Stortinget - Møte onsdag den 24. november 1999 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 27
Inger Stolt-Nielsen (H): «I Aftenposten 14. november 1999 beskrives hvordan Norsk Tipping AS arbeider med å utvikle nye pengespill som i større grad enn dagens er rettet mot yngre årsklasser. Spillegalskap er et alvorlig problem, og Stortinget har ved flere anledninger gitt uttrykk for at man ønsker tiltak for å skjerme barn og unge mot aggressive pengespill.
Mener statsråden at de nye spillene som er under utvikling i Norsk Tipping AS, er i tråd med de signaler Stortinget har gitt på dette området?»
Statsråd Åslaug Marie Haga: I et oppslag i Aftenposten 14. november i år, med NTB som kilde, fremgikk det bl.a. at dagens brukere av Norsk Tippings spill blir stadig eldre. Gjennomsnittsalderen for spillerne ligger godt over gjennomsnittsalderen i befolkningen for de fleste av selskapets spill.
Det er alt i dag flere hundre internasjonale spill tilgjengelig for nordmenn via Internett. Dette tapper landet for anslagsvis 100 mill. spillekroner pr. år, midler som heller burde komme norske samfunnsformål til gode. I lys av at yngre mennesker bruker Internett mer enn eldre, er det sannsynlig at yngre i større grad benytter internasjonalt tilgjengelige spill.
Norsk Tipping utreder muligheten for at selskapet skal kunne legge sine nåværende spill inn på fremtidens digitale markedskanaler, som Internett, interaktivt digital-TV m.v. La meg understreke at disse forberedelsene ikke inkluderer planer om lansering av nye spill. Jeg vi også legge til at Regjeringen har ikke tatt stilling til om det skal gis tillatelse for bruk av de nevnte nye markedskanalene.
Den omtalte artikkelen i Aftenposten gir, etter det som er opplyst fra Norsk Tipping, et skjevt bilde av selskapets arbeid med å fornye sitt spillekonsept. Hensikten med de forberedelsene som selskapet har satt i gang, er å møte fremtidens spillere på en effektiv måte og å hindre at spillomsetningen forsvinner ut av landet. Under alle omstendigheter vil Norsk Tippings kommisjonærnett, med nærmere 4 000 kommisjonærer, også i fremtiden stå sentralt når det gjelder å yte spillerne personlig service.
Selskapet har overfor departementet understreket at man heller ikke i fremtiden vi rette sitt spillekonsept spesielt inn mot barn og unge, og at selskapet fortsatt vil legge stor vekt på en nøktern og ikke-støtende markedsføring av sine spill.
Jeg skal allerede 2. desember ha et møte med Norsk Tipping, og da vil jeg ta denne saken opp med dem, slik at det ikke skal være tvil om departementets holdning til markedsføring overfor barn og unge.
Inger Stolt-Nielsen (H): Jeg takker statsråden for svaret, det var beroligende.
Jeg vil allikevel få lov å påpeke at Norsk Gallup Institutt, i samarbeid med Psykiatriske Institutt i Trondheim, på oppdrag fra Norsk Lotteridrift har foretatt en undersøkelse av barn og unges spillelidenskap knyttet til underholdningsspill på TV, video og data. Undersøkelsen konkluderer med at så mange som 4 450 unge har alvorlige spilleproblemer, selv uten mulighet for pengegevinst. Og det er disse ungdommene som er neste spillegenerasjon.
Ser ikke kulturministeren faren ved at statens pengespill nå utarbeider nye metoder for spill beregnet nettopp på å treffe denne ungdomsgruppen, som i utgangspunktet alt har et alvorlig problem knyttet til spilleavhengighet?
I arbeidet med overgangen til digitalfjernsyn og de muligheter det gir til interaktiv kommunikasjon, har kulturkomiteen vært opptatt av at man ved utarbeidelse av nye kommunikasjonsmuligheter også må være opptatt av å legge inn sperrer for å forhindre at økt spillegalskap brer seg i befolkningen.
Deler statsråden min oppfatning at utarbeidelse av mer aggressive interaktive spill burde utstå til Stortinget har behandlet problemstillingen og gitt signaler om hva vi vil tillate av statlige spilleformer?
Statsråd Åslaug Marie Haga: Som jeg gjorde rede for i mitt første svar, ligger det ikke an til at Norsk Tipping skal innføre nye spill ut fra den nye teknologien som foreligger. Regjeringen er definitivt opptatt av problematikken knyttet til spillegalskap. Vi sitter med undersøkelser som viser at dette med spilleavhengighet rammer 1–2 pst. av befolkningen. Det er verdt å merke seg i den forbindelse at spilleavhengigheten blant unge i vel så stor grad knytter seg til underholdningsspill som til pengespill. Men til tross for at spilleavhengighet i hovedsak forekommer innen andre spilleformer enn dem Norsk Tipping representerer, tar også Norsk Tipping dette problemet på alvor og bidrar bl.a. med finansiell støtte til forskning på området.
Presidenten: Vi går nå tilbake til spørsmålene 5, 6 og 7.