Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«NSB er etter dagens forskrifter eneste tillatte transportør av passasjerer på Gjøvikbanen. Tilfredsstiller NSBs vognmateriell på Gjøvikbanen dagens krav til brannsikkerhet?»

Aud Blattmann hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Spørsmålet som spørreren tar opp, er høyst relevant og alvorlig, noe vi fikk en kraftig påminnelse om etter ulykken som skjedde i natt på Lillestrøm stasjon.

NSB er pålagt å stille krav til brannsikkerhet for eget materiell. Dette er basert på internasjonale retningslinjer og ble siste gang oppdatert før den formelle delingen mellom NSB og Jernbaneverket i 1996. Disse brannkravene er beregnet på nytt og ombygd materiell.

Generelt er det derfor strengere krav til brannsikring av nytt materiell enn de krav gammelt materiell ble godkjent i henhold til.

Gjøvikbanen trafikkeres med elektriske lokomotiver og hovedsakelig B3-vogner, som er bygd for mer enn 30 år siden. Dette materiellet ble bygd om og oppgradert i 1970-årene etter datidens krav. B3-vognene har hatt en god driftshistorikk med hensyn til brann. De øvrige vognene som trafikkerer Gjøvikbanen, er nyere og har samme eller bedre standard enn B3.

Statens Jernbanetilsyn har for sin del opplyst at endrede brannkrav – på samme måte som på andre områder i samfunnet som eksempelvis elektriske anlegg i hus – ikke er gitt tilbakevirkende kraft.

Det omtalte B3-materiellet er planlagt faset ut av driften de nærmeste årene i takt med materiellfornyelsen i NSB.

Jeg er for øvrig kjent med at NSB nå gjør en systematisk gjennomgang av materiell med hensyn til brannsikkerhet. I henhold til NSBs planer vil det i løpet av en toårsperiode bli foretatt en fornyelse og utskifting av materiellparken som medfører at persontransportmateriellet vil være nytt eller ha gått igjennom en brannteknisk vurdering i forbindelse med oppgradering.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det viser seg at det er forskjellige forskrifter som gjelder for gammelt og nytt materiell, og at endrede brannkrav ikke er gitt tilbakevirkende kraft med hensyn til det gamle materiellet, så dermed er brannsikkerheten på en del av vognmateriellet på Gjøvikbanen dårlig. Ved Åsta-ulykken var det også gammelt materiell og dårlig brannsikkerhet. I dag har det skjedd en ny ulykke – dessverre, på Lillestrøm.

Nå sa statsråden at NSB hadde en del planer på gang. Vil statsråden fremskynde dette, i og med at det har vært fokusert på veldig mange ulykker? En kan liksom ikke vente på at materiellet skal skiftes om ganske mange år. Men ligger det nå i kortene at man vil prøve å fremskynde dette?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som jeg sa i mitt hovedsvar, er forskriftene ulike, fordi man forholder seg til forskriftene på det tidspunkt materiellet ble bygd eller oppgradert.

Jeg kan bekrefte at dette arbeidet har høy prioritet. Det er en tragisk kjensgjerning at vi har fått alvorlige påminninger i løpet av dette året om dette arbeidets nødvendighet. Vi vil følge utviklingen på dette området svært nøye og påse at utskiftingen skjer i henhold til planer så raskt som råd er.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker for svaret, og jeg må si jeg er veldig godt fornøyd med at statsråden vil gi dette høy prioritet, som han sier, og at han vil fremskynde arbeidet med sikkerheten på jernbanenettet.

Men det er en annen ting også ved dette: Vil statsråden endre forskriftene slik at vi kan få andre aktører på jernbanelinja? I dag er jo Jernbaneverket og NSB formelt skilt, men forskriftene gir NSB en slags enerett eller en monopolstilling eller veto, slik at de kan nekte andre aktører. De forskriftene har jeg tidligere bedt om å få endret. Denne saken ligger nå i departementet, og forskriftene er ute på høring i Jernbaneverket og NSB.

Vil statsråden i lys av det som nå har skjedd, se på muligheten for å endre disse forskriftene, og få en fortgang i dette, slik at vi her kan få andre aktører enn NSB, og da kanskje aktører som representerer en høyere sikkerhetsgrad?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg vil først presisere at det er strenge krav til sikkerhet, og at jeg har tillit til at NSB følger opp kravene til sikkerhet for sitt materiell.

Når det gjelder de forskrifter som her var omtalt, er de, så vidt jeg vet, ute til høring. De nærmere vurderinger vil bli foretatt når denne høringen er avsluttet.

: