Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Fengselskapasiteten er sprengt, og soningsfanger står i lange køer.

Hva vil bli gjort for å få fortgang i et lenge planlagt fengsel i Østfold?»

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Hanne Harlem: Justisdepartementets mål er at straffereaksjoner ilagt av domstolene skal iverksettes straks og senest innen to måneder etter at de er mottatt. Den siste tiden har det vært en økning av antall domfelte som venter lenger enn dette. Vi har dermed forsinkelse i iverksettelse av soning. Utviklingen følges nøye, og man vurderer fortløpende tiltak for å utnytte kapasiteten best mulig, slik at man sikrer mest mulig effektiv gjennomføring av straffereaksjonene.

Noe av dette problemet skyldes stenging av en celleblokk i Oslo kretsfengsel som følge av nødvendig rehabilitering. Denne blokken gjenåpnes på nyåret i 2001. I tillegg er Stavanger kretsfengsel stengt på grunn av rehabilitering og vil bli gjenåpnet i første kvartal 2002.

Når det gjelder konkret planlegging av et nytt fengsel i Østfold, arbeides det for fullt med dette. Departementet har til nå arbeidet med størrelse, kriterier og funksjoner for et nytt fengsel, og i samarbeid med Statsbygg starter arbeidet med byggeprogrammet og kostnadsestimat etter påske. Det er for øyeblikket for tidlig å si når forprosjektet med kostnadsramme kan foreligge, men fremdriften blir nøye fulgt opp fra vår side gjennom hele prosjektperioden. For øvrig vil selvfølgelig et nytt fengsel være avhengig av at det blir tildelt de nødvendige budsjettmidler. Eventuelle bevilgningsforslag vil Regjeringen komme tilbake til ved de årlige budsjettbehandlinger.

Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for et rimelig positivt svar, ikke minst med tanke på at situasjonen «følges nøye», at en er villig til å «utnytte kapasiteten» maksimalt, og for så vidt at det er satt i gang arbeider med et forprosjekt.

Når jeg stiller spørsmålet, er det på bakgrunn av et oppslag i Dagsavisen 6. april d.å. som sier «Soningskøene nær doblet», og – ikke minst – at det foreligger et sterkt, tverrpolitisk vedtak her i Stortinget om nettopp å få til en utbygging av et soningstilbud, et nytt sådant, i Østfold. Da forventer jeg – det står ikke på prioritering, det står heller ikke på budsjettrammer – at justisministeren påser at det vil bli innarbeidet i de kommende budsjettrammer.

Statsråd Hanne Harlem: At soningskøen vokser, er bl.a. et resultat av den kontinuerlige utfordringen vi har med på en måte å holde balanse i straffesakskjeden. Når politi og domstoler får flere saker unna, øker også behovet for fengselskapasitet, og det kan oppstå flaskehalser på fengselssiden. Det er bl.a. det som kan være noe av grunnen til at soningskøen vokser, i tillegg til de to tingene jeg nevnte i mitt første svar, at både Oslo kretsfengsel og Stavanger kretsfengsel har plasser ute av drift for øyeblikket.

Når det gjelder spørsmålet om løfter om å legge dette fram i budsjettet, er sikkert også representanten Holten klar over at den type forslag fremmer Regjeringen i forbindelse med budsjettet og ikke utenfor kø.

Odd Holten (KrF): Jeg takker igjen for svaret.

Nei, jeg er fullt klar over ut fra mitt mangeårige arbeid i finanskomiteen, at det ikke går an å gi noen budsjettløfter. Men det jeg er ute etter, er at det må legges inn forutsetninger som gjør at det skapes mulighet for å gå videre på den tverrpolitiske enighet det er om å få økt kapasiteten for soningsfanger i Søndre og Østre fengselsdistrikt, nærmere bestemt i Østfold. Når jeg sier det slik, er det fordi jeg vet at dette fengslet nærmest stod i kø etter at det såkalte gråsonefengslet i ringeriksområdet ble bygd.

Jeg forventer at det ikke skal være nødvendig fra Stortingets side å komme tilbake med et nytt flertallsvedtak for å dytte videre på saken. Jeg regner med at dette har høy prioritet, og at statsråden vil følge saken meget nøye og på den måten få det inn på riktig tidspunkt også budsjettmessig.

Statsråd Hanne Harlem: Det er riktig som representanten Holten sier, at utbygging i Østfold og for så vidt også Tromsø er to utbygginger på fengselssiden som står veldig høyt oppe på listen, og er slik sett av de høyt prioriterte utbyggingene innen justissektoren, altså på fengselssiden.

: