Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Terje Knudsen (Frp): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Møkster og Litlakalsøy er to øyer ytterst mot havet i Austevoll kommune som er helt avhengig av båt. HSD har nå fratatt øyfolket katamaranen som trafikkerer øyene i dag, og erstattet den med en mindre enskrogsbåt med langt dårligere standard som gir utrygghet. Her blir det ikke tilgjengelighet for rullestolbrukere. Barnevogner må bæres på utsiden fra landgang til salongdør. Skoleelever får dessuten en utrygg skolevei.

Hva vil statsråden gjøre for å gjenopprette båttilbudet og derved gi øybeboerne tryggheten tilbake?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Spørsmålet omhandler endringer i standarden på en lokal båtrute i Hordaland ved at ruten nå trafikkeres med et annet fartøy enn tidligere. Jeg forutsetter at det innsatte fartøyet tilfredsstiller de kravene som sjøfartsmyndighetene stiller for å ferdes i de aktuelle farvannene. I Norge er fylkeskommunene tillagt ansvaret for den lokale kollektivtransporten, herunder lokale båtruter. Jeg forutsetter derfor at de endringene som det refereres til, er skjedd i forståelse med Hordaland fylkeskommune. På denne bakgrunn finner jeg det ikke riktig av meg å komme med føringer overfor fylkeskommunen med hensyn til lokale prioriteringer på dette området.

Terje Knudsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men kan ikke si meg tilfreds med det. Det er mulig fylkeskommunen har fulgt prosedyrene ved at man her har tatt en båt som tilsvarer det man kan forvente rent teknisk, men lokalt er man ikke fornøyd. Den nye båten tar bare 58 passasjerer, mens katamaranen «Westcruise», som har vært benyttet i sambandet siden 1993, tok 98. Man har valgt et mindre fartøy, og man har faktisk også redusert rutetilbudet med to dager i uken.

Den nye båten gikk i går sin første tur i sambandet, og måtte avvise 15-20 ungdomsskoleelever. Skolebussen måtte holdes igjen, mens båten hentet resten av elevene. I båten må man passere en høy terskel og deretter ned en trapp med to trinn, og trange forhold gjorde det nesten utilgjengelig for rullestol. Det viste seg også at det kun er plass til én barnevogn eller rullestol, og i går medførte dette at barnevogn nummer to måtte klappes sammen og legges på dekk.

Mener statsråden av øyboerne for ettertiden må avspises med slike kummerlige forhold?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Ut fra den beskrivelse representanten Knudsen gir, er det selvsagt ikke vanskelig å ha forståelse for at det oppstår misnøye. Men når vi har lagt dette ansvaret til fylkeskommunene, må det også være fylkeskommunens ansvar å sette seg inn i forholdene, eventuelt ta konsekvensen av den misnøye og de forhold som her ligger, også hva angår forholdene for de bevegelseshemmede.

Terje Knudsen (Frp): Hovedbegrunnelsen for fylkeskommunen for å foreta skifte av båt har vært økonomisk. Det man skylder på, er økning av dieselavgiftene og generell økning av dieselprisene.

Jeg må få legge til: Det er svært værhardt på denne strekningen, og til tider har skoleelevene kvidd seg veldig til hjemreisen på dager med hard vind. Og det man nå frykter med en enskrogsbåt, er at man får dårligere forhold. Det er heller ikke klart for de næringsdrivende, landhandleriene, om den nye båten har plass til å ta med fersk mat, som melk, brød, frukt og grønnsaker, som behøves to ganger i uken. I og med at lørdagsbåten er kuttet, vil man heller ikke få ut medisiner om lørdagen til spesielt Litlakalsøy, hvor det bor mest eldre mennesker. Det hevdes også lokalt at ved valg av båt fikk noen av anbyderne muntlig tilleggsinformasjon etter fristen for anbudsinnlevering.

Vil ikke statsråden nå se til at man nå får orden på dette, og bedre tilbudet heller enn å redusere det?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Vi er vel kjent med den kostnadsvekst som har vært også innenfor lokalbåttrafikken som følge av økte oljepriser og avgifter, og det er vurderinger som vil bli tatt i forhold til revidert nasjonalbudsjett.

Når det gjelder de øvrige sidene ved dette båtalternativet, forutsetter jeg at de nødvendige signaler sendes fylkeskommunen, også når det gjelder de næringslivsmessige forhold, og så må det bli opp til fylkeskommunen å vurdere eventuelle konsekvenser av dem.

: