Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 16
Ivar Kristiansen (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:
«Av blant annet økonomiske årsaker har Luftforsvaret flere fly ute av operativ tjeneste. De seks Orion-flyene fra 333-skvadronen på Andøya er satt på bakken, og bare et par av Kystvaktens helikoptre er flyvedyktige.
Hvilke snarlige tiltak vil statsråden gjennomføre for å ivareta redningsberedskap, fiskerioppsyn og krav til overvåking av militær og sivil trafikk i de enorme havområder som Norge forvalter?»
Statsråd Eldbjørg Løwer: Som representanten Ivar Kristiansen var inne på, er situasjonen for en del av Luftforsvarets fly og helikoptre utilfredsstillende.
Årsakene til de siste måneders dårlige status for Orion-fly og Lynx-helikoptre er flere. Den lave operativiteten for helikoptrene skyldes at disse har vært igjennom og gjennomgår til dels omfattende vedlikeholdsprogrammer. I tillegg har skader og uhell ført til lengre verkstedsopphold for ett av helikoptrene. Når det gjelder Orion-flyene, er det først og fremst mangel på reservedeler som skaper problemer. Disse delene har dessuten meget lang leveringstid. I tillegg har stort vedlikeholdsbehov og oppdateringsprogrammer ført til redusert operativitet den siste tiden.
Det er åpenbart at den reduserte tilgjengelighet til fly og helikopter innebærer at overvåkningen av norsk territorium med tilhørende havområder ikke er så god som den skal være. Samtidig vil jeg understreke at de oppgavene som Forsvaret har ansvaret for i de aktuelle havområder, må ses i sammenheng med de totale ressursene som Forsvaret disponerer. Dette innebærer at det kan trekkes på ressurser som fartøyer, innkjøp av satellittbilder og bruk av sivile flyselskaper som Forsvaret har avtaler med, for å løse oppgavene på en best mulig måte. Det er klart at disse ressursene ikke erstatter overvåkningsflyene og kystvakthelikoptrene, men like fullt er de viktige supplement.
Det er en kjensgjerning at Orion-flyene og Lynx-helikoptrene begynner å bli gamle og følgelig krever hyppigere og mer arbeidskrevende vedlikehold. Som jeg nevnte innledningsvis, skyldes noen av problemene vi har vært vitne til, at luftfartøyene har vært igjennom ekstraordinært vedlikehold og oppdatering. To av flyene gjennomgår fremdeles oppgradering og vedlikehold i USA. Disse flyene vil også i tiden framover være indisponert for oppdrag i våre havområder. Men når oppdateringen og vedlikeholdet er ferdigstilt, forventes det at situasjonen vil bedre seg i forhold til i dag. Det vil i tillegg bli foretatt en gjennomgang av reservedelssituasjonen og vedlikeholdskonseptet etter at flyene er ferdig oppdatert. Dette forventes å bedre situasjonen.
Det er videre blitt iverksatt et nytt system for materiellstyring, som etter planen vil gi effekt på nyåret. Dette vil generelt sett føre til en bedre tilgang på deler, noe som vil øke tilgjengeligheten til fly, også til operative oppdrag.
Jeg er enig med representanten Kristiansen i at tilgjengeligheten til Orion-fly og helikoptre slik den er i dag, er for dårlig. Men i lys av det jeg har vært inne på her, vil tilgjengeligheten bli bedre når de ulike tiltakene er gjennomført.
Ivar Kristiansen (H): Det er en frustrerende situasjon – som også statsråden gav uttrykk for i sitt svar.
Den styrke og kapasitet som vi ønsker å ha tilgjengelig, står i nokså grell kontrast til de oppgaver vi har pålagt oss selv innenfor de enorme havområdene vi har, og som vi på mange sektorer skal betjene og holde overvåkning over. Jeg har lyst til å gi uttrykk for at det er en nokså frustrerende situasjon for dem som er opptatt av disse forholdene, og som er satt til å utføre oppgaver de er pålagt.
Når vi også ser at det foreligger planer om å fase ut to av de seks Orion-flyene i 333-skvadronen på Andøya, vil det i seg selv bety at tilgjengeligheten til denne skvadronens oppgaver via Orion-flåten blir redusert med 50 pst.
Vil statsråden sørge for at nivået på antall Orion-fly og tilgjengelighet til de oppgaver de er satt til å utføre, ikke reduseres ytterligere?
Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg er enig med Kristiansen i at situasjonen er om ikke frustrerende, så i hvert fall ikke tilfredsstillende. Jeg håper at vi med de tiltak som jeg nå har skissert, og ved en fornyelse og en oppdatering av de fly og helikoptre vi har, på sikt skal bli bedre rustet til å ivareta disse oppgavene, som riktignok beskrives som store.
Når det direkte gjelder spørsmålet om det er mulig å gjøre noe annet enn det som er foreslått for de to Orion-flyene, vil jeg bestandig måtte bygge på en fagmilitær vurdering. Det er ikke en beslutning jeg kan ta her og nå, men jeg skal love at jeg skal ta det med i betraktningen når det gjelder de tiltak som må gjøres for at vi skal være bedre rustet til å løse disse oppgavene.