Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 2
Bendiks H. Arnesen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:
«Driften ved et nyoppusset og fint sykehjem i Alta står i fare for å måtte innstille fordi rommene ikke nøyaktig har den størrelse som kreves – dette til tross for at størrelsen på fellesarealene og totalarealet langt overstiger kravene, og at bygget har en høg standard. Mye kan tyde på at dette er en situasjon som mange kommuner står overfor.
Vil statsråden gjennomgå disse reglene med sikte på en mer fleksibel praktisering?»
Statsråd Odd Roger Enoksen: Jeg regner med at den konkrete saken som representanten Arnesen her sikter til, dreier seg om Kveldsro sykehjem i Alta. Husbanken har ikke mottatt søknad fra Alta kommune for dette sykehjemmet. Kommunen har visstnok etter en vurdering kommet til at det blir for kostbart å utbedre til dagens standardkrav. Selv om bygningen er i god bygningsmessig stand, har sykehjemmet, etter det jeg kjenner til, til dels betydelige mangler i forhold til det som kreves av dagens sykehjem. Blant annet mangler det bad på beboernes private rom, og mange av rommene er fortsatt tosengsrom.
For å få tilskudd må omsorgsboliger og sykehjem være utformet slik at de egner seg for eldre, funksjonshemmede og andre med behov for pleie og omsorg. I Husbankens retningslinjer og veileder for prosjektering av omsorgsboliger og sykehjem gis det anvisning om hvordan bygningene skal utformes for at de skal være tilgjengelige for sterkt bevegelseshemmede og fungere tilfredsstillende i en pleiesituasjon. Den private boenheten skal i henhold til retningslinjene bl.a. ha bad. Ved utbedring av eksisterende sykehjem skal de anvisninger som gis, følges så langt som mulig, slik at det oppnås en funksjonell standard. Kan ikke ny standard oppfylles på grunn av begrensninger i det eksisterende bygget, blir avkorting av tilskuddet vurdert.
I dagens bygningsmasse er det mange eksempler på at bofunksjonen på sykehjemmene er for dårlig ivaretatt. Sykehjemmene, som skal være manges hjem i siste fase av livet, bør ha god kvalitet. Staten går inn med store tilskudd gjennom Handlingsplan for eldreomsorgen. Dette gjøres for å øke antallet boenheter, gi tilbud om énsengsrom til alle som ønsker det, og øke kvaliteten på sykehjem og omsorgsboliger. Tilskudd til utbedring er avhengig av kostnadene. Ved store utbedringer er det mulig å oppnå maksimalt tilskudd. Etter min mening er det da riktig å kreve tilnærmet samme standard ved utbedring som ved nybygging.
Husbanken utviser allerede fleksibilitet og skjønn i søknadsbehandlingen, og etter min oppfatning er det ikke grunn til å lempe på de krav og anbefalinger som Husbanken har gitt. Men det forutsettes at Husbanken fortsatt bruker skjønn, slik som de gjør, spesielt i forhold til eksisterende bygningsmasser, hvor vi er kjent med at det for enkelte bygninger er betydelige problemer med å oppnå dagens standard.
Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg har selv besøkt dette sykehjemmet i Alta som jeg henviser til. Sykehjemmet ligger i fine omgivelser og synes ikke å være så sterkt institusjonspreget. Slår man sammen fellesarealene og areal pr. rom på dette sykehjemmet, så har hver beboer ca. 80 m2 til rådighet. Rommene er fine, men, som sagt, det mangler bad på noen av dem. Viktigst er det at beboerne trives veldig godt, og at ansatte og pårørende er godt fornøyd.
Når jeg har tatt opp dette spørsmålet, er det fordi jeg mener at ressurser kan brukes på en bedre måte enn å legge ned et såpass godt og veldrevet sykehjem for å bygge opp et nytt. Med de store oppgavene vi har innenfor helse og omsorg, må det være mer presserende oppgaver hvor disse midlene kan brukes.
Jeg håper at statsråden igjen vil se på saken, fordi det tyder på at reglene i dag forfektes for stramt.
Statsråd Odd Roger Enoksen: Undertegnede har ikke besøkt dette sykehjemmet, men jeg har ingen grunn til å tvile på at dette – som veldig mange andre gamle eller eksisterende bygninger – er en bygning som vi definitivt bør ta vare på. Det er også mitt utgangspunkt. Og jeg har selv som lokalpolitiker vært med og brukt betydelige midler på å restaurere eksisterende sykehjem til brukbare bygninger som vi fortsatt skal bruke, også i min hjemkommune.
Problemet er at vi ikke har noen konkret sak til vurdering; vi har ikke mottatt søknad fra Alta kommune i denne saken. I 1997 var Frikirken – som eier dette sykehjemmet, hvis det er det samme vi snakker om, og det forutsetter jeg at det er – i kontakt med Husbanken, og de bad om en vurdering av en standardheving av sykehjemmet. Etter den tid har vi ikke mottatt noen søknad fra Alta kommune, og dermed har vi ingen sak til vurdering. Det er kommunen som på et selvstendig grunnlag har besluttet å legge ned sykehjemmet.
Men jeg legger til grunn, som jeg sa i mitt første svar, at det skal utvises fleksibilitet, og at eksisterende bygningsmasse skal kunne brukes.