Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

«I Hedmark, som i andre fylker, må elever i videregående skole som har opptil 6 km skolevei én vei, betale bruk av offentlig transportmiddel selv.

Ser statsråden denne urettferdigheten som rammer distriktene på grunn av lange avstander kontra de som bor i mer sentrale strøk, og hva vil statsråden i så fall gjøre for å fjerne denne forskjellsbehandlingen?»

Statsråd Trond Giske: Retten til gratis skoleskyss for elever i videregående skole gjelder bare for dem som bor mer enn 6 km fra skolen. Dette gjelder alle elever, enten de bor i sentrale eller mer grisgrendte strøk. Elever som har mindre reisevei enn 6 km til skolen, må som hovedregel selv dekke eventuelle reiseutgifter, uansett hvor i landet de bor.

Prinsippet om lik rett til utdanning uavhengig av foreldres økonomi, bosted og geografi har stått sentralt i norsk utdanningspolitikk. Intensjonen om lik rett til utdanning omfatter også skoleskyss. Lov om velferd for elever og studenter ble endret i 1994, og det ble innført rett til fri skoleskyss for elever som bor i en viss avstand fra skolene. Departementet la da til grunn en minimums reisestrekning på 6 km, som var i samsvar med Kommunenes Sentralforbunds normalregler for skyss av elever i videregående skoler.

Regelen ble videreført i opplæringsloven som Stortinget vedtok i juni 1998. Stortinget har derfor nylig vurdert og tatt stilling til at det skal være en viss avstand mellom hjem og skole for at elevene skal ha rett til fri skyss.

Det er i dette tilfellet satt en klart definert grense for å få en rettighet. Jeg kan ikke se at det er mer urettferdig for elever som bor i distriktene enn for elever som bor i sentrale strøk, at de må bo mer enn 6 km fra skolen for å ha rett til fri skyss.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

I sitt svar redegjør statsråden for prinsippet om lik rett til utdanning, uavhengig av foreldrenes økonomi, bosted og geografi. Ser statsråden at elever i videregående skole med en boavstand til skolen på f.eks. 5–6 km én vei vil få en ekstra utgift i forhold til dem som har en svært kort skolevei, samt i forhold til dem som har en lengre skolevei enn 6 km, og at dette slår urettferdig ut for dem som rammes, og som dermed får en dårligere økonomi?

Statsråd Trond Giske: Det er klart at man alltid kan diskutere om grensen skal gå ved 5 km eller 6 km – eller 4 eller 7. Men hovedsaken er at Stortinget i 1994 fikk vedtatt at i hvert fall de som har lengre vei enn 6 km, har rett til fri skoleskyss. Det gjelder både i byene og i distriktene. Hvis representanten Bredvold får gjennomslag for sin politikk, nemlig at man skal ha fritt skolevalg også i de store byene, vil flere også i byene være avhengig av skoleskyss, og dermed vil også folk i byene være svært glad for at man har denne retten.

Nå er det slik at jeg har jobbet med denne retten i svært mange år. Da jeg begynte i politikken, i AUF i Sør-Trøndelag i 1989, innførte Sør-Trøndelag fylkeskommune en egenandel på skoleskyss på 1 500 kr. pr elev. Det fikk vi kjempet tilbake, og til slutt fikk vi en lovfestet rett.

Det er fritt fram for fylkene å gå lenger enn det loven gir rettighet til, men alle med over 6 km skolevei skal ha rett til fri skoleskyss. Det skulle vært interessant å høre Bredvolds mening om hvordan Fremskrittspartiets forslag om ikke å ha den retten, ville ha slått ut også for folk i grisgrendte strøk.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det ble jo litt tenkning rundt dette om man skal redusere og gå ned fra 6 km til f.eks. 5 km.

Kan statsråden vurdere å gå ned til 4 km, slik regelen er for ungdomsskoleelever?

Statsråd Trond Giske: Det ligger ingen konkrete planer hos meg om å gå inn og se om vi skal redusere den grensen. Det er, som jeg sa, fritt fram for hver enkelt fylkeskommune å bestemme om man vil gi fri skoleskyss også til dem som bor f.eks. mellom 4 og 6 km fra skolen, men den lovfestede retten som gjelder for hele landet, gjelder for 6 km.

Jeg tolker det spørsmålet jeg nå fikk fra Bredvold, dit hen at Fremskrittspartiet har snudd 180 i denne saken og nå er for fri skoleskyss for dem som bor 6 km fra skolestedet. Det synes jeg er en positiv utvikling. Det var en viktig reform. Da vi fikk rett til treårig videregående skole for alle, var det viktig å gjøre også denne retten reell. Fremskrittspartiet var mot begge deler. Nå har det tydeligvis foregått en snuoperasjon, og det er jeg glad for.

: