Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 5
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få lov å stilla følgjande spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:
«I St.meld. nr. 28 (1999-2000) Innhald og kvalitet i omsorgstenestene, Omsorg 2000, vert det sagt at Arbeids- og administrasjonsdepartementet gjennomfører ei utgreiing av norske og internasjonale erfaringar med konkurranseutsetting i offentleg sektor, inkludert omsorgstenestene, og at den vil føreliggja tidleg år 2000.
Vil statsråden følgja opp denne utgreiinga, og i tilfelle når og på kva måte?»
Statsråd Jørgen Kosmo: Spørsmålet fra representanten Meltveit Kleppa er litt vanskelig å forholde seg til, så lenge utredningen ikke er ferdig fra utvalgets side. Før vi tar stilling til oppfølgingen, må vi se hva som konkret ligger der av vurderinger og forslag, og ikke minst premissene for de forslag som måtte komme.
Jeg har imidlertid forventninger om en bred gjennomgang av flere ulike konkurranseeksponeringsmidler. Utvalget vurderer:
deregulering av offentlig forretningsvirksomhet som i dag er regulert som monopol
anbudsutsetting
ulike ordninger hvor pengene følger brukerne
sammenlikning av likeartede offentlige virksomheter, hvor sammenlikningen innebærer en konkurranse innen det offentlige om å gjøre det best mulig
De ulike virkemidlene vurderes i forhold til:
kvalitet
effektivitet
konsekvenser for politisk styring og myndighetsutøvelse
fordelingsmessige konsekvenser, geografisk så vel som sosialt
konsekvenser for de ansatte
Hovedformålet med arbeidet er å systematisere nasjonale så vel som internasjonale erfaringer.
Jeg håper og tror at utvalgsutredningen, som bør foreligge i løpet av mai måned, vil gi et godt grunnlag for videre vurderinger av konkurranseeksponering i offentlig sektor.
Regjeringen er opptatt av å vurdere alle tilgjengelige virkemidler og strategier for å nå hovedmålet om en best mulig offentlig sektor. Det er ikke bare viktig å få til en effektiv ressursutnyttelse, men også å bevare oppslutningen om fellesskapsløsningene. Konkurranseeksponering er det ulike erfaringer med, og vi må lære mer om under hvilke betingelser dette fungerer godt og når det ikke fungerer godt. Dette er viktig både med hensyn til brukere og med hensyn til arbeidstakere.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar for svaret. Eg har stor forståing for at statsråden ikkje kan forskottera eventuelle forslag som han må vurdera nærmare.
Eg er glad for at det her er slege fast at utvalet vil ferdigstilla arbeidet sitt, og at statsråden vil gå nøye gjennom på kva måte det eventuelt kan følgjast opp. Eg er òg glad for statsråden si poengtering av det å varetaka fellesskapsløysingar.
Sjølv trur eg det er behov for ei avklåring, ei opprydding og ei presisering frå Arbeidarpartiet si side – ikkje minst frå statsråd Kosmo etter at han kom med i Regjeringa. Han var sjølv leiar for eit utval i Arbeidarpartiet/LO-regi der konklusjonen var at konkurranseutsetjing og privatisering ikkje var løysinga, men snarare det å satsa på eigne tilsette gjennom motivering og skolering. Har statsråden endra syn i høve til det?
Statsråd Jørgen Kosmo: Selvsagt skal utvalget ferdigstille sitt arbeid, og det har hele tiden vært min ambisjon.
Det er så mange ulike påstander og synsinger som er ute og går omkring disse temaene. Enkelte ganger greier man ikke i debatten å skille mellom privatisering og konkurranseutsetting. Det viser bare med all tydelighet at det er nødvendig å få ryddet opp i en del begreper, men det er også nødvendig å se på hva som fins av erfaring fra andre land nettopp knyttet til disse spørsmålene.
Prinsipielt sett har ikke jeg endret oppfatning om hvilke vikemidler som kanskje er best for å få fornyelsesarbeidet i offentlig sektor på skinnene. Men her er det ingenting som er svart eller hvitt, her er det mellomløsninger for alt: Man har private løsninger, man har frivillige løsninger, man har offentlige løsninger, man har offentlige løsninger i kombinasjon med frivillige ordninger, man har offentlige løsninger i kombinasjon med private løsninger. Det er et helt sett av virkemidler som i og for seg kan brukes, og jeg er åpen for å vurdere disse.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Som eg viste til, gjekk Kosmo-utvalet inn for at ein i tillegg til å satsa på eigne tilsette gjennom motivasjon og skolering også skulle satsa på tillit og rammevilkår. Det kan diskuterast kven som her har medverka til ei samanblanding når det gjeld konkurranseutsetjing og privatisering, kva som ligg i dei ulike omgrepa. Det er eit faktum at dei frå Kosmo-utvalet si side vart brukte parallelt. Eg er sjølvsagt òg open for at ein her må fornya, modernisera, offentleg sektor, men eg synest det har vorte skapt ei unødig uro hos offentleg tilsette, kanskje særleg blant dei som sjølve er innstilte på å medverka utan at dei vert konkurranseutsette, kanskje spesielt innan omsorgssektoren, og eg håpar Kosmo vil ta det med i det vidare arbeidet.
Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg er enig i at det er skapt unødig uro blant offentlig ansatte. Det var i og for seg nettopp derfor Arbeiderpartiet og LO hadde et fellesutvalg slik at man kunne finne en plattform der man skulle jobbe videre med de utfordringer som ligger foran oss. Det er helt åpenbart at forandringer med hensyn til måter å gjøre ting på er nødt til å skje, for vi kan ikke være fornøyd med det offentlige tilbudet slik det er i dag. Men at denne forandringen skal behøve å bety privatisering eller konkurranseutsetting, tar jeg i og for seg avstand fra. Vi har mye vi kan gjøre på egen kjøl. Men formålet med denne utredningen er å skaffe seg et bredere erfaringsgrunnlag før man treffer beslutninger, og jeg vil se utredningen og de forslagene som framkommer, før jeg begynner å trekke noen endelige konklusjoner og tar stilling til på hvilken måte man skal involvere Stortinget i disse prosessene.