Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10
President: Gunnar Breimo
Spørsmål 2
Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:
«I mai 1999 gikk høringsfristen ut for de forenklinger i byggesaksbehandlingen som Høyre i fjor høst ba om å få vurdert. Uken før kommunevalget gikk Kommunal- og regionaldepartementet ut med gladmelding om at byggeforskriftene nå ble forenklet. Ennå er det ikke kommet nye forskrifter.
Kan statsråden forklare hvor det er blitt av disse forenklingene?»
Statsråd Odd Roger Enoksen: Høringsfristen for forslaget til endringer i reglene om byggesaksbehandling gikk ut 25. mai.
Etter dette tidspunkt har departementet vurdert et betydelig antall forslag til forenklinger utover høringsforslaget. Dette har tatt en del tid, men jeg tar sikte på at forskriftsendringene skal vedtas i november.
Blant endringene er utvidelse av adgangen til å bruke melding for frittliggende bygninger på 30-50 m2 som ikke skal brukes til beboelse, f.eks. dobbeltgarasje. Byggetiltak som krever dispensasjon, kan behandles som melding eller unntak dersom dispensasjon er innvilget og tiltaket ellers tilsier en slik behandlingsform. Unntaket fra plikten til å bruke søknad presiseres. Dokumentasjonen ved søknad gjøres enklere. Kravet til godkjenning av ansvarlige frafalles ved mindre fysiske arbeider mv.
Forslagene til andre utvidelser som er under vurdering, er at installering, endring eller reparasjon av ildsted kan skje uten søknad så lenge kommunene stiller vilkår om kontroll. Videre vurderes at frittliggende bygning på inntil 15 m2 kan bygges uten søknad eller melding – tidligere var dette 10 m2. Også andre mindre utvidelser av hva som kan unntas helt fra byggesaksbehandling, er under vurdering.
Erna Solberg (H): Jeg er glad for at kommunal- og regionalministeren nå kunne tidfeste nærmere når forenklingene kommer, nemlig, så vidt jeg forstod, i løpet av november.
Problemet med slike gladmeldinger, som bl.a. kom i valgkampen, og den forventningen som har vært skapt i kommunene, er at man stopper opp i saksbehandlingen, og at saker stopper opp i å bli levert inn til kommunene, i påvente av at forenklingene kommer. Det man ser rundt omkring, er at etter at høringsfristen gikk ut i mai, er det mange kommuner som har anbefalt folk å vente, for de regner med at forenklingene er rett rundt hjørnet, og da er det et problem hvis forenklingene ikke kommer – når de til og med har fått behørig pressedekning noen dager før et valg.
Jeg forstod at en hel del av de tiltakene som Høyre tok opp i forbindelse med interpellasjonsdebatten om dette, nå faktisk vil resultere i forenklinger. Men jeg hørte ikke at spørsmålet om en tiltaksklasse null ble tatt opp, og vil gjerne be statsråden komme nærmere inn på om det er mulig å få forskyvninger og etablering av en tiltaksklasse null.
Statsråd Odd Roger Enoksen: Det er et ganske omfattende arbeid som skal gjøres når det skal foretas endringer i forskrifter som dette. Det er også begrenset hvor langt det er mulig å gå før hele saken må ut på ny høring og gjennom en omfattende saksbehandling, som vil komme til å utsette iverksettelsen av nye forskrifter ytterligere. Derfor har statsråden nå bestemt seg for å knytte endringene til de punktene som jeg nevnte i mitt første svar, rett og slett for ikke å bruke mer tid enn høyst nødvendig på å få gjennomført disse forskriftsendringene, slik at forenklingene kan iverksettes så raskt som mulig.
Dersom man også skulle gå utover dette, vil det medføre at saken må ut på ny høringsrunde, og det vil bety ytterligere utsettelse av iverksettelsen av enklere forskrifter.
Erna Solberg (H): Jeg er glad for at statsråden er like opptatt som oss av at det skal være et høyt tempo i dette arbeidet, og jeg forstår at det kan være behov for å få gjennom de forenklingene man på en måte allerede har fortalt folk er etablert. Det er jo da et selvstendig problem at man går ut og sier at nå kommer forenklingene, og så kommer de ikke. Jeg håper likevel at man vil fortsette å arbeide med disse andre spørsmålene som ikke er ferdige.
Jeg vil få stille et spørsmål til statsråden knyttet til det andre temaet som Høyre fremmet forslag om, nemlig en evaluering som vi egentlig ville ha allerede før sommeren. Statsrådens forgjenger, Ragnhild Queseth Haarstad, sa i interpellasjonsdebatten at hun ville komme med en delevaluering, og det gjorde at et flertall ikke gikk inn for Høyres forslag den gangen. Den evalueringen som kom i revidert nasjonalbudsjett, var meget begrenset. Vil statsråden komme tilbake med en delevaluering rimelig snart for større deler av hele byggesaksreformen, slik at vi bl.a. kanskje kan få gjort noe med at byggekostnadene har økt som en konsekvens av det økte byråkratiet som flertallet har innført?
Statsråd Odd Roger Enoksen: Jeg vil i tiden framover komme til å følge nøye bl.a. hvordan de nye forskriftene vil virke i forhold til strukturen i byggenæringen og hvordan de vil virke i forhold til de minste bedriftene, om vi i framtiden vil se et frafall av de minste bedriftene på grunn av problemer med å oppfylle de krav som byggeforskriftene nå stiller.
Den forenklingen som vi nå gjennomfører, innebærer at skjemaveldet blir redusert med om lag 30 pst. Det er en betydelig reduksjon, samtidig som også flere saker kan behandles som melding og uten byggesaksbehandling. Dette innebærer et praktisk skritt i riktig retning, men vi vil komme til å følge utviklingen videre framover med sikte på ytterligere forenklinger dersom det er nødvendig og fornuftig å gjøre det også på andre områder. Vi vil selvfølgelig også i en egnet form komme tilbake til Stortinget med en orientering om det.