Stortinget - Møte tirsdag den 4. april 2000 kl. 10
Sak nr. 1
Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om å sette ned en granskingskommisjon som skal foreta en bred gjennomgang av utredning, planlegging, prosjektering og utbygging av ny hovedflyplass for Østlandet og Gardermobanen
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er:
forslag nr. 1, fra Odd Holten på vegne av Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre
forslag nr. 2, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Det voteres først over forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og deretter alternativt mellom innstillingen og forslaget fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre.
Forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder:
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 5 stemmer ikke bifalt.Komiteen hadde innstillet:«Stortinget konstaterer at Samferdselsdepartementet i St.prp. nr. 90 (1991-1992) ikke ga Stortinget dekkende informasjon når det gjaldt usikkerhet om forhold som var av betydning for å vurdere Gardermobanens lønnsomhet.»
Kontroll- og konstitusjonskomiteen fortsetter sitt arbeid med sikte på å avgi innstilling i vårsesjonen 2000 om Riksrevisjonens undersøkelse vedrørende hovedflyplassens og Gardermobanens bedriftsøkonomiske lønnsomhet - Dokument nr. 3:10 (1997-1998).
Presidenten: Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre, lyder:
«1. Det oppnevnes en granskningskommisjon til å foreta en bred gjennomgang av utredning, planlegging, prosjektering og utbygging av ny hovedflyplass for Østlandet og Gardermobanen.
Herunder skal kommisjonen se på beslutningsprosesser, ansvarsforhold, organisering av arbeidet, økonomiske anslag, kostnadsstyring, kvalitetsrutiner, informasjonsflyt og miljøhensyn.
Kommisjonen skal gjennomgå alle sider av saken, også forholdet til Forsvaret. Formålet med gjennomgangen er å bringe fram de faktiske opplysninger som kan ha betydning for vurderingen av hvorvidt ansvarlighetsloven er brutt, herunder om regjeringens opplysningsplikt overfor Stortinget er oppfylt.
Granskningskommisjonen starter arbeidet fra og med 1988, da departementet la fram St.prp. nr. 55 (1986-1987) og tilleggsproposisjon nr. 43 (1987- 1988) om plassering av ny Hovedflyplass på Østlandet. Dersom det er nødvendig for sakens opplysning, kan utvalget gå lenger tilbake i tid.
For å klarlegge forholdene skal kommisjonen foreta de undersøkelser den finner nødvendig og føre samtaler med/avhøre de personer som det er grunn til å anta kan bidra med relevante opplysninger.
Kommisjonen leverer sin rapport/utredning til Stortinget innen 31. januar 2001.
2. Stortinget ber Regjeringen bruke den kompetanse den har etter gjeldende lovgivning til å frita nåværende og tidligere tjenestemenn for taushetsplikt overfor kommisjonen.
3. Stortinget ber Regjeringen medvirke til at det materiale som måtte foreligge hos offentlige myndigheter fra andre undersøkelser som pågår eller er avsluttet, stilles til kommisjonens disposisjon.
4. Stortinget ber Regjeringen medvirke til at alle offentlige arkiver og mulig annet materiale som er relevant for undersøkelsen stilles til rådighet for kommisjonen. Tilgangen på relevant informasjon skal bare være avgrenset i forhold til Regjeringens strengt interne arbeidsdokumenter samt materiale/ opplysninger som må ansees som taushetsbelagte ut fra helt nødvendige personvernmessige forhold.
5. Kommisjonen antar selv den sekretærhjelp og engasjerer den ekspertise den finner nødvendig.
6. Stortingets presidentskap bes fremme innstilling om sammensetning av granskningskommisjonen.
7. Stortingets presidentskap gis fullmakt til å fastsette godtgjørelse for kommisjonens medlemmer.
8. På statsbudsjettet for 2000 gjøres følgende endring:
Kap.41 | Stortinget | ||
21 (ny) | Spesielle driftsutgifter, Gransknings- kommisjon, bevilges med ............ | 4 000 000» |
Senterpartiet og Venstre har varslet at de vil støtte dette forslaget.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre bifaltes forslaget med 55 mot 43 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.16.04)Presidenten: Sak nr. 2 har intet voteringstema.