Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 41
Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren:
«Ved behandlingen av St.meld. nr. 58 (1996-97), Miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling, fikk Høyre gjennomslag for at vi skal satse på en bred spredning av informasjon om varmepumpeteknologi.
Hva har statsråden gjort for å spre denne informasjonen?»
Statsråd Marit Arnstad: Det drives etter hvert et betydelig informasjons- og opplæringsarbeid innenfor energibruk. Det gjelder spredning av generell informasjon, men også informasjon om nye fornybare energikilder, og varmepumper spesielt.
NVE har ansvaret for å iverksette og følge opp myndighetenes informasjons- og opplæringsvirksomhet. I dag benytter NVE en ekstern operatør, OFE – Opplysningskontoret for energi og miljø – til å utvikle informasjonsmateriell, kurs osv. på de ulike områdene. Det gjelder også bruk av varmepumper.
Pr. dags dato tilbyr OFE tre kurs omkring dette temaet, særlig rettet inn mot profesjonelle aktører og mot driftspersonell. OFE har også startet opp et kurs i videreutdanning knyttet opp mot NTNU i Trondheim.
En tar også sikte på å videreutvikle det informasjonsmateriell som i dag eksisterer for huseiere omkring boligoppvarming og bruk av varmepumper. Om kort tid vil det komme nytt og omfattende informasjonsmateriell som er ment for interesserte brukere og aktuelle tilbydere av varmepumper, dvs. rørleggere og andre som tilbyr tjenester knyttet til installasjon og service av denne typen energiteknologi. I tillegg vil vi omtale bruk av varmepumper som en aktuell teknologi i alt informasjonsmateriell som går på vannbåren varme.
De regionale enøksentrene er en viktig distribusjonskanal for NVEs informasjonsmateriell. I tillegg spres det også særskilt informasjon om energibruk og energiløsninger gjennom NVEs nettverk for bygningssektoren. En særlig fokusering i tida framover vil som sagt være på de profesjonelle aktørene i varmepumpemarkedet, på driftspersonell og også i forhold til kommuner og kommunal planlegging.
Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret, som jeg ikke synes er bra nok. Jeg må si at jeg blir litt varm når jeg hører at markedsføring på det nivået som vi her hører om, blir brukt for å fremme en av de flotteste energibærerne vi har. Vi har den liggende rett utenfor vinduet, vi har den i luft, vann, jord og fjell. Jeg forventer, på grunn av at vi nå har masse midler til å gjøre noe skikkelig her, og fordi det er et så viktig område vi snakker om, et helt annet engasjement på dette enn det vi har sett til nå, og dette må rettes mot alle deler i vårt samfunn som kan bruke den energien.
Kan statsråden være enig i at vi inviterer tre-fire markedsføringsbyrå til å utarbeide et idekonsept med strategi- og medievalg for å få en målrettet markedsføring av varmepumper?
Statsråd Marit Arnstad: Jeg må sjølsagt akseptere at representanten ikke er fornøyd med den informasjonsplanleggingen som en ønsker å utvikle. Jeg sa i mitt svar at informasjonsarbeidet vil bli trappet opp. Men jeg tror også at informasjonsarbeidet knyttet til varmepumper må ses i en viss sammenheng med andre nye fornybare energikilder, fordi varmepumper ofte er tenkt brukt i en kombinasjon med f.eks. bioenergi, og fordi en lokalt sett vil kunne ha ulike valg og løsninger knyttet til nye fornybare energikilder. Noen steder vil det være varmepumper som er mest aktuelt, andre steder bioenergi. Statlig informasjonsmateriell og statlige støtteordninger bør også utformes slik at de fanger opp flest mulig av de nye fornybare energikildene – det være seg vind, bioenergi eller varmepumper. Vi ønsker å sette i fokus både det profesjonelle marked, driftspersonell og kommunal planlegging. Det er tre nøkkelaktører, tror jeg, og foreløpig akter vi å gjøre det gjennom de kanaler som myndighetene hittil har brukt.