Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Torny Pedersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Nord-Norge er fritatt for merverdiavgift på elektrisk kraft til boligoppvarming, mens fjernvarme til boligoppvarming i samme område er belagt med merverdiavgift. Regjeringens målsettinger om miljøvennlige vannbaserte oppvarmingssystemer er i dette tilfellet meget vanskelig å markedsføre, og det fremmer ikke bruken av fjernvarme i Nord-Norge. Dette er ikke god miljøpolitikk.

Når vil statsråden gjøre noe med dette konkurransevridende misforholdet?»

Statsråd Gudmund Restad: Det er riktig som representanten Torny Pedersen påpeker, at det er merverdiavgiftsfritak for elektrisk kraft til husholdningsbruk i de tre nordligste fylkene. Fritaket ble innført samtidig med merverdiavgiftssystemet fra 1970.

Jeg er generelt av den oppfatning at statlige bidrag til ulike formål mest hensiktsmessig bør gis av midler som stilles direkte til rådighet, framfor indirekte i form av avgiftsfritak. Blant annet er fritaksordninger med på å skape avgrensningsproblemer, herunder for grensedragningen mellom hvilke formål som skal prioriteres. Behov for fritak, begrunnet med ulike hensyn, endres over tid. Merverdiavgiftsregelverket som skal sikre landets inntekter, vil ikke kunne reflektere slike behov og er derfor lite egnet til å tilgodese gode formål utover loven, eksempelvis miljøvern. En målsetning om at ulike gode formål skal ivaretas gjennom merverdiavgiftssystemet, ville gjort regelverket lite robust.

For øvrig viser jeg til omtalen av merverdiavgiftssystemet og behovet for endringer av dette, i stortingsmeldingen om nasjonalbudsjettet for 2000. Det vurderes endringer i merverdiavgiftssystemet ved bl.a. å utvide avgiftsgrunnlaget til å omfatte flere tjenester. Under denne omtalen fremgår det også at det som hovedregel er bedre å gi direkte og målrettet støtte til prioriterte områder enn å benytte særordninger gjennom merverdiavgiftssystemet. Jeg synes derfor at det ikke er hensiktsmessig å utvide gjeldende merverdiavgiftsfritak for elektrisk kraft i de tre nordligste fylkene til også å omfatte fjernvarme til boligoppvarming i samme område.

Torny Pedersen (A): Jeg takker for svaret.

Det som er tilfellet, er jo at det med merverdiavgiftsfritak på boligoppvarming i Nord-Norge har vært veldig viktig å få igjennom. Det er med på å redusere strømprisene. Vi vet i dag at da vi alle sammen ble koblet på frimerkesystemet, kan en si, ble jo faktisk det med strømprisene i Nord-Norge – ikke bare i Nord-Norge, men i distriktene – litt vanskeligere. Og vi har jo i dag ganske høge strømpriser. Men i tillegg til at merverdiavgiftsfritaket virker som det gjør for elkraft, mener jeg det er viktig for også Nord-Norge å komme i gang med bioenergi, med gjenvinning totalt, for at vi skal være med i opplegget med å spare energi, vannkraft.

Jeg synes derfor det er flott at vi får tilskuddsordninger for alternativ energi. Men jeg vil allikevel spørre om statsråden mener at det er den beste måten for Nord-Norge akkurat nå, for akkurat nå har vi en del problemer med å komme i gang med alternativ energi.

Statsråd Gudmund Restad: For å gå rett på spørsmålet er svaret ja. Jeg mener at det er mer målrettet og hensiktsmessig å gi direkte tilskudd til formål som man ønsker å ivareta, enn indirekte å gi dem via en avgiftslettelse, f.eks. lettelser i momsen.

I Finansdepartementet blir vi stadig utsatt for press i retning av å forsøke å ivareta alle andre hensyn enn det momsloven skal ivareta – for det finnes jo mange gode formål som gjerne skulle vært ivaretatt! Men hvis regelverket skal være robust og praktikabelt, kan vi ikke tillate at det blir en sveitserost av momsregelverket. Derfor må vi holde fast på at regelverket så langt som mulig bør beholdes uendret, og så får vi heller imøtekomme behov for å stimulere f.eks. til bruk av nye energikilder ved direkte tilskudd.

Torny Pedersen (A): Jeg takker igjen for svaret.

Når det gjelder det nye anlegget av bioenergi i Saltdalen i Nordland, som en nå tenker å starte opp etter nyttår, et prosjekt i forhold til to bolighus for å prøve å finne ut den billigste måten å få lagt inn vannbåren varme på, vil jeg gjerne ha svar fra statsråden om det er mulig for dem å søke tilskudd, og få det, for å få kjørt dette prosjektet.

Også i Mo i Rana holder de på med et prosjekt gjennom Mo Industripark. De har faktisk et prosjekt i forhold til eldreboliger, og de har funnet ut at de heller skal legge inn panelovner fordi det med merverdiavgiften ble så dyrt, men de har ikke bestemt seg helt. Er det mulighet for disse å få hjelp dersom de søker om tilskudd?

Statsråd Gudmund Restad: Nå er det spørsmålet egentlig rettet til feil statsråd, for de aktuelle tilskuddsordningene hører ikke under mitt ansvarsområde. Det er vel først og fremst Olje- og energidepartementet som står ansvarlig her. Men til opplysning er det jo foreslått betydelige økninger i enøkbevilgningene for 2000, så det er iallfall et forsøk verdt, uten at jeg på den måten vil forutskikke hva resultatet av en slik eventuell søknad måtte bli.

: