Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 16
Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg må få lov til å stille enda et spørsmål til samferdselsministeren:
«Gjøvikbanen er kun 12 mil lang, men den korte jernbanestrekningen ligger administrativt under både NSB Nærtrafikk og NSB Mellomdistanse.
Synes statsråden at dette er en effektiv og fremtidsrettet drift av en så kort jernbanestrekning?»
Statsråd Terje Moe Gustavsen: NSB BA er organisert som et eget selskap, og selskapets styre og daglige ledelse har ansvaret for å tilrettelegge for en mest mulig hensiktsmessig og rasjonell togdrift. I dette ligger det også at NSB må ha frihet til å vurdere og utvikle interne organisasjonsformer som er framtidsrettet og kan møte kravene fra markedet. NSB arbeider kontinuerlig med å videreutvikle bedriften i tråd med etterspørselen fra de reisende. Et viktig virkemiddel i dette arbeidet har for NSB vært å utvikle nye merkevarer som gir kundene et moderne tilbud med en god kvalitet. Dette er også en tilpasning som er innrettet mot den omfattende satsingen på nytt materiell som vil bli satt i drift fram mot 2002.
NSB Kortdistanse skal i hovedsak dekke reiser på inntil 45 minutter rundt de store byene, mens NSB Mellomdistanse tilpasser tilbudet til kunder på strekninger fra 45 minutter til tre timer. Disse kundegruppene har klart forskjellige behov med hensyn til forhold som f.eks. reisehastighet, komfort, frekvens og stasjonsfasiliteter. NSB vurderer løpende hvilken organisasjon som er mest hensiktsmessig i forhold til markedsutviklingen og ønsket om en mest mulig effektiv drift.
Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker for svaret. Jeg er klar over at NSB har fått en god del frihet til å avgjøre forskjellige ting, og at de nå satser på nye togsett og under nye merkenavn. Men tross alt er denne korte strekningen på 12 mil delt mellom to enheter. NSB Mellomdistanse, som har endestasjon Gjøvik, ønsker å nedlegge sporet fra Jaren til Gjøvik og erstatte denne strekningen med buss. På den korte strekningen på 12 mil skal man altså først kjøre buss halvparten av strekningen, og så skal man settes av på Jaren og gå over på det som man kaller nysatsingen, som er NSB Nærtrafikk, og ta den videre inn til Oslo.
Er det dette statsråden mener er fremtidsrettet og skal ta nye markedsandeler? – Jeg vil nevne at markedsandelene går bare nedover på Gjøvikbanen.
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som jeg svarte på et spørsmål her i Stortinget for kort tid siden om Gjøvikbanen, er jeg kjent med at NSB vurderer ulike alternativer i forhold til framtidige persontransporttjenester på denne strekningen. Ett av alternativene som vurderes når det gjelder videre togdrift på Gjøvikbanen, er å slå sammen den regionale og den lokale togdriften, opplyser NSB.
Jeg ser fram mot at vi får vurderinger av hvorledes vi kan få et best mulig tilbud på denne strekningen. Det er det som er det aller viktigste, viktigere enn hvorvidt dette deles mellom to deler i NSB – eventuelt at det går inn i lokaldelen. Når disse ulike alternativene foreligger, vil det måtte skje en helhetsvurdering til beste for passasjerene på strekningen.
Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg er glad for at statsråden vil ha et best mulig tilbud på denne strekningen, for det vil vi alle sammen. Men det er vel ikke akkurat det NSB driver med når det gjelder Gjøvikbanen – der går man klart i motsatt retning.
I Sverige har private tatt over mange strekninger, og de har vel i dag over halvparten av persontrafikken i Sverige. Er det en mulighet for at man kan sette Gjøvikbanen ut på anbud og heller få andre operatører til å drive denne banen etter samme system som svenskene har gjort? Er ikke det en mer fremtidsrettet måte, når NSB tydeligvis ikke har til hensikt å drive denne banen på en forsvarlig måte?
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg legger til grunn at NSB ønsker og vil gi det best mulige tilbud til de reisende på denne strekningen innenfor de rammer som er trukket opp. Jeg tar for gitt at det ligger i bunnen for enhver vurdering.
Når det gjelder spørsmålet om andre operatører, så er det lite aktuelt å vurdere nå. Vi må se an utviklingen på banen, vurdere de alternativer som kommer opp, og trekke de nødvendige konklusjoner når vi skal inngå forhandlinger om kjøp av nye persontrafikktjenester for 2001-2002.