Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Odd Einar Dørum (V): Jeg tillater meg å stille dette spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Behovet for nye studentboliger i Oslo er stort. Høyt kostnadsnivå gjør det vanskelig å få håndterbar husleie i nye byggeprosjekter. Stortinget bad derfor Regjeringen vurdere å endre tilskuddsreglene til studentboliger, slik at satsen i for eksempel Oslo kan økes til 300 000 kroner innenfor dagens øvre grense på 60 pst. av byggekostnadene. Studentsamskipnaden i Oslo opplyser at de pr. 27. april 2000 verken har fått nye byggetilsagn eller signaler på oppfølging av Stortingets forslag.

Når vil dette bli fulgt opp?»

Statsråd Trond Giske: Jeg takker representanten Odd Einar Dørum for spørsmålet. Dette er en viktig sak.

Få nye studentboliger og økte boligpriser har til sammen skapt en vanskelig situasjon for studenter som ønsker en midlertidig bolig. Bygging av studentboliger skal bidra til rimelige botilbud og på den måten gjøre det mulig å velge høyere utdanning, uavhengig av egen eller foreldres økonomi. Når det gjelder tilsagn til bygging av nye studentboliger, ble Oslo særlig prioritert i 1999, slik at det er håp om at flere studentboliger kan være tilgjengelig for studenter innen kort tid.

Reglene for tildeling av tilsagn om tilskudd til bygging av studentboliger er i dag slik at tilskuddssatsen i pressområder som f.eks. Oslo kan utgjøre opp til 300 000 kr pr. studentboligenhet, dvs. at departementet kan godkjenne studentboligprosjekter med en enhetskostnad på 500 000 kr.

Departementet har etter omlegging av tilskuddsordningen for studentboliger lagt opp til at det kan gis 60 pst. tilskudd til studentboligprosjekter med en kostnadsramme på inntil 350 000 kr pr. hybelenhet. Det leder til et statstilskudd på 210 000 kr. Departementet har likevel åpnet for at studentboligprosjekter i pressområder, der særskilte kostnader bidrar til at kostnadsrammen går utover 350 000 kr, kan godkjennes og tilkjennes statsstøtte på 60 pst. av forhåndsgodkjente byggekostnader. Særskilte kostnader kan være at boligene bygges i pressområder eller at de tilpasses funksjonshemmede. Øvre grense for godkjenning av byggekostnader for studentboliger dersom det eksempelvis bygges i pressområder, vil bli en skjønnsmessig vurdering av departementet. I denne vurderingen legges det spesiell vekt på at studentenes husleie ikke blir for høy.

Dette ble formidlet til studentsamskipnader, godkjente studentboligstiftelser, universiteter og høgskoler i tildelingsbrev av 10. juni 1999. Departementet skriver der at vi i det enkelte tilfelle vil vurdere et eventuelt tillegg til kostnadsrammen ved studentboligprosjekter i pressområder. I mars i år godkjente departementet et studentboligprosjekt i Oslo med en enhetskostnad på 426 000 kr.

Behandlingen av søknadene om tilsagn til bygging av nye studentboliger er i sluttfasen, og tildelingsbrev vil gå ut om kort tid.

Odd Einar Dørum (V): Jeg takker statsråden for den positive grunnholdning han viser i svaret.

Jeg er vel kjent med det som har skjedd før når det gjelder regler og muligheter til å utøve skjønn. Og skulle det være et poeng ved spørsmålet mitt, så er det å si at dette skjønnet i Oslo nok er nødt til å bli en regel. For hvis man gjennomgår boligsituasjonen i Oslo, baserer seg på at tomter skal eksistere til en fornuftig pris, og ser på det som i dag er mulig å produsere, tror jeg nok at man i større grad må basere seg på priser på det nivået statsråden selv nevnte, fra 426 000 kr og kanskje opp til 500 000 kr. Er man villig til å gjøre det, kan man også få produsert betydelige volum. Man kan få oppnådd det som både statsråden og jeg har som felles hensikt, nemlig at denne ungdomsgruppen skal få en sjanse. Så min oppfordring er at den skjønnsmuligheten som foreligger der, blir vurdert som ikke bare å være et skjønn som skal knyttes til enkeltsaker, men et skjønn som kanskje skal gjøres mer fast, slik at man når man planlegger boliger i Oslo, f.eks. fra Studentsamskipnadens side, har en større forutsigbarhet.

Statsråd Trond Giske: Det er uansett en begrenset pott med penger som vi har til rådighet for studentboliger, så prosessen med søknad og behandling i departementet må vi uansett igjennom, så forutsigbarhet i forhold til at man helt sikkert får bevilgning til ethvert prosjekt, kommer man aldri fram til.

Jeg kan i hvert fall slutte meg fullt ut til det representanten Dørum sier om at det er viktig å få bygd studentboliger også der kostnadene går utover standardreglene, og Stortinget understreket selv i behandlingen av budsjettet for 2000 at det var spesielt i Oslo, pluss en del andre steder, det var størst behov. Saken er jo at der det er pressområder, er det også vanskeligst for studentene å skaffe seg annet husvære, og derfor er også behovet for studentboliger størst der, men samtidig dyrest. Det er det vi har prøvd å løse ved å vise en sånn fleksibilitet.

Odd Einar Dørum (V): Jeg og statsråden er fullt ut enig i at under budsjettdommen lever vi alle, og at alle som vil påvirke budsjettrammene, enten det nå er studentparlament eller stortingsrepresentanter eller andre, må delta i prosessen.

Mitt poeng var vel mer at gitt rammene, uansett hvordan de måtte bli ved budsjettbehandlingen, bør man i Oslo innstille seg på at muligheten til å utøve skjønn mer kan bli den faste regel. Men jeg har forstått at statsråden er åpen for det, jeg føler at han her har en åpen holdning, og så får vi heller møtes ved andre skilleveier, slik at det vi har som holdning, kan bli praktisk politikk.

Statsråd Trond Giske: Det er ikke lenge siden jeg var student i Oslo selv, og på samme måte som representanten Dørum en innflyttet sådan. Jeg vet både fra min egen og fra mine jevnaldrendes virkelighet hva slags boligsituasjon som er i Oslo. Nå er det ikke mot min vilje at man også i Oslo finner byggeprosjekter som ikke koster mer enn det som er standardrammen, men det er klart at vi må forvente at enkelte prosjekter i Oslo er dyrere, og vi er fullt ut innstilt på å vise den fleksibiliteten som gjør at de boligprosjektene som er mulig å få til på studentsiden i Oslo, skal kunne realiseres.

Lodve Solholm hadde her igjen teke over presidentplassen.

: