Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 13
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Kongsvinger-distriktet har mange dagpendlere til Oslo som ønsker å benytte NSB. Dessverre er NSBs tilbud preget av ulik pris når det gjelder bruk av buss eller tog, og fleksibiliteten mellom å velge tog eller buss må betales med høyere billettpris. Pendlerne ønsker samme pris på tog/buss og mulighet til å velge alternativt tog eller buss ved kjøp av en billett uten at dette må koste ekstra.
Ser statsråden denne mulighet til pendlernes beste?»
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som representanten Bredvold tydeligvis kjenner til, finnes det et tilbud om månedsbillett som gir den etterlyste valgfriheten mellom tog og buss. Togreisende som ønsker denne fleksibiliteten, betaler et tillegg på 100 kr på månedsbilletten, som dermed er gyldig også for buss på strekningen samt bybussen i Kongsvinger. NSB anser dette for å være et godt tilbud, og at denne fleksibilitet har en merverdi for de reisende som det er betalingsvilje for.
Det er høyere pris på toget enn på buss på strekningen Oslo–Kongsvinger. Pendlerne ønsker samme pris på tog og buss, noe som betyr at billettprisene på tog vil måtte reduseres. Konsekvensene av en eventuell takstreduksjon for å få samme billettpris på tog og buss vil være krav om økt bevilgning over statsbudsjettet til kjøp av persontransporttjenester for å kompensere NSBs inntektstap. Jeg ønsker ikke å foreslå en slik prioritering innenfor samferdselsbudsjettet nå.
På denne bakgrunn mener jeg at NSB har etablert en ordning for de reisende i Kongsvinger-distriktet som bør kunne tilfredsstille pendlernes ønske om muligheten til å alternere mellom tog og buss.
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Statsråden sier seg fornøyd med pendlernes og andre reisendes tilbud i Kongsvinger-distriktet. At dette tilbudet er til å leve med, er nok riktig, men målet for oss politikere i denne saken må være at flest mulig kan benytte det kollektive tilbudet. For noen reisende er det toget, mens det for andre er bussen, avhengig av hvor man bor langs reiseruta.
Synes ikke statsråden at det bør koste like lite å reise med det ene som det andre transporttilbudet fra til A til B, uavhengig av om det er en jernbanestasjon i nærheten?
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg er fullt ut enig med representanten Bredvold i at det er et mål å få flest mulig til å reise kollektivt på denne strekningen så vel som på andre strekninger, og nettopp det at man her har klart å lage en kombinasjonsløsning, til en noe høyere pris, gir en slik mulighet.
Jeg uttrykte ikke at jeg var fornøyd med pendlernes situasjon. Jeg sa derimot at jeg opplever at man her har et akseptabelt tilbud til pendlerne. Jeg forstår at man her i noen sammenhenger kan reagere på ulikt vis, men det er nok en situasjon som i og for seg relativt mange må leve med i forhold til hvilke tilbud som er nærmest eget bosted. Jeg gjentar at hvis vi skal gjøre noe med dette, betyr det at vi må foreta større uttellinger over statsbudsjettet til kjøp av tjenester. Som nevnt er jeg ikke innstilt på dette nå, men vi vil selvsagt komme tilbake til dette temaet ved framtidige forhandlinger.
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Så til konkretisering av valgfriheten ved kjøp av billett – å velge mellom buss eller tog alt etter hva som passer best den enkelte dag. Jeg mener at en slik fleksibilitet, men uten at det koster noe ekstra, vil føre til at flere vil kunne benytte det kollektive tilbudet. Deler statsråden disse tanker?
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg er sikker på at pris er bestemmende for hvor attraktivt kollektivtilbudet er, likså vel som fleksibilitet og kapasitet er det. Det er nettopp å finne denne balansen som er viktig for at vi skal få folk til å bruke kollektive transportmidler. Og som jeg sa i mitt tilleggssvar: Dette vil vi ha med oss i de framtidige forhandlingene, men umiddelbart ser jeg ingen mulighet til å rette opp denne ulikheten mellom tog og buss.