vil kunne komme inn under denne ordningen. Men det som dessverre ennå ikke er helt på plass, er finansieringen av den totale nye pakken på HIPC. Dersom finansieringen ikke kommer tilstrekkelig på plass, kan det trekke lenger ut for en rekke lands vedkommende, inkludert Vietnam. Vi jobber imidlertid fra norsk side for å få særlig G7-landene til å komme opp med tilstrekkelige midler. Der vil selvfølgelig Vietnams anliggende være tungt inne, i likhet med flere andre fattige og svært hardt rammede land når det gjelder gjeldsbelastning.

: