Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 50

Grethe G. Fossum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«Ifølge en pressemelding ønsker Familiekanalen å sette i gang riksdekkende sendinger via NRK TO-frekvens. Kanalen skal finansieres ved reklame, ikke på vanlig måte, men som egne innslag. Reklamen skal legges inn i selve programmet, opplyses det.

Er dette i tråd med Innst. S. nr. 94 (1995-96) om tilleggskanal for NRK hvor forutsetningen for å sende på NRK TO-kanalen var at sendingen ikke var reklamefinansiert?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Statens medieforvaltning gav i oktober i år Familiekanalen konsesjon til å drive satellittformidlet fjernsyn. Selskapet skal benytte samme frekvens som NRK bruker til å formidle NRK TO over satellitt. Kanalen skal bare sende om formiddagen, når NRK TO ikke har sending. Kanalen kan bare mottas av husstander som har egen parabolantenne og av abonnenter i de kabelnettene som velger å distribuere kanalen.

Jeg understreker at Familiekanalen ikke skal sendes over NRK TOs lokale bakkesendere, men utelukkende over satellitt. Fjernsynskanaler som sender via satellitt, kan finansieres med reklame. Slike sendinger må følge de vanlige reglene om reklame i kringkasting. Dette innebærer at reklamen må sendes i blokker mellom programmene, og at ingen reklameinnslag kan sendes utenfor reklameblokkene.

Forutsetningen som representanten Fossum viser til, gjelder livssynsendinger over NRK TOs lokale bakkesendere. Ettersom de aktuelle sendingene ikke skal sendes over disse senderne, er det intet brudd på forutsetningene.

Grethe G. Fossum (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg har en rekke tilleggsspørsmål, for i innstillingen fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen står det helt klart:

«Komiteen er kjent med at NRK er open for eit samarbeid med ideelle organisasjonar og lokal-TV-konsesjonærar på NRK-2 kanalen. Komiteen stør dette med den føresetnaden at sendingane ikkje er reklamefinansierte.»

Da vil jeg spørre: Har denne Familiekanalen gjort avtale med NRK TO, eller hvem har de gjort avtale med? Hvor mange seere vil de nå ved å sende over satellitt? Hvordan er det egentlig for seerne – vil de kunne skille mellom Familiekanalen og NRK TO, eller slår de på samme knappen?

Vi er enige om å verne allmennkringkasteren for reklame. Er dette i tråd med vern mot reklame i allmennkanalene?

Statsråd Åslaug Marie Haga: Til spørsmålet om NRKs befatning med saken: Utgangspunktet er at Familiekanalen har leid ledig kapasitet av NRK, noe som de har anledning til i henhold til regelverket. Kanalen vil da sende på tidspunkt hvor NRK TO ikke har sendinger.

Når det gjelder NRK TOs bakkesendere, kan disse benyttes av livssynorganisasjoner og andre frivillige organisasjoner. Dette kan ikke reklamefinansieres. Når det gjelder satellittsendinger, kan disse altså reklamefinansieres, men her er det selvsagt et regelverk som må følges, og det er et regelverk som følges opp av Statens medieforvaltning. Og skulle det være brudd på det regelverket, må selvsagt Statens medieforvaltning gripe inn.

: