Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

May Britt Vihovde (V): Eg vil stilla følgjande spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Det nye Statens Hus i Bergen er framleis, ein månad etter det vart opna, lite tilgjengeleg for funksjonshemma. Dette gjeld til dømes manglande parkeringsplassar, tilkomst, resepsjonsområde og manglande toalett. Fleire påpeikingar om tilhøva har ikkje ført fram.

Kva vil statsråden gjera for å få Statsbygg til å følgja opp forskrifter om tilgjenge her og i andre bygg?»

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg går ut fra at de forskrifter som representanten Vihovde refererer til, er gjeldende forskrift om krav til byggverk og produkter til byggverk, fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet 22. januar 1997.

Forskriftens § 10-1 krever at enhver bygning kan nyttes til sitt forutsatte formål, og at utformingen av bygningen gir gode bruksmuligheter for orienterings- og bevegelseshemmede. Hva dette betyr i praksis, er nærmere beskrevet i §§ 10-21 og 10-31.

Jeg vil først få understreke at det er min klare forutsetning at tilgang til og framkommelighet i Statens Hus, enten det nå er i Bergen eller andre steder i Norge, minst skal være slik forskriftene krever – og jeg gjentar: minst skal være slik forskriftene krever – dvs. gi gode bruksmuligheter for alle.

Til representanten Vihovdes spørsmål kan jeg videre opplyse at Statens Hus i Bergen er lokalisert til et byutviklingsområde med høy utnyttelsesgrad. Parkeringsplasser er av kommunale planmyndigheter i gjeldende reguleringsplan forutsatt dekket i nærområdet, eksempelvis i ByGarasjen. Jeg kan forstå at dette ikke nødvendigvis er den beste løsningen for funksjonshemmede, og vil derfor be Statsbygg om å ta denne saken opp med Bergen kommune for å finne en bedre løsning.

Når det gjelder problemene med tilkomst, kan jeg opplyse at kvartalet fortsatt er under opparbeidelse med hensyn til veier, fortau mv. Dette arbeidet utføres i kommunal regi og antas ferdigstilt i nær framtid. Det vil da bli truffet tiltak som forenkler tilkomsten bl.a. for rullestolbrukere og eventuelt andre med bevegelseshemming. Med tanke på disse brukergruppene vil det også i nær fremtid bli installert en ny løsning for åpning av inngangsdør, da den nåværende med automatisk åpning ikke fungerer tilfredsstillende.

Statsbygg er, etter det jeg har fått opplyst, for øvrig ikke kjent med at det er noe å utsette på resepsjonsområdet.

Jeg kan videre opplyse om at bygget har i alt seks handikaptoaletter, fire for ansatte og to for besøkende. Toalettene i 1. og 11. etasje er tiltenkt besøkende, mens de øvrige er plassert i annenhver etasje til bruk for ansatte. Etter det jeg har fått opplyst av Statsbygg, er handikaptoalettene i samsvar med forskriftenes krav på dette området.

Det er ikke unormalt at det oppdages en del feil og mangler ved innflytting i nye hus. Noen kan skyldes nye eller endrede krav til funksjon, noen kan tilbakeføres til dårlig eller feil utført arbeid fra byggherrens eller entreprenørens side. Uansett, krav i lover og forskrifter skal følges opp. Jeg går derfor ut fra at Statsbygg gjør det som er nødvendig for å få brakt alle bygningstekniske forhold i forskriftsmessig orden, også når det gjelder Statens Hus i Bergen.

May Britt Vihovde (V): Stortinget behandla ein handlingsplan for funksjonshemma for 1998-2001. Eit av måla der var at politikken for funksjonshemma må føra til at offentlege og private verksemder ikkje verkar hemmande. Det har vore ei av Venstre sine hjertesaker å gjera samfunnet tilgjengeleg, og når ein opplever at staten, som kan bruka marknadsmakta si, på ein måte ikkje følgjer heilt opp, må noko gjerast. Eg merka meg at arbeids- og administrasjonsministeren uttalte at han ville sjå det slik at forskriftene minst skulle bli følgde opp. Då blir mitt oppfølgingsspørsmål: Er forskriftene frå 1997 utforma slik at ein kanskje kan skjerpa dei inn?

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg tror ikke forskriftene er slik utformet at det skulle være noe grunnlag for å skjerpe dem inn. Det jeg sa, er vel mer et uttrykk for en viljeserklæring om at staten bør gå foran med et godt eksempel, og at staten både som byggherre og i og for seg som etablerer av bygg og tilbud som skal være tilgjengelig for alle uansett handikap, på den måten sørger for å sette standarder for hva som også skal være gjeldende for det private markedet. Det er dette som må være ambisjonen vår. Jeg nevnte en rekke forhold som det helt åpenbart er mulig å forbedre. Jeg kan forsikre om at verken jeg eller Statsbygg har noe ønske om at staten skal tilby noe som er dårligere enn det forskriftene forutsetter – heller tvert imot. Jeg skal forsikre meg om at Statsbygg i sin virksomhet følger dette opp også i fremtiden. Det skulle ellers bare mangle!

May Britt Vihovde (V): I samband med behandlinga av handlingsplanen blei det òg fremma forslag frå regjeringa Bondevik om at Statsbygg skulle ha ein gjennomgang av dei bygga dei leiger eller eig i dag, for å tilpassa dei for funksjonshemma. Komiteen peika på kor viktig det er at tilgjenget er totalt, til og i bygga. Eit anna problemområde var kommunane sine moglegheiter til å gi dispensasjon frå plan- og bygningsloven og forskriftene.

Når me er inne på Statens Hus i Bergen, der på ein måte ikkje alt er tilrettelagt frå byrjinga av, som statsråden peika på, på grunn av plassmangel og vanskelegheiter med arealdisponering utanfor, blir mitt spørsmål: Komiteen og Stortinget ønskte at ein skulle avgrensa moglegheita for å gi dispensasjon, alt skulle på ein måte vera klappa og klart. Er handteringa komen i gang når det gjeld å avgrensa dispensasjonsmoglegheitene til kommunane?

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg tror ikke det er tvil om hva som var Stortingets intensjoner med de merknader og de beslutninger som var tatt. Bygget var teknisk sett ferdig for en måned siden. Planleggingsprosessen for dette bygget startet lenge før denne statsråden overtok sitt embete, og det var jo en annen regjering og en annen statsråd som gav signaler og direktiver i forhold til oppstarten på dette prosjektet, så jeg kan i og for seg ikke uttale meg så mye om hva som har skjedd i denne prosessen. Det jeg kan uttale meg om, er at jeg skal forsikre meg overfor ledelsen i Statsbygg om at disse områdene blir prioritert både i planlegging, prosjektering og byggearbeid i fremtiden.

: