Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Styret i Posten Norge BA har behandla en plan som vil medføre nedlegging av ytterligere om lag 500 postkontorer. I planen inngår å tilby staten å overta lokaliteter og ansatte for å utvikle offentlige servicekontorer, en modell som Stortinget ved flere anledninger har uttrykt støtte til.

Vil statsråden ta initiativ i forhold til andre aktuelle departement for å utvikle offentlige servicekontorer som også kan ivareta posttilbudet før vi får en ny runde med nedlegging av postkontorer?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Posten står overfor store utfordringer. Trafikken over skranke på postkontorene går ned, samtidig som Posten skal være tilgjengelig og gi service over hele landet som før. Dette er bakgrunnen for Postens plan om omstrukturering.

Samferdselsdepartementet tar sikte på å fremme en stortingsmelding om omlegging av Postens ekspedisjonsnett i mai. Meldingen vil bl.a. inneholde en presentasjon og vurdering av omleggingen, samt servicemessige, personalmessige og økonomiske konsekvenser av denne. Regjeringens vurdering av Postens forhold til offentlige servicekontor og Postens tilbud vil også bli drøftet i meldingen. Andre berørte departementer blir naturligvis trukket inn i denne forbindelse.

Når det gjelder Regjeringens mer generelle vurderinger rundt etablering av offentlige servicekontor, vil dette bli fulgt opp overfor Stortinget. En arbeidsgruppe nedsatt av Arbeids- og administrasjonsdepartementet har nylig avgitt en rapport om ulike spørsmål knyttet til etableringen av offentlige servicekontor. Rapporten vil være en viktig del av grunnlaget for Regjeringens videre arbeid med saken. Regjeringen, og dermed alle de aktuelle departementer, vil intensivere arbeidet med offentlige servicekontorer.

Inge Myrvoll (SV): Jeg takker for et positivt svar, og jeg deler statsrådens syn på Postens utfordringer.

Det har vært veldig mye velvilje når det gjelder offentlige servicekontorer, men lite handlekraft. Det er nesten fire år siden Stortinget gjorde et vedtak om at man ønsket denne ordningen utvidet med tanke på permanente ordninger. Sentrumsregjeringa har basert seg på lokale initiativ, noe som har vært veldig vanskelig fordi statlige etater har vært nokså vrangvillige til å delta i offentlige servicekontorer. Etter mitt syn trenger man en sentral pakkeløsning, hvor sentrale statlige etater blir pålagt å delta i utviklinga av offentlige servicekontorer kombinert med kommunale tjenester.

Mitt spørsmål til statsråden er: Vil han ta initiativ til at statlige etater blir pålagt å delta i utviklinga av den modellen, slik at vi får en servicekontormodell som kan yte utvidede tjenester?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg deler fullt ut representanten Myrvolls betraktninger rundt offentlige servicekontorer, også den historiske beskrivelse.

I det videre arbeidet vil Regjeringen bygge på de lokale behov og de lokale initiativ, men det er også nødvendig at man her bringer inn de statlige virksomheter, og at man ser dette i en helhet, og da kan det i den sammenheng være aktuelt å vurdere også å innrette seg slik at andre statlige etater skal delta i dette. Dette vil ligge til grunn for Regjeringens arbeid.

Inge Myrvoll (SV): Jeg merket meg at statsråden sa «skal delta». Jeg tror det er veldig viktig at de statlige etatene ikke bare baserer sin deltakelse på hva regionale sjefer i statlige etater finner ut at de ønsker å delta i, for det blir jo veldig mye: Dette er mitt bord, det skal ikke andre bry seg om.

Det som bekymrer meg litt, er at vi har brukt fire år – med flere forskjellige regjeringer og mye velvilje – uten at noe har skjedd. Sånn som planen nå kan se ut, vil runden med nedlegging av postkontorer kanskje starte etter nyttår, altså om knapt et år, og da kan man på en måte si at hvis det skjer uten at man har utviklet modellen, så er toget gått.

Vil statsråden rent tidsmessig ta sikte på å prøve å få denne modellen på plass før postkontorene er nedlagt – og før de postansatte står uten jobb?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Utviklingen innenfor statlige og for den saks skyld også kommunale virksomheter tilsier at man må intensivere arbeidet rundt offentlige servicekontorer, for den utviklingen man nå ser i Posten, ser man også i en viss utstrekning innenfor andre statlige virksomheter. Jeg er helt enig i at dette er et arbeid som nå må intensiveres nettopp fordi man ser denne helhetlige utviklingen. Som jeg sa i mitt hovedsvar, vil vi med basis i det vi nå har på bordet fra utvalget, og de planene Posten har, intensivere arbeidet og forsøke å få fortgang i det, og så komme tilbake til Stortinget.

Asmund Kristoffersen hadde her overtatt presidentplassen.

: