Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å rette følgende spørsmål til justisministeren:

«Det siste halvannet året har det vært 17 ran av pengetransporter i Norge. Gjennom Verdens Gang 19. april 2000 er det blitt kjent at interne konflikter i politiet i perioder har hemmet etterforskningen av de mange verditransportranene.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre tilstrekkelig fremdrift og nødvendig koordinering av ransetterforskningene?»

Statsråd Hanne Harlem: Bekjempelse av ranskriminalitet er et prioritert område for politiet. Disse forbrytelsene representerer grove trusler og vold og skaper frykt og skader hos de som utsettes for forbrytelsene. I tillegg dreier det seg om svært store økonomiske verdier.

Det er politidistriktene Oslo, Drammen og Romerike som har vært rammet av de såkalte verditransportranene. Ranene er profesjonelt utført, og de kan synes å ha flere likhetstrekk. Det har derfor vært naturlig å etterforske om de samme gjerningspersonene står bak flere av ranene. For å få en effektiv etterforskning av disse sakene besluttet derfor førstestatsadvokaten ved Oslo statsadvokatembeter at etterforskning og påtale skulle samordnes ved Oslo politidistrikt. Det er utpekt én statsadvokat med ansvar for sakene.

Etterforskning og samordning av så mange store saker krever store ressurser, og Justisdepartementet har etter søknad fra Oslo politidistrikt tildelt 840 000 kr i ekstraordinære midler til etterforskningen. Å etterforske slike store ranssaker er et krevende og møysommelig arbeid. Erfaringsmessig løses likevel slike saker ofte etter grundig etterforskning.

Etter å ha undersøkt denne saken med ledelsen ved Oslo politidistrikt, opplyses det at man der ikke kjenner seg igjen i spissformuleringene i avisartikkelen, og man kan vanskelig forstå at etterforskningen har vært hemmet, slik det er fremstilt i media. Ransetterforskningen i disse sakene har god fremdrift. Totalt er 24 personer siktet i de forskjellige sakene. Det er den utpekte ansvarlige statsadvokat som sammen med ledelsen i Oslo politidistrikt har det overordnede ansvaret for fremdrift og etterforskning av denne saken.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Statsråden gav en beskrivelse av de utfordringene som ligger i den stadig økende kriminaliteten, også når det gjelder verditransportran. Det er ingen grunn til å være uenig med henne der.

Hun gir også uttrykk for – hvis jeg oppfattet henne riktig – at man etter å ha vært i kontakt med Oslo politidistrikt har kommet til at det er det lite eller intet hold i de påstander som fremsettes i VG. Men det er vitterlig slik at statsadvokat Olav Helge Thue, som har et overordnet ansvar, og som statsråden refererte til, i den samme artikkelen gir uttrykk for følgende:

«I perioder har situasjonen hemmet ransetterforskningene.»

Og da blir mitt oppfølgingsspørsmål: På bakgrunn av det som jeg har vist til, og det som statsadvokaten har sagt, føler ikke statsråden at det er behov for å gå inn og undersøke nærmere hva som er realiteten i den artikkelen jeg refererer til?

Statsråd Hanne Harlem: Svaret på det er egentlig nei. Jeg har snakket om den saken med Oslo politidistrikt da jeg var på besøk der på fredag. Vi har fått svaret i forbindelse med spørretimespørsmålet, og de bekrefter at etterforskningen er i god gjenge. De har også vært i kontakt med statsadvokaten og diskuterte oppslaget den gangen det fant sted. Det er altså 24 siktede. I 10 av de 15 sakene – slik jeg har forstått at det er – er det siktede personer, og Oslo politidistrikt mener at etterforskningen er i god fremdrift. Og da føler jeg meg så betrygget som jeg synes jeg kan og bør være, sett i forhold til det store antallet saker som til enhver tid foreligger ved de ulike politidistriktene.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som vel ikke kan oppfattes som direkte positivt. Nå er det slik at vi som medlem av justiskomiteen på Stortinget også har kontakt med politidistriktene. Vi har også kontakt med enheter innenfor distriktene der det kommer til uttrykk forskjellige oppfatninger i forhold til det ledelsen gir uttrykk for. Så sånn sett synes jeg – uten at jeg på noen måte skal forsøke å gi statsråden noe råd – med bakgrunn i dette og også med bakgrunn i motsetninger f.eks. mellom Kripos og enheter innenfor distriktet, som det tidligere har vist seg å være hold i, at det er rimelig overraskende at statsråden er så avvisende til å se nærmere på dette som det hun gir uttrykk for.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg oppfatter det slik at her har man bl.a. som følge av representanten Nymos spørsmål i spørretimen undersøkt nærmere den saken som representanten tar opp, og jeg føler at jeg har fått tilstrekkelig bekreftelse på at etterforskningen er i god gjenge. Men det betyr selvfølgelig ikke at jeg ikke generelt sett for så vidt er enig med representanten Nymo i at noen ganger er det slik at departementet bør følge med og gripe inn hvis det er vanskelige samarbeidsforhold eller andre forhold som ikke er som de skal i politiet. Men det håper jeg for så vidt også at den nye organiseringen av den sentrale politiledelsen i enda større grad kan ivareta på en god måte i fremtiden.

: