Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmål, fra representanten John I. Alvheim til sosialministeren, vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren som rette vedkommende.

John I. Alvheim (Frp): Dette spørsmål går da til den ærede kommunal- og regionalminister:

«Ifølge arbeidsmiljøloven § 21 skal arbeidsulykker meldes til Arbeidstilsynet. Etter opplysninger jeg har fått fra berørte, skjer det stadig slike ulykker i sykehjem som ikke blir rapportert. Ifølge Arbeidstilsynet i Asker har en dement pasient i et sykehjem angrepet pleiere hele 130 ganger på under ett år uten at det er rapportert.

Vil statsråden sørge for at prosedyrene blir gjennomgått, slik at arbeidstakere som blir skadet av pasienter, får den oppfølging de har krav på?»

Statsråd Sylvia Brustad: Kravene i arbeidsmiljøloven § 21 om varsling til Arbeidstilsynet gjelder for arbeidsulykker som er så alvorlige at de har voldt død eller alvorlig skade. Kravene er rettet mot arbeidsgiveren. Dersom de nevnte skadene ved sjukehjemmet i Asker er av en slik alvorlig karakter, skulle disse derfor sjølsagt ha vært rapportert til Arbeidstilsynet. Arbeidsgiveren har i tillegg en plikt etter § 20 i loven til å registrere alle personskader eller sjukdom som oppstår under utførelsen av et arbeid. Som en del av internkontrollsystemet i virksomheten skal dette registeret være tilgjengelig for Arbeidstilsynet, verneombudet, arbeidsmiljøutvalget og bedriftshelsetjenesten.

Jeg er kjent med at vold på arbeidsplassene er et omfattende problem, og at pleie- og omsorgssektoren er en særlig utsatt bransje i så måte. Det er imidlertid arbeidsmiljømyndighetenes erfaring at offentlig sektor generelt, og kanskje pleie- og omsorgssektoren spesielt, har en aktiv holdning til å innrapportere arbeidsulykker til Arbeidstilsynet. Det framgår av Arbeidstilsynets yrkesskadestatistikk at det meldes et relativt høgt antall alvorlige yrkesskader fra helse- og sosialsektoren. I 1998 ble det meldt om ca. 5 000 skader innafor denne sektoren.

Innrapporteringen til Arbeidstilsynet om arbeidsulykker bidrar først og fremst til oppbygging av etatens statistikk over yrkesskader og yrkessjukdommer. Dette er sjølsagt et svært viktig virkemiddel og grunnlag for etatens prioritering av det risikobaserte tilsynet og valg av særskilte satsingsbransjer. Jeg vil nevne at Arbeidstilsynet flere ganger de siste årene har rettet en slik særskilt innsats mot nettopp pleie- og omsorgssektoren. Arbeidsgiver har imidlertid også plikt til å melde yrkesskader til trygdekontoret for å sikre at arbeidstakeren får de rettigheter han har krav på som yrkesskadd etter folketrygdloven.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg tror ikke det er så mye galt ved regelverket, men det er oppfølgingen som svikter også i denne sammenheng. Arbeidsgiver har selvfølgelig plikt til å føre register over alle personskader som oppstår under utførelse av arbeidet. Å arbeide i et sykehjem, særlig i forhold til demente pasienter, kan medføre fare for fysiske skader av ganske alvorlig karakter. Det er derfor viktig at pleiepersonell ved disse institusjonene vies særlig oppmerksomhet i forhold til nettopp denne problematikken.

Vil statsråden sørge for at man på nytt gjennomgår sykehjemmenes rutiner når det gjelder å anmelde skader av dette slag? Og vil statsråden videre sørge for at kommunene som eier og driver sykehjemmene, blir bevisstgjort dette så sterkt som mulig?

Statsråd Sylvia Brustad: Jeg er enig med representanten Alvheim i at det er viktig at det regelverket vi har, følges opp. Og hvis det er yrkesskader, skal det som sagt sjølsagt meldes etter regelverket. De som eventuelt blir yrkesskadd, har også rettigheter etter lovverket dersom det er nødvendig.

Jeg lover representanten Alvheim at jeg vil ta med meg de signaler som har kommet gjennom dette spørsmålet, og at jeg vil drøfte saken med min kollega i Regjeringa, sosialministeren, for å se på om det er noe vi kan gjøre for å være enda mer sikker på at dette blir fulgt ordentlig opp.

Men la meg understreke, slik jeg gjorde i mitt hovedsvar, at man i pleie- og omsorgssektoren ut fra den oversikt vi har pr. i dag, generelt sett er flink til å melde inn yrkesskader og annet som skjer rundt i hele landet, slik at det er en av de sektorene som kanskje er mest aktiv på dette området. Men jeg vil ta med meg de signalene som representanten Alvheim kom med. Jeg vil snakke med sosialministeren om det, og så får vi se om det er behov for å gjøre enda mer for å sikre at de som blir utsatt for dette, blir ivaretatt på en skikkelig måte.

: