Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Frank Willy Larsen (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«Interessen rundt arkitektkonkurransen for det nye operahuset i Bjørvika forteller om de store forventningene som knytter seg til prosjektet.

Hvordan vil statsråden legge til rette for at den statlige innsatsen ikke bare skal komme hovedstaden til gode, men at det kan få ringvirkninger for hele landet?»

Statsråd Ellen Horn: Stortinget fattet 15. juni 1999 vedtak om nytt operahus i to punkter. Første punkt går på selve byggesaken. Annet punkt sier at det skal utvikles en modell for opera- og ballettformidling i Norge innen ferdigstillelsen av det nye operahuset. Jeg ser det slik at det er en nær sammenheng mellom de to punktene. De utgjør en helhet.

Dette må bety at det nye operahuset skal tilrettelegges slik at det kan fylle en funksjon ikke bare for Den Norske Opera og Operaens riksoperavirksomhet, men også for opera- og ballettmiljøene rundt om i landet. Det må bl.a. skje ved at huset har ressurser som gjøres tilgjengelig for ulike opera- og ballettprodusenter. Dessuten har jeg forstått det slik at Den Norske Operas ledelse ønsker å legge til rette for at de beste forestillingene rundt om i landet også skal kunne vises i det nye operahuset.

Jeg tillegger den modell som skal utvikles for opera- og ballettformidling i Norge, stor betydning. Det er nå en meget gledelig og stigende interesse for opera og ballett rundt om i landet, noe som ble dokumentert til fulle under den konferanse som Kulturdepartementet arrangerte sammen med Den Norske Opera og Norsk kulturråd i Haugesund i slutten av mars i år – den første i sitt slag i dette landet. Jeg legger til grunn at den modellen som skal utvikles, vil bidra til å styrke og utvikle miljøene videre. På denne måten vil vi kunne få en kompetanseutvikling som ikke bare er en verdi i seg selv, men som også vil kunne gi impulser til vår nasjonalopera, Den Norske Opera.

Frank Willy Larsen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det er jo sånn at operakunsten er en forholdsvis ny kunstart i Norge, men gjennom den satsingen vi har hatt på bl.a. riksopera og distriktsoperaene, har man som statsråden sier, fått en voldsom oppblomstring av interessen for denne kunstformen over det ganske land. Da er det naturlig for meg å stille følgende oppfølgingsspørsmål: Hvilken rolle ser statsråden at distriktsoperaene skal spille innen formidlingen av operakunsten i Norge, og hvilke virkemidler ser statsråden at man kan bruke for å oppnå dette?

Statsråd Ellen Horn: Kulturdepartementets arbeid med å utvikle modellen for opera- og ballettformidling i Norge vil skje i nært samarbeid med de ulike aktørene på feltet. Det vil således før sommeren 2000 bli nedsatt en referansegruppe til å bistå i arbeidet, og selve utredningsarbeidet vil starte til høsten.

Det er nå stor interesse og oppmerksomhet knyttet til det nye operahuset som skal bygges i Bjørvika. Jeg har høye forventninger til at huset skal bli et fyrtårn og et symbol for hele landets kulturliv. Huset vil bli en inspirasjon for opera- og ballettkunsten som kan komme hele landet til gode.

: