Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Gunnar Halvorsen (A): Jeg har følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvarssjefen har foreslått å flytte det meste av aktiviteten fra Evjemoen til Oslo, noe som vil føre til store investeringer. Samtidig pågår utredningen Forsvarsstudien 2000, og Forsvarspolitisk utvalg arbeider med å få en helhetlig vurdering av hele Forsvaret, blant annet gjennom langtidsmeldingen.

Vil det ikke være naturlig å avvente endringer i Hæren, og se alt i en sammenheng?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: Jo, svært mye taler for det.

Når Forsvarsdepartementet 14. mars mottok forsvarssjefens anbefaling vedrørende Hærens styrkeproduksjon, var bakgrunnen følgende:

En av de grunnleggende premisser for utredningene i Forsvarsstudien 2000 og i Det forsvarspolitiske utvalg er at oppdragene til H M Kongens Garde skal videreføres uavhengig av struktur. Innføring av gjennomgående tjeneste kan derfor i prinsippet sees uavhengig av de pågående utredninger og uavhengig av framtidige endringer i Hæren.

Anbefalingen fra forsvarssjefen gjelder innføring av gjennomgående tjeneste ved Garden og flytting av utdanningen av hjelpemannskaper til andre utdanningsavdelinger med ledig kapasitet. Som en konsekvens av dette foreslår forsvarssjefen nedleggelse av utdanningsavdelingen ved Agder regiment på Evjemoen. Gjennomgående tjeneste innebærer at befal og mannskaper blir satt sammen i avdelinger fra første dag og kan starte målrettet utdanning mot sin operative funksjon tidligere enn ved gjennomføring av en isolert rekruttutdanning. Slik tjeneste er gjennomført ved de fleste av Hærens øvrige avdelinger med positive resultater.

Sentralt i beslutningsgrunnlaget om gjennomgående tjeneste for Garden ligger imidlertid også Evjemoens framtid og den rolle leiren skal ha i utdanningen av soldater.

Forsvarsstudien 2000 og Forsvarspolitisk utvalg skal gi anbefalinger om Forsvarets omfang og organisering. Anbefalingene vil være viktige grunnlagsfaktorer når Regjeringen skal utarbeide ny langtidsmelding for Forsvaret.

Tilpasning av styrkeproduksjonen i fredsstrukturen mot de krav krigsstrukturen setter, vil få konsekvenser for mange – ja kanskje alle – garnisoner rundt omkring i landet. Ingen militærleir i hele landet er garantert å ha det samme innhold som den har nå. Samordning av felles virksomhet på tvers av forsvarsgrenene og Heimevernet, landforsvarets regionale og territorielle organisasjon og Forsvarets øverste ledelse er blant de elementer som skal vurderes for å skape en funksjonell og kostnadseffektiv forsvarsorganisasjon. Og jeg understreker: Her gjelder det også toppen og ikke bare bunnen i systemet.

I arbeidet med langtidsmeldingen vil Evjemoen bli vurdert innenfor en helhetlig forsvarspolitisk ramme. Til denne helhetlige ramme hører også ønsket om å gi landforsvaret en geografisk forankring i alle landsdeler.

Jeg viser i denne sammenheng til forsvarskomiteens merknad til langtidsplanen for inneværende periode, der det som kjent heter:

«Men det er etter komiteens mening nødvendig å opprettholde en tilknytning for landforsvaret på Sør-Vestlandet, og finner det naturlig at Evjemoen opprettholdes og videreføres som sentrum for en slik tilknytning til denne landsdelen.»

Enhver forsvarsminister bør legge betydelig vekt på dette hensynet.

Både Evjemoen og andre militære forlegninger må til sjuende og sist vurderes i det helhetsperspektiv representanten Halvorsen tar opp i sitt spørsmål.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for svaret. Den avgåtte regjeringen skapte usikkerhet blant Forsvarets personell og i kommunene på grunn av mange sprikende signaler. Jeg er glad for at den nye regjeringen nå vil se ting i en større og strukturert sammenheng. Selvfølgelig vil utredningene og studier og til slutt langtidsmeldingen gjennomgå innholdet i alle militærleirer. Men jeg er svært glad for at forsvarsministeren understreker at Forsvaret skal ha geografisk forankring i alle landsdeler, og at forsvarsministeren slår fast de parlamentariske og demokratiske selvfølgeligheter at han vil legge betydelig vekt på Stortingets meninger.

Jeg vil bare til slutt spørre om statsråden tror at innstillingen fra Forsvarspolitisk utvalg og Forsvarsstudien 2000 blir ferdig til sommeren.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Med forbehold om at ikke alle signaler er filtrert fram til statsråden, tror jeg svaret på det er ja. Det er en forutsetning å ha et tempo og en fortgang i dette arbeidet som gjør at vi får tingene på plass på det utredningsmessige planet, slik at mitt grunnlag for å fremme en ny langtidsmelding for Stortinget er så godt som mulig. Det tilsier at vi forsøker å holde timeplanen i dette arbeidet, og det har jeg tillit til at vil skje.

Øyvind Korsberg hadde her overtatt presidentplassen.

: