Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Christopher Stensaker (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Alle båter har i dag lytteplikt på kanal 16. Dersom nye forskrifter blir innført, fjernes lytteplikten innen år 2005. Sikkerheten langs kysten vil bli betydelig svekket dersom de nye forskriftene innføres. Nødmeldingen fra «Sleipner» til Rogaland radio gikk ut på nødkanal 16, og førte til at «Espeværekspressen» og «Askita» satte kursen umiddelbart mot Bloksen, og var først fremme. I alt 41 mennesker ble reddet opp av sjøen av disse to båtene.

Hva vil statsråden gjøre for å opprettholde lytteplikten?»

Statsråd Hanne Harlem: Alle fartøyer i verden fra land tilknyttet FNs Internasjonale Maritime Organisasjon, IMO, er i dag forpliktet til å lytte på kanal 16. IMO arbeider med spørsmål om videreutvikling av kanal 16 og nytt utstyr for varsling av nød over denne kanalen, og hvor hovedpoenget er nye og bedre systemer for melding og mottak av nødmeldinger.

Det knytter seg selvfølgelig stor interesse til hvordan utviklingen av nødkommunikasjonen over kanal 16 vil bli i fremtiden. Justisdepartementet følger nøye med i utviklingen og er i kontinuerlig kontakt med de miljøene som håndterer disse spørsmål både nasjonalt og internasjonalt.

IMO har spørsmål om fortsatt lytteplikt til vurdering, og spørsmålet må ses i sammenheng med virkningene for sikkerheten til sjøs, tilliten til det nye systemet og i hvilken takt det nye systemet implementeres på skip, og på hvilke skip. IMO har, som representanten Stensaker er inne på, antydet at en som følge av det nye systemet vil kunne la lytteplikten opphøre i 2005 dersom utviklingen er positiv. Men det er opp til hvert enkelt land å avgjøre om de ønsker å beholde lytteplikten på kanal 16.

Som ansvarlig for nød- og sikkerhetstjenesten ved kystradiostasjonene vil jeg imidlertid bidra til at sikkerheten ikke skal bli svekket i fremtiden. Jeg mener derfor at lytteplikten må opprettholdes dersom ikke det nye utstyret for varsling over kanalen gir like god eller bedre sikkerhet. Sikkerheten til sjøs må således ikke bli svekket.

For øvrig vil jeg nevnte at som et ledd i å bedre sikkerheten til sjøs vil hovedredningssentralene på ettersommeren bli i stand til å overhøre all nødkommunikasjon over kanal 16 parallelt med kystradiostasjonene. Det har de altså ikke kunnet tidligere.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er klar over at IMO lanserer et nytt system, men det er egentlig mer beregnet for skip. Som bruker av småbåt er det ikke økonomisk mulig å bruke samband over satellitt, og det er heller ikke dekning via mobiltelefon. Derfor er dagens VHF-system over kanal 16 den eneste mulighet for å få hjelp dersom man kommer i en nødsituasjon. Derfor er det jeg spør: Vil statsråden bidra til at det ikke legges opp til at sikkerheten på sjøen svekkes også for mindre båter?

Statsråd Hanne Harlem: Det er korrekt som representanten Stensaker sier, at dette nye systemet primært er beregnet for de store fartøyene. Derfor er det også korrekt at det ikke ivaretar behovet til alle de mindre fartøyene som går langs norskekysten. Det er også grunnen til at jeg understreket at jeg ikke kommer til å gå inn for noen oppheving av lytteplikten hvis ikke vi mener at sikkerheten blir like godt ivaretatt ved de systemer som eventuelt avløser lytteplikten på kanal 16. Men det er som kjent fremdeles fem år til 2005, og vi må for så vidt holde åpent for at utviklingen kan tilsi at verden ser litt annerledes ut da. Gjør den ikke det, er jeg ikke innstilt på å oppheve lytteplikten.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Jeg er vel tilfreds med den intensjonen man har om at sikkerheten for den store småbåtflåten vi også har i Norge, blir ivaretatt selv om man får et nytt system. Jeg håper at statsråden, hvis det blir et nytt system, sørger for at kanal 16 eller det systemet bibeholdes hvis ikke det nye ivaretar sikkerheten til den prisen som en VHF koster i dag.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg har da lært at jeg alltid må svare, men jeg har for så vidt ikke så veldig mye mer å tilføye, annet enn å vise til det svaret jeg gav, og at vi i fellesskap får prøve å sørge for at sikkerheten til sjøs opprettholdes på et høyt nivå.

: